TIC Advisory: ‘Wij zoeken naar het verhaal achter de cijfers’
TIC Advisory is een boutique-advieskantoor gespecialiseerd in financieel due diligence voor het grotere midden- en kleinbedrijf. Het kantoor ondersteunt private equity-partijen, corporate finance-adviseurs, accountantskantoren en bedrijven bij het uitvoeren van boekenonderzoek. “Alles wat we doen vertaalt zich uiteindelijk in euro’s.”
Het hoofdkantoor van TIC Advisory bevindt zich op Landgoed Leusderend, een centraal gelegen en vooral groene kantoorlocatie, onder de rook van Amersfoort. In afwachting van collega Ralph Hoogerhuis, die nog met een klant aan de lijn hangt, geeft Jos Raben een kleine rondleiding door het strak ingerichte kantoor en schenkt alvast de koffie in.
“We maken eigenlijk best veel uren op dit kantoor”, vertelt Raben. “Voorheen zat je voor overleg nog regelmatig bij de klant, maar sinds corona gaat dat steeds meer digitaal via Teams of Google Meet. Als je tachtig procent van je tijd hier doorbrengt, kun je maar beter zorgen dat je in een prettige omgeving werkt.”
Diepgaande analyses
Raben en Hoogerhuis zijn de twee founding partners van TIC Advisory, een boutique- advieskantoor dat zich heeft gespecialiseerd in financieel due diligence. Naast Raben en Hoogerhuis – allebei ruim twintig jaar transactie-ervaring bij KPMG, PwC, Mazars en EY – bestaat TIC Advisory uit nog vijf medewerkers.
Werkend met teams van wisselende samenstelling maar altijd met een partner aan het hoofd, levert het advieskantoor transactiegerelateerde diensten zoals due diligence, financiële analyses en business reviews. De clientèle van TIC Advisory bestaat uit investeringsmaatschappijen, corporate finance-advieskantoren, accountantskantoren of ondernemingen die op overnamepad zijn.
In opdracht van deze partijen duiken de TIC-adviseurs in de financiële administratie van een bedrijf om in korte tijd een diepgaande analyse van de aangeleverde financiële informatie te maken. In de meeste gevallen gaan de adviseurs ook langs bij het bedrijf om de business nog beter te begrijpen.
Hoogerhuis: “De traditionele accountants kunnen op het gebied van due diligence niet de kwaliteit en snelheid leveren die anno 2021 door professionele opdrachtgevers is gewenst. De Big Four-kantoren richten zich met grote en dure transaction services-teams vooral op de grote corporates. Wij maken met TIC Advisory hoogwaardig financieel due diligence-onderzoek ook bereikbaar voor het grotere mkb.”
Vendor due diligence
Met de intrede van private equity in het mkb zijn volgens Raben de eisen die opdrachtgevers stellen aan de kwaliteit van het boekenonderzoek steeds hoger geworden. “Kopende partijen willen uiteraard dat alle aanleverde informatie goed wordt gecheckt en dat eventuele risico’s in kaart worden gebracht.”
“Maar we worden de laatste tijd ook steeds vaker door adviseurs van verkopende ondernemers ingeschakeld voor een vendor due diligence. Want verkopende partijen willen ook niet voor verrassingen komen te staan. Die zoeken vooral dealzekerheid door alles van tevoren goed te checken en daarmee in te schatten of een verkoopprijs binnen een bepaalde bandbreedte haalbaar en realistisch is.”
Of het nu gaat om een overname of om een verkoop, het due diligence-onderzoek vormt in alle gevallen een logisch onderdeel in het besluitvormingsproces. Hoogerhuis: “Beter inzicht leidt tot beter beslissingen. En wij gaan in ons onderzoek altijd een laag dieper dan de cijfers die we aangereikt krijgen. We kijken bijvoorbeeld niet alleen naar de totale omzet en winstmarges, maar ook: hoe ziet dit eruit op klantniveau en wat is het aantal orders dat in de pijplijn zit?”
Daarbij is het volgens Raben ook belangrijk om met betrekking tot de cijfers van 2020 scherp te kijken naar eventuele corona-effecten. “Is de omzetgroei niet incidenteel en vooral te danken aan corona? En moet de EBITDA niet gecorrigeerd worden voor ontvangen financiële steun van de overheid en uitgestelde betaling van belasting en aflossing van de bank? Dat zijn zaken die wij tot op de bodem uitzoeken. Het gaat ons altijd om het verhaal achter de cijfers.”
Cross-bordertransacties
De adviseurs van TIC Advisory raken via hun klanten de laatste tijd ook steeds vaker betrokken bij cross-border-deals. Reden voor TIC Advisory om zich afgelopen september aan te sluiten bij UHY International, een wereldwijd netwerk van ruim 8.500 financiële professionals in meer dan 100 landen. Raben: “Onze klanten zijn internationaal actief en willen ook in het buitenland de beste ondersteuning. Via het UHY-netwerk kunnen wij nu samenwerken met een groot aantal partners over de grens.”
Hoogerhuis: “We hebben persoonlijk en met TIC Advisory al een reputatie opgebouwd van succesvolle internationale deals. Deze aansluiting bij UHY International versterkt onze marktpositie, zowel in Nederland als daarbuiten.”
Cross-borderdeals waar TIC Advisory in de afgelopen maanden aan heeft gewerkt zijn onder meer de overname van het Nederlandse IT-adviesbureau Verdonck, Klooster & Associates door de Duitse investeringsmaatschappij AUCTUS Capital Partners en de overname van het Duitse kunststofbedrijf Geku Plastik door Holland Plastic Industries.
Geen dikke rapporten
Bij een uitgebreid onderzoek brengen de adviseurs van TIC Advisory uiteindelijk alle financiële kansen en risico’s in kaart. En dat is volgens Hoogerhuis niet alleen een kwestie van ‘numbers crunchen’. Het advieskantoor maakt ook steeds vaker gebruik van data-analysetools om bevindingen te visualiseren.
Raben: “Onze opdrachtgevers willen geen dikke rapporten, maar vooral een beknopt en goed onderbouwd verhaal dat inzicht geeft in hoe een bedrijf ervoor staat. Wij komen snel tot de kern en rapporteren vooral de issues die van belang zijn.”
Hoogerhuis: “Uiteindelijk vertaalt alles wat we doen of ontdekken zich in euro’s. Daarbij krijgt onze klant zeer concreet inzicht in de gevolgen van onze bevindingen.”
Dit artikel is eerder geplaatst in de Brookz 500, het jaarboek van overnameplatform Brookz.