Dirk Schmidt en Freek Kuijs over werken voor Intermedius

19 oktober 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In deze tijd van voortdurende verandering voldoet het managen van losse projecten voor veel organisaties niet meer. Om de strategie te borgen is het essentieel dat de verschillende projecten in harmonie met elkaar worden uitgevoerd. Het bewaken van deze samenhang is de taak van de portfoliomanager. Dirk Schmidt is sinds ruim vier jaar consultant portfoliomanagement bij Intermedius, en sinds een klein jaar vervult Freek Kuijs dezelfde rol bij het bureau uit Gouda. Hoe is het om te werken voor Intermedius? We vroegen het aan de ervaren en kersverse portfoliomanager.

Sinds hij zich in september 2017 aansloot bij Intermedius heeft Dirk Schmidt tal van opdrachten uitgevoerd bij uiteenlopende klanten – van een gemeente tot een netbeheerder en een uitvoeringsinstantie. Hoe verschillend deze organisaties ook zijn, de projecten waaraan hij werkt hebben allemaal één ding gemeen.

“De rode draad is altijd de vraag: hoe kan deze organisatie beter en sneller worden?”, vertelt Schmidt. “In mijn geval pas ik die vraag altijd toe op het realiseren van de strategie.”

Dirk Schmidt en Freek Kuijs over werken voor Intermedius

Het uitgangspunt is daarbij dat het management behoefte heeft aan inzicht. “In veel organisaties zijn wel een portfolio en een rapportage, maar er ontbreken essentiële elementen, of de kwaliteit van de informatie is onvoldoende. Daardoor heeft het management geen betrouwbare informatie waarop ook echt gestuurd kan worden. Daar help ik dan bij.”

“In de basis betreft het altijd de zoektocht naar verbetering van informatie, processen en samenwerken”, licht hij toe. “Het gaat er dan om of we gelijke beelden en gelijke taal hebben. Is duidelijk wie waarvoor aan de lat staat? En hoe zitten we in de wedstrijd? Mijn bijdrage in dat proces start meestal bij het neerzetten van een goede informatievoorziening en processen.”

Overal tegenaan bemoeien

Als bewaker van het overzicht en de samenhang vormt de portfoliomanager een belangrijke spil binnen de veranderorganisatie. En dat is precies wat Schmidt zo mooi vindt aan het vak. “Je krijgt met zoveel verschillende aspecten te maken. Vanuit portfoliomanagement mag je je overal tegenaan bemoeien. Voor mij vormt portfoliomanagement hét middel om de organisatie te verbeteren.”

Daarbij kunnen alle aspecten aan bod komen. “Is er een duidelijke strategie met concrete doelen? Hoe vertalen we die doelen naar activiteiten? Hoe goed zijn we in het realiseren van de doelen? Als je die vragen stelt dan blijkt er meestal wel iets te verbeteren te zijn. Dat kan dan zitten in onduidelijke processen, het ontbreken van betrouwbare informatie, een cultuur die niet bijdraagt aan een goede samenwerking of onvoldoende resultaatgedreven is. Werkelijk alle aspecten van mijn studie organisatiewetenschap komen aan de orde.”

“Voor mij vormt portfoliomanagement hét middel om de organisatie te verbeteren.”

Programma uit het boekje

Terugblikkend op de verschillende projecten waaraan Schmidt heeft mogen bijdragen springt ééntje eruit. “Programma C-ARM van de regionale netbeheerders”, zegt hij resoluut. “Zij hebben als alliantie een gezamenlijke applicatie ontwikkeld die door alle zeven partijen gebruikt wordt. In die omgeving zijn betrouwbare stuurinformatie en strakke processen essentieel, anders ben je als opdrachtgever de grip snel kwijt.”

“We hebben daar een mooi beheersingshuis neergezet waarbij ik verantwoordelijk was voor het ontwerp van verschillende processen en de informatievoorzienig. Dit programma was er een uit het boekje. En met resultaat – het programma is ook genomineerd voor de Computable Awards.”

