Conclusion creëert nieuw ecosysteem met planten van 29.000 bomen

11 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Conclusion heeft de aanplant van 29.000 bomen mogelijk gemaakt. Daarmee ontstaat in het uiterste westen van Noord-Brabant een nieuw ecosysteem met een omvang van acht hectare: het Conclusion Impact Bos. Vanwege de grote schaal van de bosaanplant spreekt de IT-dienstverlener van een “uniek project”.

Op 25 februari trokken honderd collega’s van de verschillende Conclusion-onderdelen naar de Zeezuiper, een moerasgebied nabij Bergen op Zoom. Gewapend met rubberen laarzen en schoppen werden gaten gegraven, waarin vervolgens de laatste 1.000 bomen werden geplant.

Daarmee was het Conclusion Impact Bos een feit: vijfenhalf hectare bos met verschillende soorten bomen, waaronder linde, haagbeuk, sporkehout, taxus, zoete kers en zomereik. Daarnaast wordt op tweeënhalve hectare een kruiden- en faunarijke akker aangelegd samen met een kruidenrijk grasland en wat poelen.

Conclusion creëert nieuw ecosysteem met planten van 29.000 bomen

Het nieuwe ecosysteem dat zo ontstaat maakt deel uit van de plannen van stichting het Brabants Landschap om landbouwgrond om te vormen tot natuur. Conclusion was op zoek naar een manier om zijn CO2-uitstoot te compenseren en zocht daarvoor contact met Trees for All, een organisatie die particulieren en bedrijven verbindt met partijen zoals het Brabants Landschap.

Conclusion geeft aan dat het een langdurige samenwerking is aangegaan met Trees for All, die “veel verder gaat dan de compensatie van CO2-emissies door de eenmalige aanplant van bomen”. Het bedrijf blijft de komende jaren actief betrokken bij het project, dat naast CO2-compensatie ook moet bijdragen aan het tegengaan van verdroging – waarvoor moerasgebieden als Zeezuiper gevoelig zijn – en het verhogen van biodiversiteit.

“Het aanplanten en laten groeien van het Conclusion Impact Bos voelt als een heel natuurlijk project voor ons”, vertelt Conclusion-CEO Engbert Verkoren, die benadrukt dat het bedrijf zich ook blijft inspannen om zijn CO2-emissies omlaag te brengen. Niet alle uitstoot is op de korte termijn echter te voorkomen, zo legt hij uit. 

“Wij opereren in het hart van de samenleving, doordat we verantwoordelijkheid dragen voor talloze missie- en maatschappijkritische IT-projecten van overheden en bedrijven. Daarmee leveren wij een wezenlijke bijdrage aan de samenleving, maar we zijn er evengoed gebruiker van. We consumeren producten en verplaatsen onszelf. Zo veroorzaken we afval en emissies. Daar willen we wat voor terug doen op een manier die bij ons past.”

“We zijn erg blij met de samenwerking met Conclusion”, voegt Frans van Zijderveld toe, programmamanager bos Nederland bij Trees for All. “Samen kunnen we werken aan een gezondere en groenere wereld. Als ambities voor het planten van bomen bij elkaar komen, kunnen dit soort mooie en voor Nederlandse begrippen grote bosprojecten worden gerealiseerd.”

Bomen zijn booming

De laatste tijd laten steeds meer zakelijke dienstverleners bomen planten om bij te dragen aan een groenere wereld. Zo liet eerder inkoopadviesbureau Adjust al een compensatiebos aanleggen in Best.

Daarnaast laat accountants- en adviesbureau Baker Tilly sinds kort een boom planten voor elke nieuwe medewerker die aan boord komt, en doet onderwijsadviesbureau B&T hetzelfde voor iedere binnengehaalde opdracht.

Ook feestdagen worden steeds vaker opgeluisterd met nieuwe bomen. Zo steunde project- en portfoliomanagementspecialist Intermedius de Green Friday-beweging – een tegenbeweging voor het consumeerfestijn Black Friday – met een donatie van vijftien bomen.

En Conclusion zelf koos eind vorig jaar voor een duurzaam kerstcadeau: de adviestak van de IT-groep – Conclusion Consulting – schonk een flink bedrag aan Boes Bos, genoeg voor het planten van 800 bomen in binnen- en buitenland.