Brabanders en Limburgers kijken reikhalzend uit naar carnavalsfestijn

25 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Komend weekend barst het traditionele carnavalsfestijn eindelijk weer los. En hoewel het een knotsgek feest belooft te worden, blijft het met de aanhoudende coronazorgen en uitgeklede feestagenda de vraag of het massale volksfeest weer zoals vanouds wordt.

Volgens onderzoek van Markteffect is er weliswaar meer animo in Zuid-Nederland voor carnaval dan vorig jaar, maar is dit nog niet op het oude niveau van vóór de crisis. De onderzoekers peilden niet alleen het animo onder de bevolking maar keken ook naar de mate en manier waarop de coronacrisis het feest van afgelopen jaar heeft beïnvloed en hoe er dit jaar gefeest gaat worden.

Vorig jaar, toen strenge coronamaatregelen golden, zag de situatie er immers heel anders uit dan nu. Vandaag laat het kabinet de meeste coronamaatrgelen los, waardoor het volksfeest weer uitbundig gevierd mag worden en de drank vast en zeker weer rijkelijk zal vloeien.

Brabanders en Limburgers kijken reikhalzend uit naar carnavalsfestijn

De onderzoekers concluderen dat dit jaar een derde van de mensen in Limburg en Noord-Brabant (34%) het feest willen bezoeken. Dat is weliswaar beduidend meer dan het vorige, door corona beheerste jaar (toen 22%), maar nog altijd veel minder dan voor de crisis. Toen vierde ongeveer de helft van alle Brabanders (49%) en Limburgers (55%) het volksfeest.

Vorig jaar vervielen door de coronamaatregelen verschillende traditionele evenementen en activiteiten. Als gevolg daarvan kozen veel feestvierders (noodgedwongen) om het carnavalsfeest kleinschaliger en met het eigen huishouden en enkele vrienden te vieren, of zelfs online.

Vorig jaar hadden de coronamaatregelen dan ook een wisselend effect op de feestplannen en ervaringen van mensen in de twee zuidelijke provincies. Waar het merendeel van de Brabanders (61%) ondanks de maatregelen toch aangaf een leuk feest te hebben gevierd, waren de Limburgers beduidend minder enthousiast (22%). 74% van de Limburgers was van mening dat het carnaval (iets) minder leuk was door de maatregelen.

Het blijft de vraag hoe de feestgangers het feest dit jaar zullen waarderen. Deze editie zijn het vooral de mannen in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar die de uiteenlopende carnavalslocaties zullen aandoen.

Zo geeft 26% van de mannen en 14% van de vrouwen aan van plan te zijn carnaval te vieren en 30% van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar, tegenover 27% uit de categorie 35 tot en met 54 jaar en 9% van de 55-plussers.

Markteffect voerde het onderzoek uit in februari 2022. Het bureau ondervroeg in totaal 1.032 Nederlandse respondenten.