Blijven ontwikkelen

Portfoliomanagement is bij uitstek een vak van deze tijd van snelle (technologische) veranderingen. Daarmee ontwikkelt ook het vakgebied zelf zich voortdurend. Om die ontwikkelingen bij te blijven volgt het volledige Intermedius-team elk jaar een aantal trainingen.

“Daarin komt zowel de harde als de zachte kant uitgebreid aan de orde”, legt Schmidt uit. “In die trainingen worden we echt uitgedaagd om populair gezegd ‘uit onze comfortzone te stappen’. Doordat we een veilige groep zijn, durven we dat te doen en zie je mensen groeien. Dat is erg waardevol. Verder wordt er gezorgd dat alle collega’s alle relevante kennis hebben op het gebeid van portfoliomanagement en natuurlijk SAFe/Agile.”

Direct aansluiten

Sinds eind vorig jaar richt ook Freek Kuijs zich vanuit Intermedius volop op het portfoliomanagement-vakgebied. En dat bevalt goed. “Ik vind Intermedius een leuk bedrijf om voor te werken”, aldus Kuijs. “Naast de opdrachten die we uitvoeren zijn we echt een team dat in samenwerking zaken oppakt. Ook met alle beperkingen van de afgelopen maanden heb ik die samenwerking zo ervaren.”

Want ondanks dat hij midden in de coronalockdown startte, voelde hij zich al gauw op zijn plek. “Daarbij hielp het ook dat ik een groot gedeelte van mijn collega’s eerder al kende – ik zat met mijn vorige werkgever in hetzelfde pand in Gouda. Bovendien zijn er binnen Intermedius veel momenten waarop je collega’s spreekt, zoals bij werkgroepen, themabijeenkomsten en trainingen. Zo kom je in verschillende omgevingen in contact, ook al was dit de afgelopen periode via de digitale weg. Ik kon direct aansluiten en voelde me erg welkom!”

“Naast de opdrachten die we uitvoeren zijn we echt een team dat in samenwerking zaken oppakt.”

Verwachtingen waargemaakt

Inmiddels heeft Kuijs er alweer enkele projecten opzitten. “In samenwerking met mijn vorige werkgever heb ik meegewerkt aan een opdracht voor de herinrichting van ketenprocessen bij een overheidsorganisatie en een analyse uitgevoerd van logistieke ketenprocessen bij een ziekenhuisorganisatie. Inmiddels ben ik aan mijn derde opdracht begonnen bij de Belastingdienst in de rol van businessanalist, waarbij ik ondersteuning bied bij het realiseren van organisatieveranderingen.”

Nu hij bijna een jaar aan boord is bij Intermedius kan hij tevreden vaststellen dat zijn hoge verwachtingen worden waargemaakt. “Mijn beeld vooraf komt zeker overeen met mijn ervaringen tot op heden. Er is maximale gelegenheid om met behulp van een ontwikkelplan en ervaren collega’s als Dirk aan je ontwikkeling te werken.”

“Ontwikkeldoelen kunnen op het persoonlijke vlak gericht zijn, waarbij coaching een oplossing zou kunnen zijn”, licht hij toe. “Maar ook op het gebied van trainingen gericht op ons vakgebied en alles eromheen zijn er meer dan genoeg mogelijkheden.”

Hecht team

Wat hem het meeste opvalt aan de cultuur van Intermedius – naast de professionaliteit – is hoe alle collega’s een hecht team vormen, ondanks dat ze veelal bij verschillende organisatie actief zijn.

“Intermedius is in staat dit teamgevoel te behouden, ook al zijn er soms wisselingen in samenstelling. De onboarding van nieuwe medewerkers verloopt hierdoor soepel naar mijn idee – het afgelopen jaar is voorbijgevlogen, en toch voelt het alsof ik hier al helemaal thuis ben.”