SpendLab naar finale 'Slimste organisatie van Nederland'

15 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Dutch Business Intelligence & Data Science Awards heeft bekendgemaakt welke bedrijven gaan strijden voor de titel de ‘Slimste Organisatie van Nederland’.

Onder de drie finalisten is SpendLab, een advies- en technologiebureau uit Amsterdam dat organisaties helpt met het stroomlijnen en optimaliseren van hun bedrijfsvoering.

Het bureau, een spin-off van het Nederlands Inkoop Centrum, houdt zich vooral bezig met finance en inkoop transformatie, cash en profit recovery, het uitvoeren van liquiditeitsscans, risicoanalyses, fraudedetectie, procesverbeteringen en compliance.

SpendLab naar finale 'Slimste organisatie van Nederland'

De Dutch Business Intelligence & Data Science Awards brengt al meer dan vijftien jaar in kaart welke organisaties slimme intelligence effectief weten in te zetten voor het verbeteren van hun besluitvorming. In de begindagen lag de focus van de awards nog op de toepassing van business intelligence uit systeemdata, vandaag de dag gaat het veel meer over het faciliteren van datagedreven werken binnen alle lagen van de organisatie.

De jury prijst met name de solutions van SpendLab die klanten in staat stellen om bijvoorbeeld “vrij eenvoudig gemiddeld 1 tot 3 euro per factuur” terug te halen op basis van no cure, no pay. Centraal hierbij staat het APRA-platform (Accounts Payable Recovery Analyzer) dat in eigen beheer is ontwikkeld en dat wordt gevoed met zo’n 400 algoritmes op basis van onder meer ‘supervised learning’.

APRA wordt verder ondersteund door root cause analyses en aangevuld met Power BI software. De algoritmes zijn in staat om onrechtmatigheden, zoals onjuiste facturen, dubbel gefactureerde kosten, niet verstuurde creditnota’s en niet gespecificeerde btw in de boekhouding van klanten op te sporen.

SpendLab vult de technologiedienstverlening aan met consultancydiensten op strategisch, tactisch en change managementvlak.

De jury geeft verder aan dat SpendLab de menselijke maat – ondanks de sterke groei van de afgelopen jaren – scherp in het oog houdt.

De twee overige finaliseten van de Dutch Business Intelligence & Data Science Awards zijn de Nationale Politie en Pon.