Ecorys: Nóg meer extra technici nodig om klimaatdoelen te halen

30 maart 2022 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Door de verhoogde klimaatambities van het nieuwe kabinet komt het tekort aan technici nog hoger uit dan eerder berekend. Zo waarschuwde Menno van Benthem van onderzoeks- en adviesbureau Ecorys onlangs in gesprek met BNR Nieuwsradio.

Het gesprek vond plaatst naar aanleiding van een eerder onderzoek van Ecorys. Daarin stelden de experts van het adviesbureau dat er tot 2030 circa 25.000 technische professionals extra nodig zijn om van de energietransitie een succes te maken. Maar dat blijkt nu een te geringe schatting te zijn geweest. 

Aanvankelijk was de Nederlandse regering van plan om in 2030 een CO2-emissiereductie van 49% te hebben gerealiseerd (ten opzichte van de uitstoot in het basisjaar 1990). Inmiddels heeft kabinet Rutte IV de ambities echter verder opgeschroefd: de regering wil de CO2-uitstoot in 2030 hebben teruggedrongen met 60%.

Ecorys: nog meer extra technici vereist om klimaatdoelen te halen

Het klinkt mooi, die extra hoge ambities, maar dan moeten ze nog wel worden waargemaakt. Voorlopig ligt Nederland zelfs nog achter in het realiseren van de oude ambities. Volgens de eerdere planning moest begin 2020 al minimaal 14% van het energieverbruik in ons land duurzaam zijn opgewekt. Eind 2021 ging het volgens het CBS echter pas om zo’n 11%.

33.000 extra technici nodig

Een van de bottlenecks is een gebrek aan technisch personeel, en dat wordt alleen maar groter nu de ambities naar boven zijn bijgesteld. Dit is dan ook de reden dan Ecorys zijn eerdere berekeningen nu herziet – deze waren immers gebaseerd op de reductiedoelstelling van 49%. De herberekening laat zien dat er nog eens een derde meer extra technici nodig zijn dan eerder geschat. “Namelijk zo’n 33.000”, vertelt Menno van Benthem, senior consultant bij Ecorys. 

Die technici zijn nodig voor vele verschillende klussen, zoals het plaatsen van windmolens en het aanleggen van zonneparken. Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat extra technische specialisten nodig om ons stroomnet te verzwaren – simpelweg omdat door de energietransitie meer gebruikgemaakt gaat worden van elektriciteit.

De grote vraag is of het wel gaat lukken om de komende jaren genoeg mensen op te leiden. Van Benthem is er niet gerust op. “Er worden minder mensen geboren waardoor minder mensen in een opleiding instromen. Tegelijkertijd geven studenten vaak niet de voorkeur aan een techniekopleiding, dat heeft met het imago te maken.”

Nu keuzes maken

Naast zich in te spannen om techniek populairder te maken onder jongeren, zou de Rijksoverheid ook behoorlijk kunnen bijdragen aan het inlossen van het personeelstekort door meer duidelijkheid te creëren over de koers van de energietransitie. Die is er nu onvoldoende, meent Ecorys, waardoor veel bedrijven en opleidingen in grote onzekerheid verkeren. 

“Het Rijk moet nu een het pad uitstippelen”, stelt Van Benthem. “Gaan we overal warmtenetten aanleggen of geven we iedereen een warmtepomp? Zetten we in op kerncentrales en gaan we daardoor andere dingen niet doen? Voor bedrijven en opleidingen maakt dat een groot verschil. Nu blijft iedereen in onzekerheid zitten doordat het Rijk geen keuze maakt.”