Kay Duit, Consultant bij SpendLab: ‘Geen week is hetzelfde’

21 april 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd

In november 2020 zette Kay Duit de eerste stappen in zijn consultancyloopbaan. Met een achtergrond in quantitative finance sloot hij zich als consultant aan bij SpendLab. Tegenover Consultancy.nl deelt hij zijn ervaringen.

Gevraagd waarom hij zijn loopbaan in de consultancy wilde aftrappen, wijst Kay op de enorme afwisseling en de snelle professionele ontwikkeling die daarmee gepaard gaat. “Het leuke aan het werk als consultant is dat je bij veel bedrijven in de keuken kan kijken en leert hoe uiteenlopende bedrijven georganiseerd zijn.”

Bij SpendLab is Kay inmiddels bezig aan alweer zijn derde project. En net als bij de eerste twee projecten is hij betrokken bij het gehele proces, van de eerste adviesfase tot aan de daadwerkelijke implementatie.

Kay Duit, Consultant bij SpendLab: ‘Geen week is hetzelfde’

SpendLab is specialist in het realiseren van datagedreven kostenbesparingen. “Bij de aanvang van onze projecten maken wij een complete analyse van de volledige organisatie. We kijken met SpendLab eigenlijk naar alle mogelijke manieren binnen organisaties om kosten te reduceren”, legt Kay uit.

“Hierbij staan we niet alleen in contact met het management van de organisatie, maar ook met de medewerkers op de werkvloer. Aan ons de taak om de benodigde data en informatie vanuit de organisatie te halen, deze te bundelen en uit te werken in een plan om de procesverbeteringen en inkoopoptimalisaties te realiseren.”

Uiteenlopende opdrachtgevers

In zijn eerste project zette Kay zich in voor een zorginstelling, waar hij zich vooral bezighield met het doorvoeren van procesverbeteringen. Vervolgens mocht hij bij een bedrijf in de farmaceutische industrie aan de slag, een geheel andere branche.

Dat maakt het werk des te interessanter, maar zorgt ook voor extra uitdagingen. Hoe bereidt hij zich telkens voor op wéér een nieuwe omgeving? “Door veel en de juiste vragen te stellen”, vertelt Kay. “En natuurlijk zorgt SpendLab voor de juiste begeleiding bij de onboarding.”

Toen hij zich eind 2020 aansloot bij SpendLab kreeg Kay een breed palet aan trainingen voorgeschoteld, zowel intern als extern. “Zo volgt elke starter een Lean Six Sigma Green Belt-training, waarbij je een hele hoop tools leert die je enorm helpen in je dagelijkse werkzaamheden.”

En als er aanvullende kennis nodig is, biedt SpendLab altijd de mogelijkheid andere trainingen te volgen of een beroep te doen op de expertise van ervaren consultants binnen de organisatie.

“Ook de opdrachtgever draagt bij aan een soepele overgang”, voegt Kay toe. Zo kreeg hij bij de farmaceutisch klant een rondleiding in de cleanroom waar medicijnen tegen kanker worden gemaakt. “Zo krijg je echt een goed beeld van wat onze klanten precies doen.”

Maatschappelijke impact creëren

Binnen de projecten krijgen junioren zoals Kay “een hoop vertrouwen en verantwoordelijkheid”, zo legt hij uit, “natuurlijk met de juiste coaching en begeleiding”. Dit zorgt ervoor dat de “leercurve erg steil is”. De consultant haalt dan ook veel voldoening uit zijn werk, “omdat je meebouwt aan een resultaat dat aan het einde van de rit maatschappelijke impact heeft”.

Wat hem tot nu toe het meeste is bijgebleven? “De meeste voldoening haal ik toch wel uit de verhalen die je van medewerkers van klanten hoort over de positieve impact die projecten hebben op hun dagelijkse werkzaamheden.”

En dat is dan ook meteen hoe SpendLab zich poogt te onderscheiden binnen de markt. Waar tal van partijen enkel advies geven, nemen andere partijen juist alleen de implementaties op zich. Bij SpendLab zitten al deze capaciteiten onder één dak.

“We geven advies én zijn betrokken bij de daadwerkelijke implementatie. Je ziet hierdoor ook daadwerkelijk wat de effecten zijn van je eigen adviezen. Dat is heel gaaf!”