7 tips om Generatie Z aan te trekken in een krappe arbeidsmarkt
Nu de economie aantrekt hebben (ook) consultancybureaus steeds meer moeite met het werven van young professionals. Toch lukt het Frisse Blikken goed om jong talent aan te trekken – aanleiding voor Consultancy.nl om in gesprek te gaan met co-directeur Lonneke Nouwens over de belangrijkste manieren om starters te boeien en binden: hoe onderscheid je je als werkgever?
Bij Frisse Blikken zoeken ze doorlopend naar jong, net afgestudeerd talent: de millennials (geboren tussen 1980 en 1995) en Generatie Z (van 1996 tot 2015). Ook wel bekend als digital natives, waarheidszoekers en ambassadeurs van duurzaamheid.
“In ons driejarig programma helpen wij jonge medewerkers zich te ontwikkelen, niet alleen tot volwaardig consultant en professional, maar ook als ondernemer”, vertelt Nouwens. “Dat betekent dat meer dan de helft na drie jaar dienstverband afscheid neemt om zijn of haar eigen onderneming verder uit te bouwen. Met zo’n hoog verloop moeten we zorgen voor een continue aanwas van jong talent. Gelukkig lukt dat aardig.”
Hoe de Utrechtse talentopleider dit voor elkaar krijgt? Nouwens vertelt over de zeven leidende principes:
1. Zorg voor een duidelijke en échte identiteit
“Een van de belangrijkste speerpunten is identiteit. Zorg voor een duidelijk verhaal over je eigen organisatie, want de nieuwe generatie zoekt naar een bedrijf dat past bij hun eigen identiteit. Je medewerkers zijn, zeker in het consultancyvak, het visitekaartje van je organisatie. Zij kunnen zich alleen als dusdanig presenteren wanneer ze de identiteit begrijpen én steunen. Zeker in 2021, een tijd waarin werk en privé steeds zichtbaarder met elkaar verweven zijn, is het belangrijk voor generatie Z dat zij trots zijn op hun werkgever.”
“Generatie Z is bovendien een betrokken generatie die je niet makkelijk voor de gek houdt. Zij geloven niet in mooie woorden, maar willen dat de waarden van de organisatie worden nageleefd. Zo kan je kernwaarde vrijheid zijn, maar als je vervolgens een controlerende manager hebt die die waarde niet waarmaakt, dan is de kans zeer groot dat jouw nieuwe, kersverse consultants je daarop afrekenen en verder scrollen op de vacaturesites.”
2. Geef aandacht aan doelen en betekenis
“De nieuwe generatie is enorm doelbewust. Ze stellen doelen op privévlak, zoals financiële zekerheid en een betekenisvolle baan, maar ook sociaal-maatschappelijke doelen, zoals de CO2-uitstoot helpen verminderen of politiek betrokken zijn en blijven.”
“Het is dan ook niet gek dat deze jonge generatie een werkgever zoekt die bereid is om die (eigen) doelen mee te realiseren. Deze doelen gaan dan ook veel verder dan primaire voorwaarden zoals salaris en vakantiedagen; het werk moet óók bijdragen aan een betere toekomst.”
Verder lezen: Generatie Z optimistischer en relaxter dan millennials.
3. Maak verbinding op alle fronten mogelijk
“Is jouw organisatiestructuur in het afgelopen jaar veranderd door corona? Waarschijnlijk wel. Heb je daarbij ook oog gehouden voor sociale verbinding? Is het antwoord op die vraag nee, dan is er werk aan de winkel.”
“De nieuwe generatie (en die niet alleen) wil een netwerk opbouwen en met collega’s, klanten en de organisatie in contact zijn. Generatie Z is hongerig en wil leren van senior collega’s. Hoe je dit faciliteert bepaalt dan ook de mate van verbinding en de sfeer binnen je organisatie. Moeten alle contactpogingen vanuit medewerkers zelf komen via Zoom of MS Teams? Of neem je als werkgever ook weleens initiatief om medewerkers dichter tot elkaar te brengen?”
“Er zijn talloze leuke opties om de onderlinge band tussen medewerkers onderling en met de organisatie te versterken. Denk bijvoorbeeld eens aan een cool virtueel event in plaats van de wekelijkse virtuele stand-up meeting of een eenzijdig webinar. Laat nieuwe medewerkers online ‘speeddaten’ om zo sneller te integreren in de organisatie of geef hen de tijd en ruimte om koffie te gaan drinken met nieuwe collega’s. Zeker met het vele thuiswerken is verbinding faciliteren een belangrijke voorwaarde.”
