Talentontwikkelaar Frisse Blikken viert 10-jarig jubileum

21 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Talentontwikkelaar Frisse Blikken bestaat tien jaar. In deze periode is het bedrijf uitgegroeid tot een bekende speler in de markt voor young professionals.

Frisse Blikken, dat in 2011 werd opgericht door Joost Jolink en Fritz Korten, koppelt jonge ondernemende talenten aan grote bedrijven en instellingen zoals ING, ASML, Heineken en Eneco.

Het afgelopen decennium ging het voortvarend met Frisse Blikken, dat concurreert met bureaus als Ormit, Boer & Croon, Breinstein, NewPublic en YSE. Zo won het bedrijf in tien jaar tijd vijf keer de FD Gazellen Award en haalde het een investeerder binnen. Inmiddels is het personeelbestand van Frisse Blikken gegroeid tot meer dan tachtig medewerkers.

Frisse Blikken viert tienjarig jubileum

Het belang van ondernemerschap

“De vraagstukken waar organisaties mee zitten vragen creativiteit, lef en vooral daadkracht”, zegt Mathijs van Duurling, partner van Frisse Blikken. “Met andere woorden, een flinke dosis ondernemerschap. Onze mensen gaan gewapend met die eigenschappen aan de slag bij opdrachtgevers om de organisatie in beweging te brengen. Dat is de onderscheidende kracht waarvan we al tien jaar de vruchten plukken.”

Volgens Van Duurling, die sinds 2012 verbonden is aan het bedrijf, hebben veel organisatie te weinig ondernemerschap in huis: “Het zijn de kartrekkers met een ondernemende mindset die een organisatie in beweging brengen. En dat is de afgelopen veertien maanden nodig geweest: als organisatie meebewegen met de veranderingen die de coronacrisis teweeg heeft gebracht.”

Organisaties moeten vanzelfsprekend te allen tijde innoveren en zichzelf vernieuwen. De Covid-19-pandemie heeft hen er echter toe gedwongen dit te doen in een zeer kort tijdsbestek, terwijl organisaties zich nauwelijks gedegen konden voorbereiden.

“In die omstandigheden is het vernieuwen van je dienstverlening, het veranderen van je processen en soms zelfs je marktpropositie herzien best lastig”, zegt Van Duurling. “Een frisse blik en daadkracht, die wij organisaties kunnen bieden, helpen daarbij.”

De kracht van executie

Frisse Blikken werkt vanuit vestigingen in Utrecht en Eindhoven. Het bureau positioneert zich als een echte realisatiepartner. Van Duurling: “We leveren organisaties geen consultants, maar executiekracht. Dat maakt ons bedrijfsmodel uniek en zo succesvol. We nemen de grootste ondernemende talenten aan en koppelen hen tijdelijk aan organisaties voor een innovatie-, verander- of versnellingsimpuls.”

De ‘Frisse Blikkers’ (zoals de collega’s intern worden genoemd) denken niet alleen mee over vraagstukken, maar brengen ideeën tot leven en wel in de vorm van events, webinars, podcasts, gamified leerprogramma’s, communicatiecampagnes en marketingmaterialen. “Deze zijn allemaal volledig afgestemd op de behoeften en het DNA van de opdrachtgever.”

De jonge ondernemersdroom

De meeste organisaties zien hun talenten niet graag vertrekken nadat ze een meerjarig opleidingsprogramma hebben doorlopen. Frisse Blikken kijkt hier anders tegenaan. “Alle Frisse Blikkers doorlopen een driejarig ontwikkeltraject”, vertelt Van Duurling. “Vervolgens verlaten ze ons met een hoop ervaring en gaan ze werken als ondernemend professional bij een bedrijf of ze starten een eigen onderneming.”

De reden hiervoor? Frisse Blikken wil jong ondernemerschap stimuleren. “Met ons opleidingsprogramma geven we jong talent de kans hun ondernemersdroom waar te maken. Als zij deze droom na het opleidingstraject buiten onze deuren verwezenlijken, zijn wij daar enorm blij mee. We zijn er dan ook erg trots op dat ongeveer de helft van de Frisse Blikkers na drie jaar start als ondernemer.”