Adjust slaat duurzame dubbelslag met elektrische auto’s én meer bomen

20 december 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Adjust Consulting maakt de laatste jaren steeds meer stappen op het gebied van duurzaamheid. Onlangs sloeg het inkoopadviesbureau weer een dubbelslag: het schafte drie volledig elektrische auto’s aan van Aiways, dat op zijn beurt bomen liet planten in het compensatiebos van Adjust. We spraken Adjust-oprichter Guido Winnink en Aiways Distributie Nederland-oprichter Jan Nigten over de auto’s, het bos en de ambities voor de komende jaren.

Net als de aarde zelf begint de strijd tegen klimaatverandering steeds verder te verhitten. Veel bedrijven proberen hun CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken of te compenseren. Het beste is natuurlijk allebei, zo zal ook Guido Winnink van Adjust Consulting gedacht hebben.

Vorig jaar was hij al een van de initiatiefnemers van de Stichting Lokaal COmpensatiebos, die een bos heeft aangelegd in het Noord-Brabantse Best. Naast het compenseren van lokale CO2-uitstoot draagt dit bos ook bij aan de biodiversiteit en de kwaliteit van de leefomgeving.

Stichting Lokaal COmpensatiebos wil vóór 2035 1 miljoen bomen planten

Met de aanschaf van drie Aiways-auto’s is Adjust nu ook begonnen met het verduurzamen van zijn wagenpark. “Drie van onze consultants rijden nu rond in het U5-model van de nieuwe Chinese autofabrikant, die zich volledig toelegt op de productie van elektrische voertuigen”, vertelt Winnink.

Waar half Amsterdam inmiddels lijkt rond te rijden in Tesla’s, koos het Amstelveense Adjust heel bewust voor Aiways. “Een mooie, luxe en degelijke auto. Beter dan wat in Europa op de markt wordt gebracht als je er objectief naar kijkt. We hebben niet gekeken naar het logo, maar wat je daadwerkelijk krijgt.”

Een boom voor elke auto

Wat Adjust kreeg was bovendien meer dan de drie nieuwe auto’s. “Nadat we de auto’s hadden gekocht raakten we in gesprek over Stichting Lokaal Compensatiebos”, vertelt Winnink. “Toen hebben ze besloten om voor elke auto die ze in Nederland verkopen een boom te planten via de stichting. Erg mooi natuurlijk!”, geeft Jan Nigten van Aiways Distributie Nederland aan.

“Aiways is een merk dat net als Adjust het verschil wil maken”, vertelt Nigten. “We doen al veel aan duurzaamheid en gaan we bewust om met grondstoffen in de productieketen. Toch wilden we als merk meer doen en zo kwamen we uit bij het COmpensatiebos. Een prachtig initiatief om Nederland groener te maken met het aanplanten van bomen om CO te compenseren.”

“We willen blijven innoveren en elektrisch rijden bereikbaar maken voor ieder type rijder.”

Daarmee geeft Aiways ook antwoord op kritiek die nog weleens wordt geuit richting elektrische auto’s. “Nu rijden elektrische auto’s emissieloos, zonder CO-uitstoot dus. Maar dat lukt nog niet in het productieproces”, erkent Nigten. “Dat was voor ons de reden om bij de start al 250 bomen af te nemen en per verkochte auto te kiezen om een boom aan te planten. Op deze manier doen we nog meer aan vergroening in lijn met onze ambities.”

Bovendien blijft de automaker werken aan verdere verduurzaming: “We staan uiteraard niet stil. Zo hebben we een programma ontwikkeld waarbij we onze batterijen kunnen reviseren waardoor ze nog langer meegaan. Daarnaast is onze batterij zo ontwikkeld dat deze ook weer gedemonteerd en gerecycled kan worden. Dat scheelt enorm qua milieu-impact, want batterijen kunnen leiden tot veel milieuschade wanneer ze worden afgedankt.”

Ook zal Aiways volgend jaar een nieuw model op de markt brengen. “De U5 is een auto voor het hele gezin, maar Aiways is ook opgericht om de verandering in de auto-industrie aan te jagen en daarom komen we in 2022 ook met een volledig elektrisch sportief model, de Aiways U6. Zo willen we blijven innoveren en elektrisch rijden bereikbaar maken voor ieder type rijder.”

1 miljoen bomen

En als het nieuwe model straks goed verkoopt is dat natuurlijk ook weer goed nieuws voor het COmpensatiebos, dat dan weer extra snel kan groeien.

Adjust brengt het bos geregeld onder de aandacht bij samenwerkingspartners, zo vertelt Winnink. “Er komen aanvragen via de website en bij de zakelijke contacten die we hebben melden we zo nu en dan dat elk bedrijf bomen via de stichting kan laten aanplanten. In principe kan elk bedrijf of privépersoon bomen laten planten.”

“We zijn op weg naar 100% van de auto’s 100% elektrisch en opgeladen met stroom die niet met fossiele brandstof wordt opgewerkt.”

Ook in de dienstverlening van Adjust speelt duurzaamheid een steeds prominentere rol. “We hebben voor onder andere de provincie Noord-Holland en de Radboud Universiteit het nieuwe, duurzame inkoopbeleid uitgewerkt”, licht Winnink toe. “Door mond-op-mondreclame worden we nu steeds vaker gevraagd voor dit soort trajecten. Ook deze week hebben we weer opdracht hiervoor gekregen.”

“Duurzaamheid en circulariteit zijn zeker onderdeel van onze missie”, geeft hij aan. “Primair voor onze eigen bedrijfsvoering, maar we ondersteunen ook zowel private als publieke organisaties hierbij. We hebben een MVO-coördinator en werken samen met specialisten zodat we elk vraagstuk op het snijvlak van inkoop en duurzaamheid aankunnen.”

Met het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering is Adjust dan ook nog lang niet klaar. “We zijn nu begonnen met drie van onze auto’s, we zijn op weg naar 100% van de auto’s 100% elektrisch en opgeladen met stroom die niet met fossiele brandstof wordt opgewerkt.”

Ook Stichting Lokaal COmpensatiebos is pas net begonnen. “De Stichting heeft tot doel om 1 miljoen bomen in Nederland te planten vóór 2035”, geeft Winnink aan, die tot slot nog een mooi nieuwtje meegeeft: “We verwachten binnenkort te kunnen melden dat een grote dienstverlener meer dan 200.000 bomen door de Stichting laat aanplanten.” Wordt vervolgd dus.