‘Vendor due diligence is het grootste cadeau dat je jezelf als verkoper kunt geven’

Van die uitgebreide analyses waarvan de helft in de prullenbak belandt, daar zijn ze bij boutique-advieskantoor TIC Advisory niet zo van. Van een gedegen due diligence waardoor de dealzekerheid omhoog gaat, des te meer. “Door jezelf op een verkooponderzoek te trakteren, ga je met een veel rechtere rug en een flinke dosis zelfvertrouwen een transactieproces in.”
“Groei is belangrijk, maar dan wel op een manier die past bij onze waarden”, vallen founding partners Jos Raben, Ralph Hoogerhuis en de onlangs toegetreden partner Wouter Ingwersen met de deur in huis.
Bij TIC Advisory, dat gespecialiseerd is in financial due diligence voor Nederlandse private equity en mkb+ ondernemingen, kiezen ze bewust voor een vriendelijke manier van werken met respect voor de balans tussen werk en privé. 60-urige werkweken zal je het dertienkoppige team niet zien maken. Iedereen start uitgerust aan een nieuwe werkdag. Zo halen de partners het optimale uit hun mensen en de mensen uit zichzelf.
Met als resultaat een team dat weinig verloop kent en gemotiveerd is om transactieprocessen zo efficiënt en succesvol mogelijk te laten verlopen. Raben: “Wij zijn van mening dat je succes bereikt door als partner naast je team te staan, niet erboven. Het draait bij ons om het collectief.”
Beter inzicht, betere beslissingen
Dit gedachtegoed vertaalt zich ook in hun benadering naar klanten. TIC Advisory werkt met flatrates en zorgt voor een hoge mate van partnerbetrokkenheid. Minimaal 30 tot 40 procent van de uren per opdracht zijn senior-uren, wat betekent dat klanten vanaf het begin de juiste expertise krijgen.
Ondanks dat ze minder mensen in dienst hebben dan de grote kantoren, heeft TIC Advisory een mooie top-10 positie in Nederland als het gaat om due diligence-firma’s met de meeste transacties. En daar zijn ze maar wat trots op.
Ingwersen: “Sinds september zijn we met dertien man in totaal. We streven dit jaar naar een team van maximaal vijftien medewerkers. Met een ratio van ongeveer één partner per vier medewerkers kunnen we er dan voor zorgen dat er altijd een partner dichtbij is om zowel onze medewerkers te begeleiden als onze klanten te ondersteunen. Door direct op de opdracht te zitten en weten waar het over gaat, zijn we in staat effectief en efficiënt te werken.”
Hoogerhuis: “We leveren wat nodig is om een deal gedaan te krijgen. Geen vuistdikke rapportages waar niemand naar omkijkt. Wij gaan voor beter inzicht, betere beslissingen. Als je beter inzicht hebt, dan kun je gefundeerde beslissingen maken in een aankoop- of verkooptransactie. Waarbij wij voor de feiten zorgen, niet voor het verhaal.”
Groot cadeau
Steeds meer bedrijven weten hun weg naar TIC Advisory te vinden. Vorig jaar heeft het team zo’n 90 onderzoeken gedaan. “Mensen zijn risicomijdender geworden”, is de conclusie van Raben.
“Gebeurtenissen in de coronatijd hebben dit versterkt, maar ook de fluctuatie van de markt speelt een rol. De resultaten van 2024 waren gemiddeld genomen matig voor bedrijven die eerder een hoge multiple hebben betaald. Ze zien in dat gedegen onderzoek essentieel is om toekomstige rendementen veilig te stellen. Zo worden door klanten aan de kopende kant meer details uitgevraagd dan ooit tevoren.”
“Omdat wij heel veel aan buy-side hebben gedaan, weten wij precies hoe we de verkopende kant in kaart moeten brengen om te zorgen dat de deal in één keer doorgaat”, zegt Hoogerhuis. “Snelheid in de transactie houden en geen verrassingen meer aan de onderhandeltafel dus. Dat is wat partijen van de pragmatische aanpak van TIC Advisory kunnen verwachten.”
Hierdoor gaat volgens Ingwersen de dealzekerheid omhoog, sluiten partijen sneller deals, maar gaat ook de deal value omhoog. En daar is de gehele branche bij gebaat. “Vendor due diligence is aan de voorkant een wat intensiever traject, maar daarna kan het management achterover leunen.”
“Doordat wij pal op het management zitten, hebben wij betere toegang tot informatie en zijn we goed in staat alle vragen van de kopers te beoordelen en beantwoorden”, vervolgt Hoogerhuis. “Daar winnen verkopers tijd terug. Ik zeg altijd: trakteer jezelf op een verkooponderzoek. Want je gaat met een veel rechtere rug en veel meer zelfvertrouwen een transactieproces in.”
Verkoopklaar maken
TIC Advisory biedt verkopende partijen twee smaken. Vendor assist is bedoeld om de verkoper te helpen zijn of haar bedrijf zo goed mogelijk te positioneren, terwijl vendor due diligence een onafhankelijk rapport is dat met een objectieve mindset wordt geschreven, meer gericht op wat een koper zou willen weten.
Raben: “Of je nu voor een vendor assist of vendor due diligence kiest: als je de intentie hebt om te verkopen, is het altijd goed om je inzichten te vergroten. Zo kwamen we er eens door een vendor assist achter dat een bedrijf nog niet verkoopklaar was. Controles waren er niet, afsluitingen waren niet goed. Dankzij ons vendor assist-rapport wisten ze aan welke knoppen ze moesten draaien om beter te performen en is de opbrengst van de vennootschap keer drie gegaan.”
“Niet alleen is onze klant nu klaar om naar de markt te gaan, maar krijgen ze straks ook een hogere prijs. Daar worden wij en met name natuurlijk de eigenaar erg blij van.”