Welke organisaties blinken uit in slim datagedreven werken?

14 september 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Wie wordt de ‘slimste organisatie’ van Nederland? Deze vraag staat centraal in de jaarlijkse Dutch Business Intelligence & Data Science Awards – een wedstrijd die organisaties, die excelleren in het succesvol inzetten van data voor slimme besluitvorming, in het zonnetje zet.

De Dutch BI & Data Science Awards brengt al meer dan vijftien jaar in kaart welke organisaties intelligence effectief weten in te zetten voor besluitvorming. In de begindagen lag de focus op de toepassing van business intelligence uit systeemdata, vandaag de dag gaat het met de state-of-the-art technologische mogelijkheden die er zijn om het verankeren van datagedreven werken binnen alle lagen van de organisatie.

“Intelligente, datagedreven organisaties onderscheiden zich onder meer doordat zij beschikken over een heldere allround visie, analytische capaciteiten en gecommitteerde, wendbare, “datageletterde” medewerkers. Tegelijkertijd erkennen zij dat data science een steeds grotere impact heeft op mens, organisatie, maatschappij en milieu door hun strategie hierop af te stemmen”, legt Daan van Beek uit, Managing Director van Passionned.

Welke organisaties blinken uit in slim datagedreven werken?

Passionned is een advies- en implementatiebureau gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van intelligente, datagedreven organisaties. Het bedrijf heeft sinds de oprichting in 2004 zijn diensten geleverd aan honderden opdrachtgevers. Die ervaringen – in de vorm van best practices en industriebenchmarks – gebruikt het bureau nu als input voor de Dutch BI & Data Science Awards,.

Inmiddels is de longlist van inzendingen voor de 2021-editie teruggebracht naar een shortlist van zes organisaties: Nationale Politie, Pon, Randstad Groep, SpendLab, Universiteit Twente en Variass. Zij mogen binnenkort tijdens een besloten auditie voor de jury uitmaken welke drie partijen doorgaan naar de finale op donderdag 9 december. Deze vindt plaats tijdens het vakcongres ‘Intelligence at the speed of Business’.

Eerdere winnaars van de BI & Data Science Awards zijn onder meer KPN Mobiel (2005), Ahold (2008), Diakonessenhuis (2009), Coolblue (2012), Brandweer Amsterdam-Amstelland (2013), Veiligheidsregio NHN (2015) en Fietsenwinkel (2017).