Royal HaskoningDHV onderzoekt instorting tribune NEC stadion

29 oktober 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Deze maand stortte een deel van de tribune van het Nijmeegse Goffertstadion in. Hoe kon dat gebeuren? Royal HaskoningDHV doet hier de komende tijd onderzoek naar.

Op 23 mei 2021 versloeg NEC in de finale van de playsoffs NAC uit Breda, waarmee de club promotie afdwong. Kort daarna speelde de ploeg na vier seizoenen in de Eerste Divisie op 20 augustus 2021 eindelijk weer een wedstrijd in de Eredivisie in zijn thuishaven: de Goffert.

Dit stadion werd ontwerpen door de architect D. Monshouwer in de jaren dertig van de vorige eeuw. Net zoals Camp Nou van FC Barcelona, ligt een deel van de Goffert onder de grond in een kuil. Daartoe moest maar liefst 80.000 kubieke meter aarde verplaats worden. Die taak kwam destijds op het bord van duizenden werkloze Nijmegenaren. 

Royal Haskoning onderzoekt instorting tribune NEC-stadion

Op 8 juli 1939 werd het stadion geopend door prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Eind jaren negentig van de twintigste eeuw startte een grootschalige renovatie van de Goffert. Op 25 januari 2000 werd het vernieuwde stadion – capaciteit: 12.500 toeschouwers – officieel in gebruik genomen. 

Wederom renovatie vereist

Sinds 17 oktober 2021 is het duidelijk dat het NEC-stadion wederom een renovatie zal moeten ondergaan. Na de verloren thuiswedstrijd tegen aartsrivaal Vitesse (0-1), stortte namelijk een deel van uitvak in. Daarop stonden uitzinnige fans de overwinning te vieren. Het onderste deel van de tribune bezweek echter onder het gehos van hen

Niemand raakte tijdens de instorting ernstig gewond, meldde nieuwsplatform NOS kort na het voorval. “Een container onder de tribune voorkwam namelijk dat de hossende supporters verder naar beneden vielen, in de gracht die de tribunes scheidt van het veld.”

Hoe kon dit gebeuren?

Begin dit jaar deed de Omgevingsdienst Regio Nijmegen onderzoek naar de bouwveiligheid van de Goffert. Het stadion kwam door de keuring heen, waarna NEC-directeur Van Schaik en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls een document ondertekenden om dit vast te leggen.

Hoe kan het dan toch gebeuren dat een tribune (ten dele) instort? Om die vraag te beantwoorden, schakelde de gemeente Nijmegen – officieel de eigenaar van het NEC-stadion – adviesbureau Royal HaskoningDHV in. Experts van dit bedrijf zullen de komende tijd gaan vaststellen waarom de tribune is ingestort. 

Dat de gemeente Nijmegen kiest voor de specialisten van Royal HaskoningDHV komt niet uit de lucht vallen. Het bureau was recent nog betrokken bij het onderzoek naar het ingestorte dak van het AZ-stadion