SHINE Medical kiest Veendam voor Europese productiefaciliteit

20 oktober 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

SHINE Medical, een Amerikaanse producent van medische isotopen, heeft Veendam aangewezen als de locatie voor zijn Europese productiefaciliteit. De Groningse gemeente werd geselecteerd uit 50 kandidaten door heel Europa. Buck Consultants International ondersteunde SHINE bij het maken van de selectie.

Wereldwijd vormen kanker en hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaken. In de onderzoeks- en behandeltrajecten van 80% van de ernstig zieke patiënten wordt gebruikgemaakt van radioactieve stoffen, die het mogelijk maken om kanker en hart- en vaatziekten in een vroegtijdig stadium op te sporen én te bestrijden. De medische isotopen die SHINE produceert vormen hiervoor de basisstoffen.

Waar de medische sector voor de aanlevering van isotopen van oudsher afhankelijk was van kerncentrales, maakt SHINE gebruik van een techniek die geen kernreactor vereist. Dit maakt het productieproces veiliger, schoner, betrouwbaarder en ook nog eens efficiënter. Deze nieuwe technologie past het bedrijf al toe in zijn Amerikaanse fabriek, en over enkele jaren zal dat ook in Nederland gebeuren.

SHINE Medical kiest Veendam voor Europese productiefaciliteit

“Met de komst van SHINE naar Veendam en de ontwikkeling hier van deze medische isotopen, zullen Europese patiënten steeds meer betrouwbaar en kosteneffectief onderzocht en behandeld kunnen worden met medische isotopen”, stelt Harrie Buurlage, directeur SHINE Europe. “De kwaliteit van leven zal jaarlijks voor vele miljoenen Europese patiënten aanmerkelijk verbeteren.”

In de fabriek in Veendam – die met het oppervlak van een half voetbalveld een bescheiden omvang krijgt – zullen kleine hoeveelheid uranium worden gesplitst in een deeltjesversneller. In een ondergrondse kamer worden acht versnellers op een rij geplaatst, waarin de medische isotopen worden geproduceerd.

“Dit gebeurt op een zeer veilige manier in een gesloten systeem”, vertelt Buurlage. “De ervaring die we hebben met onze Amerikaanse fabriek in Janesville (Wisconsin) wordt hier ook toegepast. Door de nieuwe SHINE-techniek zijn er honderdmaal minder uraniumsplitsingen nodig, is de fabriek veel veiliger dan bij onderzoeksreactoren en is er veel minder afval.”

Ligging en innovatiekracht

De keuze voor Veendam als locatie werd gemaakt op basis van een uitgebreide inventarisatie van 50 kandidaten in verschillende Europese landen, onder begeleiding van Buck Consultants International, een adviesbureau gespecialiseerd in thema’s als economie, ruimte, infrastructuur, vastgoed, locatiekeuzes, goederenvervoer en logistieke ketens.

Nederland werd onder meer geselecteerd vanwege de ligging en innovatiekracht van ons land. Ons land ligt logistiek gunstig voor de levering van medische isotopen aan Europa en heeft veel ervaring met de productie van medische isotopen door uraniumsplijting. Die vindt nu al plaats in Petten volgens duidelijke regelgeving, onder streng toezicht en met zeer veilige afvalverwerking. Bovendien loopt Nederland voorop in het onderzoek naar de toepassing van radiotherapie.

Binnen Nederland viel de keuze op Veendam vanwege de aanwezige infrastructuur. De Gronings gemeente biedt een goed wegennetwerk richting zowel Groningen en de Randstad als Duitsland. Ook heeft Veendam een goede verbinding met een vliegveld in de buurt (Groningen Airport Eelde) en vervult het een centrumfunctie in de regio, waardoor het een goede schaalgrootte heeft qua voorzieningen – zowel ten aanzien van de beschikbaarheid van arbeidskrachten als van toeleveranciers.

De bouw van de nieuwe productiefaciliteit – die enkele honderden miljoenen euro’s gaat kosten – gaat in 2023 van start en moet in 2025 zijn afgerond. De fabriek zal werk bieden aan zo’n 200 mensen, en daarnaast werkgelegenheid opleveren voor toeleveranciers.