Bouwkosten in Amsterdam nemen in rap tempo toe

26 april 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bouwen wordt steeds duurder in Amsterdam. Toch is onze hoofdstad nog lang niet zo duur als Genève, Londen of Olso, blijkt uit een benchmark van ingenieursbureau Arcadis.

Voor zijn studie vergeleek Arcadis de geïndexeerde bouwkosten van honderd steden over de hele wereld. In onze hoofdstad (en eveneens in de rest van ons land) stegen de bouwkosten afgelopen jaar met zo’n 8%. Hiermee komt Amsterdam in de International Construction Cost Index (ICCI) 2021 van Arcadis uit op plek 43. Vorig jaar stond de stad op plaats 53. 

Volgens Arrèn van Tienhoven van Arcadis zijn de kosten in Amsterdam en in een groot deel van de rest van Nederland onder meer gestegen door strengere duurzaamheidseisen en de stikstofcrisis.

Bouwkosten in Amsterdam nemen in rap tempo toe

“Samen met de Covid-19-pandemie remmen deze zaken momenteel de bouwproductie.” Met het oog op het grote woningtekort moeten bouwers “de komende jaren flink aan de bak” zegt Van Tienhoven.

“Daar ligt een forse uitdaging voor het nieuwe kabinet. Eigenlijk zouden er tot 2030 minstens één miljoen huizen bij moeten komen om de vraag te kunnen beantwoorden.”

En daar zijn een hoop werklieden voor nodig, terwijl daar nou juist een groeiend tekort aan is. Onder meer daarom verwacht Van Tienhoven dat de bouwkosten in Nederland verder zullen gaan stijgen. “En dat gaan we terugzien op deze ranglijst. Amsterdam zal bij de volgende editie waarschijnlijk een hogere positie bezetten.”

Prijzig klussen in Europa

Dit jaar staan Europese steden bijzonder hoog in de ICCI, maar dat gebeurt vaker, benadrukt Arcadis: “De top tien wordt doorgaans gedomineerd door steden uit Europa. Dit jaar zijn de valutaschommelingen hier verantwoordelijk voor. Deze hebben meer invloed gehad op de ranglijst dan de bouwprijsontwikkelingen.” 

Genève staat deze editie bovenaan de ranglijst, gevolgd door Londen, Kopenhagen, Olso en Zurich. Op zesde en de zevende plaats staan twee steden uit de Verenigde Staten – New York City en San Francisco. De plekken acht tot en met tien worden ingenomen door Hong Kong, Dublin en Macau. 

Spekkoper in India

Onderaan de ICCI 2021 bungelen de drie Indiase steden Bombay (98), New Delhi (99) en Bangalore (100). Dat komt volgens Arcadis met name door de coronacrisis, want daarvoor was India een van de snelst groeiende economieën ter wereld met een bloeiende bouwsector.

“De bouwproductie in India daalde met 30% door de coronamaatregelen. Daarnaast is de bouwsector in dit land – en vooral die in zijn grote steden – sterk afhankelijk van arbeidsmigranten. Velen van hen keerden tijdens de pandemie terug naar huis, waardoor projecten moesten worden stilgelegd of vertraging opliepen”, aldus Arcadis.