Mondiaal bekeken is bouwen in Amsterdam goedkoper geworden

19 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks de hoge inflatiecijfers, is het in vergelijking met de rest van de wereld relatief gezien veel goedkoper geworden om in Amsterdam te bouwen. Dat blijkt uit een jaarlijks terugkerende studie van advies- en ingenieursbureau Arcadis. 

Begin deze maand meldde het CBS op zijn website dat in maart dit jaar sprake was van een inflatie van maar liefst 9,7%. “De hoogste inflatie sinds april 1976”, aldus het statistiekbureau. Dat het algemene prijspeil zo fors is gestegen heeft uiteraard verschillende oorzaken. 

Denk onder andere aan de nasleep van Covid-19 pandemie, en uiteraard ook de Russische invasie van Oekraïne, waardoor olie- en gasprijzen in korte tijd naar recordhoogtes stegen. En dat leidt tot allerlei problemen voor bedrijven, die een deel van het bonnetje doorberekenen en dus ook consumenten met hogere prijzen opzadelen.

Globaal bekeken is bouwen in Amsterdam goedkoper geworden

Niet voor niets voorspellen verschillende adviesbureaus – zoals AT Osbrone in februari en bbn adviseurs in maart – dat de bouwkosten dit jaar flink zullen toenemen. Ook de specialisten van Arcadis scharen zich achter deze conclusie, in de nieuwste editie van hun onderzoeksrapport naar bouwkosten in alle uithoeken van de wereld.

Amsterdam relatief gezien goedkoper

Desondanks komt in het onderzoek van Arcadis eveneens naar voren dat het in vergelijking met de rest van de wereld relatief gezien goedkoper is geworden om in Amsterdam te bouwen. Vorig jaar stond de stad nog op de 43ste plek van de internationale bouwkostenranglijst, dit jaar op plaats 51.

Dat betekent echter niet dat het in absolute zin ook goedkoper is geworden om te bouwen in onze hoofdstad, benadrukt Arrèn van Tienhoven van Arcadis.

“De hele bouwmaterialenketen is momenteel verstoord. Als ik dat naast het feit zet dat het nog steeds moeilijk is om geschikte bouwlocaties te vinden om snel een groot aantal woningen te realiseren, denk ik dat de druk op de bouwkosten blijft aanhouden de komende tijd.”

Van Tienhoven doelt onder andere op de kabinetsplannen om tot 2030 in totaal één miljoen huizen te bouwen om de woningcrisis een halt toe te roepen. Daarbij hoort een reusachtige vraag naar materialen, die volgens Van Tienhoven de bouwkosten de komende tijd laat stijgen.

Londen het duurst

Bovenaan de internationale bouwkostenranking van Arcadis staat dit jaar Londen, dat vorig jaar tweede stond. De Britse hoofdstad wordt gevolgd door Genève, dat bij de vorige editie de eerste plek bezette. Oslo staat in deze lijst op de derde positie, terwijl het in 2021 nog vierde stond.

De goedkoopste steden om in te bouwen zijn volgens het onderzoek Kuala Lumpur (Maleisië), New Delhi en Mumbai (beide India). Vorig jaar stonden de twee Indiase steden ook in de onderste regionen. Destijds had dat volgens de specialisten van Arcadis deels te maken met de Covid-19-pandemie.

“De bouwproductie in India daalde met 30% door de coronamaatregelen. Daarnaast is de bouwsector in dit land sterk afhankelijk van arbeidsmigranten. Velen van hen keerden tijdens de pandemie terug naar huis, waardoor projecten moesten worden stilgelegd of vertraging opliepen.”