550 banen verloren als Maastricht Aachen Airport de deuren sluit

10 mei 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Als Maastricht Aachen Airport wordt gesloten, verdwijnen meer dan 500 direct gerelateerde banen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Ecorys.

Al een hele poos wordt nagedacht over de toekomst van Maastricht Aachen Airport. Provincie Limburg – eigenaar van het regionale passagiers- en vrachtvliegveld – heeft al meermaals miljoenen moeten neerleggen om de luchthaven overeind te houden.

Daarom speelt sinds kort het idee bij de provincie om het vliegveld op termijn te sluiten, wat logischerwijs een hoop (belasting)geld bespaart. Toch ligt dat gecompliceerder: tegelijkertijd zijn namelijk veel mensen afhankelijk van Maastricht Aachen Airport vanwege hun werk.

Ecorys: 'Sluiting Maastricht Aachen Airport kost circa 550 banen'

Om een beter beeld te krijgen van de werkgelegenheid van Maastricht Aachen Airport schakelde Limburg adviesbureau Ecorys in, dat vaststelde dat het vliegveld werkgelegenheid biedt aan 1.860 mensen.

Ruim 60% van de werkgelegenheid – oftewel 1.130 banen – is gerelateerd aan activiteit op de bedrijventerreinen die tegen het vliegveld aanliggen en door bedrijvigheid op Maastricht Aachen Airport zelf, aldus de experts van Ecorys in hun onderzoeksrapport.

Zo’n 350 banen zijn toe te schrijven aan logistieke bedrijven en transportorganisaties die gebaat zijn bij de aanwezigheid van het regionale vliegveld. 380 banen, tot slot, zijn toe te schrijven aan organisaties die goederen en diensten leveren aan Maastricht Aachen Airport.

Sluiting: verlies van banen

Als de provincie Limburg besluit om binnen afzienbare tijd Maastricht Aachen Airport te sluiten, verdwijnen volgens de berekeningen van Ecorys géén 1.860 banen. Het netto-effect komt volgens de onderzoekers uit op circa 550 banen. Hoeveel dat de samenleving precies kost, daar laat het adviesbureau zich in dit onderzoek niet over uit.

Volgens een andere studie – uitgevoerd in opdracht van Samco, Maas en GAM (drie onderhoudsbedrijven die diensten leveren aan Maastricht Aachen Airport) – gaat het om een behoorlijk bedrag. Zij stellen dat het de provincie minimaal €326 miljoen kost om Maastricht Aachen Airport te sluiten. Fors meer dan de €150 miljoen waar de provincie rekening mee houdt in zijn conceptrapportage.

Wat de provincie Limburg van plan is met het vliegveld wordt in juni bekend als een definitief besluit wordt genomen.