Marjolijn Schotpoort leert als Data Steward elke dag nieuwe dingen

16 februari 2022 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Marjolijn Schotpoort is inmiddels bijna drie jaar werkzaam bij FTE Groep als business improver en dataspecialist. Momenteel is ze bij APG actief als Data Steward – ze vertelt over haar huidige opdracht en de rol.

Toen Marjolijn Schotpoort zich bijna drie jaar geleden aansloot bij FTE Groep wist ze dat ze iets wilde doen rondom het verbeteren van processen. Ondertussen ging gedurende de afgelopen jaren data steeds meer een centrale rol spelen voor veel organisaties, die massaal de stap willen maken naar datagedreven werken, bijvoorbeeld voor betere besluitvorming of efficiëntere bedrijfsvoering.

“Het geeft energie om met behulp van datagedreven inzichten verbeterpotentieel te kunnen identificeren, en daar vervolgens met een team mee aan de slag te gaan”, vertelt Marjolijn.

Marjolijn Schotpoort leert als Data Steward elke dag nieuwe dingenNa bij FTE Groep aanvankelijk als data cleanser (“ik was medeverantwoordelijk voor het schonen en op orde brengen van de data”) te hebben gewerkt, groeide Marjolijn in april vorig jaar door naar de rol van Data Steward.

Dit is een opkomende functie die bij steeds meer organisaties wordt ingevoerd. “Een Data Steward zorgt ervoor dat data toegankelijk is voor gebruikers in het gehele proces en dat data op een goede manier kan worden ontsloten”, legt Marjolijn uit.

Kijken naar data vanuit de business

Die rol paste uitstekend bij Marjolijn, zo laat ze weten: “Ik heb een grote interesse voor data en ben graag de verbindende factor tussen IT en de uitvoerders op de werkvloer.” En dat is precies de rol die een Data Steward inneemt. In tegenstelling tot een andere belangrijke rol, die van Data Owner, kijkt de Data Steward niet met een IT-bril naar data, maar juist met een business-bril.

Binnen het project ‘Grip op Data’ werkt Marjolijn mee aan de ambitie van APG om meer datagedreven te werken. Vanuit de strategische pijlers van de pensioeninstelling tot en met de operationele processen op de werkvloer.

Marjolijn houdt zich vooral bezig met het uitvoeren van data-analyses: “Ik analyseer data issues en probeer met het team de datakwaliteit te verhogen.” Ook is ze als Data Steward de verbindende factor tussen IT en de data cleansers. Hierbij geeft Marjolijn advies, maar ontsluit ze ook vooral data waar de cleansers vervolgens mee kunnen werken.

De impact van Marjolijns werk is iets waar ze trots op is. Want uiteindelijk staan alle neuzen dezelfde kant op: richting het zo goed mogelijk bedienen van de klant. Als voorbeeld wijst ze op het feit dat APG door betere data zijn pensioendeelnemers ook beter kan bedienen. “De deelnemer krijgt waar hij recht op heeft.”

Marjolijn is voorlopig nog lang niet uitgeleerd, zo stelt ze zelf. “Mijn rol als Data Steward is erg uitdagend. Ik leer elke dag nieuwe dingen en krijg steeds meer kennis van datagedreven werken.”