VKA: Jeugdgezondheidszorg kan 5,6 miljard besparen

11 april 2012 Consultancy.nl

De jeugdgezondheidszorg kent naast een gezondheidswinst ook grote financiële maatschappelijke baten. Elke euro die in een goede jeugdgezondheidszorg wordt geïnvesteerd, bespaart €11 aan latere zorgkosten. Preventie blijkt een uiterst efficiënt middel te zijn om de zorgkosten te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van Verdonck, Klooster & Associates in opdracht van brancheorganisatie ActiZ.

Download het rapport: Kosteneffectiviteit van de Jeugdgezondheidszorg

ActiZ gaf Verdonck, Klooster & Associates de opdracht om onderzoek te doen naar de kosten-effectiviteit van de jeugdgezondheidszorg doordat het vragen kreeg van enkele leden van de Tweede Kamer. Tegelijkertijd kampt ActiZ met een grote verandering in de externe omgeving. Zo krijgen de komende jaren gemeenten de bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheid over alle zorg voor jeugd. Daarnaast vinden er forse bezuinigingen plaats, terwijl de vraag naar gespecialiseerde jeugdzorg alsmaar toeneemt.

Preventie bespaart €5,6 miljard aan latere kosten
De jeugdgezondheidszorg kost €433 miljoen per jaar. Uiteindelijk scheelt die investering €5,6 miljard aan latere kosten. De winst wordt vooral geboekt dankzij vaccinaties op o.a. (Difterie, Polio, Hepaptitis Ben Hielprik). Op de vijfde plek staat ‘Perceptief gehoorverlies’. Zo kan door bijvoorbeeld het opsporen van aangeboren gehoorverlies in de eerste weken na de geboorte vroegtijdig met therapie worden begonnen. Daardoor kan de taal- en spraakontwikkeling goed op gang komen, wat niet alleen goed is voor het kind zelf, maar de maatschappij per jaar ook €343 miljoen bespaart.

VKA Jeugdgezondheidszorg

Overige belangrijke bevindingen:

  • Vrijwel ieder kind in Nederland wordt regelmatig door de jeugdgezondheidszorg gezien: kinderen van 0 tot 4 jaar in de consultatiebureaus en daarna via school. Eén van de verklaringen voor de hoge opkomst van ouders met hun kinderen bij het consultatiebureau is de combinatie van medische en psychosociale zorg en opvoedingsondersteuning. Het potentieel van dit instituut als basis voor andere vormen van zorg gericht op 0 tot 4 jarigen is daardoor groot.
  • Alle inwoners van Nederland hebben 1 jaar van hun gezonde levensverwachting te danken aan de jeugdgezondheidszorg. Het gewonnen aantal gezonde levensjaren bedraagt ruim 200 duizend jaar, per jaar in Nederland.

Nieuws

Meer nieuws over