Nijmegen redt museum Het Valkhof en financiert verbouwing

05 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met in totaal €16 miljoen redt en verbouwt de gemeente Nijmegen het noodlijdende museum Het Valkhof. De gemeente neemt hiermee het advies over uit het onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot.

In lijn met de voorstellen in het rapport, koopt de gemeente het gebouw voor een bedrag van €4,9 miljoen. Dat bedrag stroomt uiteindelijk weer terug in de gemeentekas omdat het museum huur gaat betalen. Daarnaast telt Nijmegen zo’n €11 miljoen neer voor een zeer grondige verbouwing. Daarmee moet het museum – waar onder meer Romeinse archeologische voorwerpen worden tentoongesteld – weer helemaal up-to-date worden.

Afgelopen week werd het adviesrapport van Berenschot in de gemeenteraad besproken, wat de nodige discussiepunten opleverde. De hele raad was het erover eens dat iets moet worden gedaan aan het grote achterstallige onderhoud, en dat de ingang moet worden verbeterd. Maar het verplaatsen van het restaurant en de museumwinkel, waaraan een prijskaartje van €4,6 miljoen hangt, was voor sommigen een brug te ver.

Nijmegen redt museum het Valkhof en financiert verbouwing

“Ik vrees dat er veel koppen koffie geschonken moeten gaan worden om deze investering eruit te halen”, zegt SP-raadslid Marij Feddema, die stelt dat uit de plannen niet blijkt dat de grootschalige verbouwing het aantal bezoekers zal verhogen.

Zo wil het museum in de toekomst jaarlijks minimaal 125.000 bezoekers gaan trekken, maar dat is in zijn gehele bestaansgeschiedenis maar één keer eerder gelukt. Ook de VVD-fractie noemt de onderbouwing van de groeiambities “flinterdun”.

Volgens verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) zal de grootschalige verbouwing het museum stukken aantrekkelijker maken, al moest hij de gemeenteraad wel bekennen dat dat er geen garantie is voor ten minste 125.000 bezoekers per jaar.   

Uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad in met een compromisvoorstel van de CDA-fractie. Tegenover de €16 miljoen die Nijmegen beschikbaar heeft gesteld staat de eis dat het museum voorlopig niet meer mag aankloppen bij de gemeente om een begrotingstekort aan te vullen. Wethouder Vergunst kon zich daar eveneens in vinden.