Consultants over hun groei en promotie bij SpendLab Performance Improvement

15 augustus 2022 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

SpendLab Performance Improvement heeft vier professionals gepromoveerd. Frank Meeuwis en Eduardo Rozo Torres zijn gepromoveerd tot Managing Consultant en Floris Langendam en Pjotr Vriend tot Senior Consultant.

Het in 1998 opgerichte SpendLab Performance Improvement is gespecialiseerd in kostenbesparingen en procesverbeteringen. Het bureau kijkt naar de gehele kostenkant van organisaties en zoekt naar mogelijkheden om processen efficiënter in te richten en te snijden in de (inkoop)kosten.

“Zo helpen we onze klanten om met minder tijd en middelen hetzelfde resultaat te behalen. Zeker nu prijzen stijgen en de arbeidsmarkt erg krap is, is de noodzaak om slimmer te werken groot”, aldus Frank Meeuwis over de focus van zijn werkgever.

Frank sloot zich in 2016 aan bij SpendLab Performance Improvement en is nu doorgegroeid naar de rol van Managing Consultant.

Voor zijn collega Eduardo Rozo Torres, die net als Frank de stap maakt naar Managing Consultant, betekende zijn start bij SpendLab in de zomer van 2019 – toen als Senior Consultant – een terugkeer naar het bureau. Tussen 2012 en 2014 werkte hij er al als Consultant.

Zijn belangrijkste focusgebied bij SpendLab is procesoptimalisatie. “Dit kan diep in de cleanroom zijn bij het produceren van medicijnen tot aan het optimaliseren van de maintenance-afdeling of zelfs het slimmer/efficiënter inhuren van tijdelijk personeel door middel van promotie/degradatiesystematiek bij uitzendbureaus”, legt Eduardo uit.

Gaaf en leerzaam

Floris Langendam werkt sinds oktober 2018 bij SpendLab Performance Improvement. Gestart als Consultant groeide hij snel door naar een medior-rol en maakt nu de stap naar Senior Consultant.

“Deze volgende stap stelt mij in staat om steeds meer te sparren met C-level management. Dit is ontzettend gaaf en leerzaam. Daarnaast probeer ik mezelf te blijven ontwikkelen tot allround operations-verbeteraar”, aldus Floris.

Floris’ belangrijkste focusgebieden vallen binnen de kostenkant van een organisatie, met name ten aanzien van de operations. Voorbeelden zijn interne onderdelen zoals het stroomlijnen van processen en afdelingen en het verhogen van productiviteit, maar ook externe onderdelen zoals inkoopoptimalisaties. Hierbij wordt de lean-methodiek aangehouden en constant de vraag gesteld op welke manier elke stap waarde toevoegt aan het uiteindelijke doel.

In zijn werk met opdrachtgevers staat end-to-end optimalisatie centraal. “Omdat wij naar organisaties in de gehele breedte kijken, schakelen wij continu met verschillende lagen in een bedrijf. Zo spreken wij medewerkers van ondersteunende diensten, zoals HR, IT en finance, maar ook medewerkers in het primaire proces, zoals productie. Het is uitdagend om snel te begrijpen hoe een proces loopt, waarom het op die manier loopt en te achterhalen of het beter kan.”

Sanity check

Pjotr Vriend, gepromoveerd tot Senior Consultant en sinds 2019 onderdeel van het consultancyteam, beaamt de woorden van zijn collega: “De focus bij de klant is eigenlijk altijd hetzelfde; zorgen dat alle processen binnen het bedrijf zo efficiënt en effectief mogelijk verlopen.”

“Doordat wij breed naar een organisatie kijken, wordt er als het ware een soort ‘sanity check’ gemaakt”, legt hij uit. “Hieruit komen processen naar voren die verbeterd moeten worden, maar het laat ook zien welke processen al goed verlopen.”

Dat is van belang voor de klantorganisaties waarvoor SpenLab zich inzet, maar natuurlijk ook voor het bureau zelf. “Ik wil ook ons eigen bedrijf verder helpen en blijven ontwikkelen”, aldus Pjotr. “Zeker in de afgelopen jaren is er veel veranderd in de markt, waar de behoefte van de klant ook mee verandert. SpendLab moet hier ook in meebewegen en intern ook haar eigen procesoptimalisaties doorvoeren.”

Impact bij de klant

Alle vier de adviseurs hebben in hun tijd bij SpendLab een berg aan ervaring opgedaan in de vele impactvolle projecten waaraan ze hebben mogen bijdragen.

“De afgelopen zes jaar ben ik voornamelijk actief geweest voor klanten in het (semi-)publieke domein”, vertelt Frank. “Aangezien organisaties hier minder flexibel zijn in het zelfstandig verhogen van hun opbrengst, is het beheersbaar houden van kosten cruciaal.”

Zo werkte hij onder meer aan het optimaliseren van het inhuurproces van flexkrachten na een fusie binnen de kinderopvang, aan het verbeteren van de inkoopfunctie binnen een havenbedrijf en aan het verhogen van de cliëntgebonden tijd binnen een zorginstelling.

Voor Eduardo stonden de afgelopen drie jaar in het teken van de maakindustrie en farmaceutische industrie. “Waarbij ik moet zeggen dat de farmaceutische industrie mij bijzonder aangenaam heeft verrast door de vele mogelijkheden die het biedt tot procesoptimalisaties. Ik heb gemerkt dat farmaceuten conservatiever van aard zijn, waardoor veel processen nog niet de aansluiting tot de hedendaagse lean-optimalisaties hebben doorgemaakt.”

Floris deed de afgelopen vier jaar projecten in uiteenlopende branches. “Voor een internationale producent van landbouwmachines heb ik een Europese tender uitgevoerd voor de inhuur van personeel, voor een ziekenhuis heb ik middels de lean-methodiek het inschrijfproces van patiënten onderzocht en voor een fusie in de kinderopvang heb ik meegewerkt aan diverse inkoopvraagstukken.”

Ook in Pjotrs ervaringen overheerst de variatie in opdrachten. “In de drie jaar dat ik nu werkzaam ben bij SpendLab heb ik aan vele verschillende projecten gewerkt – van vleesverwerker tot jeugdgevangenis, van zorg tot farmaceut. Dit maakt de projecten en het werken bij SpendLab zo interessant.”

Arnout Baars, CEO van SpendLab, laat in een reactie op de vier promoties weten: “De toegevoegde waarde die zij realiseren voor onze klanten en SpendLab als bedrijf is enorm. Het is dan ook een welverdiende erkenning voor hun talent, toewijding en persoonlijke ontwikkeling.”

Ook werken bij SpendLab Performance Improvement?

Om de groeiambities verder te verwezenlijken is SpendLab Performance Improvement doorlopend op zoek naar nieuwe consultants. Bekijk de vacaturepagina voor alle openstaande vacatures.