Onderzoek: Nederland koploper op gebied van elektrisch rijden

29 november 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van alle landen ter wereld heeft Nederland de meest volwassen markt voor elektrische voertuigen. Dat blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis.

Om de Parijse klimaatdoelstellingen van 2050 te halen moeten zeer veel veranderingen worden doorgevoerd. Zo moet ons land binnen afzienbare tijd van het aardgas af, wat nog niet echt wil vlotten. Ook moet het Nederlandse wagenpark worden vergroend, waar volgens een onderzoek van Arcadis wel aardig wat schot in zit.

De belangrijkste conclusie van de studie van het bureau: de Nederlandse markt voor elektrisch rijden is de meest ontwikkelde ter wereld. “Er zijn voldoende verschillende modellen beschikbaar, het is hier relatief goed betaalbaar en het marktaandeel groeit flink ten opzichte van benzine- en dieselmodellen”, aldus Arcadis. 

Onderzoek: Nederland koploper op gebied van elektrisch rijden

Ons land laat hiermee het Verenigd Koninkrijk (2), Singapore (3), Duitsland (4) en Frankrijk (5) achter zich. “Nederland is een zeer vooruitstrevend land op het gebied van elektrisch rijden. Het heeft bijvoorbeeld serieuze fiscale constructies om de verkoop van elektrische voertuigen te verhogen.”

Ook de Nederlandse laadinfrastructuur is in vergelijking met de rest van de wereld zeer hoogstaand. “De groei van het aantal elektrische auto’s en laadpunten verloopt dus prima, met een bijbehorende goed onderbouwde strategie waarnaar wordt gehandeld”, geven de onderzoekers aan in hun rapport. 

Enkele verbeterpunten

Niettemin stipt Arcadis ook enkele verbeterpunten aan voor ons land. Zo zou meer aandacht moeten worden geschonken aan de planning van laadpunten voor de langere termijn. “Nederland kampt met netcongestie in sommige delen van het land, wat vraagt om netwerkverbeteringen, die snel moeten worden doorgevoerd.” 

Daarnaast is volgens de onderzoekers ook nog winst te behalen op het gebied van de infrastructuurregelgeving. Volgens Arnoud Neidig van Arcadis kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van veel meer publiekelijk toegankelijke oplaadpunten in woongebieden. “Ook kunnen laadnetwerken slim gekoppeld worden aan duurzame energieopwekking en -opslag.” 

“Nederland streeft naar een snelle transitie naar elektrisch rijden en is koploper op het gebied van e-bikes, e-scooters en verder elektrificatie van het openbaar vervoer in de stad”, vervolgt Neidig. “Ik vind het heel mooi om in het rapport terug te zien dat wij het hier goed doen.”