4. Besteed aandacht aan persoonlijke en organisatieontwikkeling
“Werkgevers die aandacht besteden aan persoonlijke ontwikkeling zijn niet vernieuwend of onderscheidend. Organisaties die investeren in de ontwikkeling van de hele organisatie om zowel het werk als persoonlijke ontwikkeling te faciliteren wél. En dat waardeert de nieuwe generatie.”
“Dit ziet er bijvoorbeeld zo uit: jonge medewerkers komen binnen met (extreem) goede digitale vaardigheden en verwachten dat de organisatie hen daar niet in remt, maar die vaardigheden juist faciliteert en optimaal benut. Niet alleen om henzelf een plezier te doen, maar om het werk efficiënter te maken, producten of diensten te verbeteren en zo meer tijd over te houden voor andere zaken. Door open te staan voor suggesties voor vernieuwing of versnelling in de organisatie en daar daadwerkelijk iets mee te doen, bind je de nieuwe generatie makkelijker aan je bedrijf.”
5. Verhaal: geef je mensen iets om over te praten
“Wie zorgt voor steeds nieuwe, inspirerende en frisse activiteiten, zowel in de recruitmentfase als later tijdens het dienstverband, geeft medewerkers iets om over te praten. Dat wil je, want de kans is groot dat zij deze verhalen delen met leeftijdsgenoten en andere mensen uit hun netwerk.”
“Zo hebben wij bijvoorbeeld onlangs een live tv-show georganiseerd door en voor onze medewerkers (en belangrijkste partners). Deze duurde een hele dag en was online met beeld en geluid te volgen. Muziek, quizzen en interviews kwamen voorbij. Naast dat dit een enorm leuke dag – en daarmee verhaal – was, bood het evenement een fantastisch podium voor onze Frisse Blikkers en was het een goede verbinder.”
“Een ander voorbeeld is dat we voor onze medewerkers tijdens de coronatijd een vakantiehuisje hebben gehuurd waar zij om beurten met maximaal vier (mits allemaal negatief getest op corona) een midweek mochten werken en slapen, om ze uit de thuiswerkomgeving te halen en de verbinding met andere collega’s weer te versterken. Ook daar kwamen mooie verhalen uit voort!”
6. Spreek je waardering uit
“De arbeidsvoorwaarden moeten goed zijn, maar niets gaat boven waardering en gezien worden. Het is daarom cruciaal dat je oog hebt voor alle medewerkers. Geef ze dat schouderklopje als ze goed bezig zijn. Geef publiekelijk credits wanneer iemand een mooie prestatie heeft geleverd. Dat kan bijvoorbeeld in een vergadering, maar ook met een lofzang in de vorm van een post op Slack, Zoom of ander intern medium.”
“Wellicht een onderschatte blijk van waardering is de regelmatige check-in. Interesse tonen, feedback geven en simpelweg luisteren wordt in veel organisaties onverhoopt vergeten, bijvoorbeeld door de afstand of drukte. Je wil jouw medewerkers helpen groeien. Laten zien dat je aandacht voor hun werk hebt en de tijd neemt om hen te coachen, is een gigantische blijk van waardering.”
“Medewerkers die aan hun lot worden overgelaten voelen zich logischerwijs minder gewaardeerd, minder verbonden met de organisatie en zijn daardoor ook minder gemotiveerd.”
7. Zorg voor een werkomgeving die motiveert en inspireert
“De nieuwe generatie kan goed omgaan met vrijheid en verwacht die ook van een werkgever te krijgen. De coronapandemie is hier een katalysator in geweest; steeds meer bedrijven geven medewerkers de vrijheid om te kiezen of zij thuis, op kantoor of in een combinatie van beide willen werken. Dit heeft geleid tot een hele nieuwe manier van werken die perfect past bij de nieuwe generatie: hybride, met veel vrijheid en verantwoordelijkheid.”
“Dag ‘van negen tot vijf op kantoor’ en hallo eigen werktijden indelen (binnen een redelijke marge natuurlijk), verschillende teamsamenstellingen en inschrijflijsten voor kantoordagen.”
“Voor de werkomgeving betekent dit de verschuiving van vaste, functionele kantoorplekken, naar een plaats om samen te komen, successen te vieren, te verbinden en/of samen te werken met anderen. Enkele Frisse Blikken-collega’s hebben hun werkweek zelfs in Portugal kunnen voortzetten. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat pakten zij golven met de surfplank en tussendoor verschenen ze, net als iedere andere werkdag, in vergaderingen.”
Verder lezen: Hoe maak je van hybride werken een beter normaal?
Nouwens sluit af: “Alle principes versterken elkaar. Deze zeven bouwstenen zorgen ervoor dat je een waardevolle toevoeging zult zijn aan het leven van je medewerkers. Dat geldt voor de psychische én praktische behoeften van generatie Z. Je wordt als werkgever steeds meer een coachende partner, in plaats van baas.”