De kracht van multidisciplinaire teams voor financiële dienstverleners
“Het werken in multidisciplinaire teams biedt financiële dienstverleners vele voordelen”, zo stelt Rosan den Hollander, Competence Lead Human Capital & Change bij Ordina. Ze legt uit waarom teams binnen de sector baat hebben bij de samenvoeging van verschillende disciplines en persoonlijkheden.
“Multidisciplinaire teams bestaan uit mensen met verschillende disciplines die elkaar goed aanvullen”, trapt Den Hollander af. Door de krachten te bundelen kunnen vraagstukken integraal maar ook end-to-end worden aangepakt.
Zo’n aanpak wordt steeds belangrijker binnen de financiële dienstverlening, omdat de complexiteit van de dienstverlening en het landschap almaar toeneemt. “Dienstverleners als banken en verzekeraars hebben te maken met een complex ecosysteem bestaande uit verschillende ketenpartners, leveranciers, klanten en toezichthouders”, zegt Den Hollander.
Om succesvol te opereren binnen het ecosysteem moeten dienstverleners als banken en verzekeraars grote hoeveelheden data verwerken in verschillende IT-systemen. “Het is dan ook een uitdaging om alle bestanden en systemen up-to-date te houden en tegelijkertijd in te spelen op veranderende klantbehoeften. Ook ontwikkelen IT-systemen zich dusdanig snel dat veel organisaties werken met verouderde legacy-systemen.”
Snel kunnen meebewegen
Het snel en effectief kunnen meebewegen met deze en meer ontwikkelingen in de markt wordt door bestuurders gezien als één van de randvoorwaarden voor succes. “Intern betekent dit kort-cyclisch werken (ook bekend als agile werken)”, geeft Den Hollander aan. “Uit de Ordina Digital Monitor blijkt dat besluitvormers snellere en betere resultaten boeken door de invoering van kort-cyclisch werken.”
Dit is waar multidisciplinaire teams om de hoek komen kijken. “De teams bestaan vaak uit mensen met veel ervaring en werken daardoor vaak sneller met een hoge kwaliteit. Doordat de verschillende disciplines elkaar goed aanvullen kunnen ze zowel vanuit de inhoud als het geheel werken aan vernieuwing.”
“Door de kort-cyclische manier van werken worden concrete resultaten geboekt en kan – waar nodig – relatief eenvoudig worden bijgestuurd”, legt ze uit. Bijkomend voordeel: de teams zijn van nature gewend horizontaler in waardestromen te werken. Ze krijgen hiermee “een voorbeeldrol binnen de organisatie en helpen sneller de status quo te doorbreken. Zo dragen ze ook als ‘change agents’ bij aan de belangrijke omslag in de organisatie.”
Dit uit zich bovendien niet alleen in meer wendbaarheid en betere resultaten, maar komt ook ten goede aan de mensen binnen de organisatie, benadrukt Den Hollander tot slot.
“Besluitvormers die met multidisciplinaire teams werken zien dat deze werkvorm leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en klanttevredenheid. Medewerkers voelen zich veilig en verantwoordelijk in een open organisatiecultuur. Omdat de organisatie beter in staat is om in te spelen op veranderende klantbehoeften door de focus van de teams, bereiken ze sneller resultaat en zijn zij meer tevreden.”