CIO’s niet unaniem overtuigd van multidisciplinaire teams-aanpak

06 december 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een nipte meerderheid van de CIO’s (52%) vindt dat in IT-projecten het beste met multidisciplinaire teams kan worden gewerkt. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Ordina.

Voor hun studie gingen de experts van het IT-adviesbureau in gesprek met ruim 1.700 Chief Information Officers (CIO’s). Niet geheel verrassend zijn degenen die reeds werken met multidisciplinaire teams hierover positiever dan degenen die dat nog niet doen. “Onbekend maakt onbemind”, concludeert Ordina in zijn rapport. 

En waar slechts een kleine meerderheid van de CIO’s overtuigd is van deze aanpak, geeft een veel groter deel aan (75%) gebruik te maken van multidisciplinaire teams. Denk hierbij aan teams die bestaan uit eigen medewerkers, aan teams die bestaan uit zowel interne als externe professionals en aan teams die louter bestaan uit externe professionals.

Blijft de multidisciplinaire teams-aanpak binnen de IT-afdeling in zwang?

“Dat organisaties niet overtuigd zijn van het resultaat van dit soort teams, komt veelal door het gebrek aan ervaring en bekendheid met de kracht en effectiviteit ervan”, zegt Tjeerd Wichers, Directeur High Performance Teams bij Ordina. “Organisaties die met multidisciplinaire teams werken, ervaren de voordelen. En dat is veelzeggend.”

In het onderzoek komt ook naar voren dat multidisciplinaire teams vooral door grote organisaties worden omarmd. Zo werkt 84% van de organisaties met minimaal tweehonderdvijftig voltijdsprofessionals vandaag de dag met multidisciplinaire teams.

“Deze trend zien we ook terug bij onze klanten”, geeft Wichers aan. “Bij grotere organisaties zie je traditioneel veel silovormingen. Juist dan bieden dergelijke teams een oplossing. Zeker waar het gaat om organisatiebrede vraagstukken waaraan wordt gewerkt of vraagstukken waarin de businesswaarde sterk meespeelt.”Blijft de multidisciplinaire teams-aanpak binnen de gehele organisatie in zwang?

Toch een blijvertje

Ondanks dat maar iets meer dan de helft van de respondenten overtuigd is van de aanpak, denken bijna alle CIO’s (96%) dat de inzet van multidisciplinaire teams binnen hun IT-afdelingen de komende tijd gelijk blijft of groeit. Binnen overheidsinstellingen gaat het zelfs om 98% van de ondervraagden, meldt Ordina.

Buiten IT-afdelingen wordt ook gebruikgemaakt van de multidisciplinaire teams, en ook daar verwachten verreweg de meeste respondenten (96%) dat de aanpak in zwang zal blijven of misschien zelfs in toenemende mate gebruikt gaat worden.

De aanpak is dus een blijvertje, zegt Wichers, die benadrukt dat de samenstelling van dergelijke teams de sleutel tot succes is. “Het is belangrijk dat er gezocht wordt naar een goede mix van expertise én persoonlijkheden. Alleen dan kan komt de multidisciplinaire teams-aanpak optimaal tot zijn recht.”