Adjust-oprichter betrokken bij ontwikkeling lokaal compensatiebos

02 april 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Begin deze maand is het eerste lokale compensatiebos aangeplant in de gemeente Best. Dat gebeurde onder meer op initiatief van Guido Winnink van Adjust Consulting.

Het compensatiebos in het Noord-Brabantse Best, waarmee de CO2-uitstoot die bedrijven produceren op lokaal niveau wordt gecompenseerd, bestaat uit een mix van inheemse loofboomsoorten – zoals zomereiken, beuken, essen en winterlinden – en uit struikvormers – zoals vlieren, hazelaars, boswilgen en sleedoorns. Deze combinatie zal voedsel, nestgelegenheid en schuilplaatsen bieden voor onder meer vogels, vlinders, bijen, hommels en libellen.

Omdat het niet eenvoudig is om een bos aan te planten, willen de initiatiefnemers – Jenny Berlo en Frank Manders (80 Day Race), Marco Lier en Joost Maas (MLG Gebiedsontwikkeling) en Guido Winnink (Adjust Consulting) – graag hun ervaringen inzetten om andere ondernemingen te helpen ook een compensatiebos aan te planten. Vanuit deze gedachte werd onlangs ‘Stichting Lokaal Compensatiebos’ opgericht. De komende jaren zal de stichting meerdere bossen in ons land gaan ontwikkelen.

Adjust oprichter betrokken bij ontwikkeling lokaal compensatiebos

Het initiatief onderscheidt zich van andere CO2-compensatie-initiatieven doordat het lokaal nieuwe natuur realiseert, waardoor het ook een bijdrage levert aan de biodiversiteit en de kwaliteit van de leefomgeving in ons eigen land. De realisatie van het eerste lokale compensatiebos in Best werd mede mogelijk gemaakt door Groen Ontwikkelfonds Brabant, een stichting die particulieren, ondernemers en overheden met geld, grond en kennis ondersteunt bij het realiseren van nieuwe natuur.

“Wij doen als bedrijf veel in de ontwikkeling van natuur in Nederland. Dat doen we in opdracht van overheden als gemeenten, waterschappen en provincies. Wij vinden het belangrijk dat dat gebeurt en dat dat op een goede manier gebeurt. Daarom hebben we besloten om als bedrijf zelf ook natuur te gaan ontwikkelen”, zegt Marco Lier, directeur MLG Gebiedsontwikkeling en mede-initiatiefnemer Stichting Lokaal COmpensatiebos.

Guido Winnink, oprichter van Adjust Consulting en mede-initiatiefnemer van Stichting Lokaal Compensatiebos, onderschrijft de woorden van Lier en voegt toe: “Adjust doet inkoopprojecten bij klanten door het hele land, onze consultants zijn veel onderweg. Toch hebben wij de ambitie om een duurzaam bedrijf te zijn en het milieu niet te belasten. Wij hebben op dit gebied al verschillende initiatieven genomen en met de aanplant van het bos zijn we volledig klimaatneutraal.”

Winnik geeft daarnaast aan dat de stichting per se compensatiebossen in Nederland wil aanplanten, omdat op die manier alles controleerbaar is: “Ook wilden we nieuwe natuur aanleggen. Bomen planten in net gekapte productiebossen klinkt mooi, maar is niet echt de oplossing. Het zou mooi zijn als andere organisaties ons volgen en de Stichting ook inschakelen voor een groenere toekomst.”