Verduurzaming vraagt om meer investeringen in elektriciteitsnet

26 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen, moet Nederland extra investeren in zijn elektriciteitsnet. Dat blijkt uit een studie van CE Delft. 

Het onderzoek, dat inzicht biedt in de tijdlijn van het Klimaatakkoord, werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), waarvan duizenden organisaties lid zijn, zoals de adviesbureaus Deloitte, Ecorys, EY, PwC en Royal HashKoningDHV.

In de studie komt onder meer naar voren dat een verzwaring van het elektriciteitsnetwerk van cruciaal belang is voor industriële bedrijven. Deze kunnen namelijk niet overstappen op alternatieve energievoorzieningen als niet fors wordt geïnvesteerd in het stroomnet, terwijl het verduurzamen van industriële bedrijven noodzakelijk is om de klimaatdoelen te behalen.  Verduurzaming vraagt om meer investeringen in elektriciteitsnet

Nu beginnen

De onderzoekers van CE Delft hebben onder andere gekeken naar wat moet gebeuren om de verzwaring van het stroomnet voor 2030 te realiseren. Denk hierbij aan het verkrijgen van vergunningen, subsidies en financiering en aan het maken van planningen. Het onderzoeksbureau stelt dat deze taken tussen de 8,5 en 10,5 jaar in beslag zullen nemen.

“Dit betekent dat verzwaring van het elektriciteitsnet nu, maar uiterlijk binnen de komende tweeënhalf jaar moet starten om operationeel te zijn in 2030. Maar dat is niet op elke locatie haalbaar, wat met name geldt voor de industriële clusters in Nederland, waar veel elektrificatiepotentieel ligt en de opgave voor netbeheerders zeer groot is”, aldus de onderzoekers.

Opdrachtgever NVDE schaart zich achter de conclusie van CE Delft en stelt dat ons land vaak moeite heeft om klimaat- en energiedoelen te halen: “Dat komt mede doordat de doorlooptijden om investeringen te realiseren lang zijn. Het is daarom van belang om tijdig te starten. Snelle besluitvorming is hierbij doorslaggevend. Ook is het belangrijk om te kijken hoe vergunningsprocedures kunnen worden ingekort.” 

Volgens de opdrachtgever is er zelfs zoveel haast bij dat politici al tijdens de aankomende formatiegesprekken zouden moeten overgaan tot actie. “Er zijn voor de zomer beslissingen nodig. Het gaat om complexe en samenhangende investeringen die zo snel mogelijk gecoördineerd in gang moeten worden gezet.”