Frisse Blikken haalt investeerder aan boord en verfrist eigendom

29 juli 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Private equity-bedrijf Antea heeft via een management buyout een meerderheidsbelang van 53% verkregen in Frisse Blikken. De driekoppige directie van de snelgroeiende consultancy breidt haar aandelenbelang uit. Oprichters Joost Jolink en Fritz Korten behouden een aandelenbelang, maar trekken zich terug uit het bestuur: “Wij achten de tijd rijp om het stokje over te dragen”, aldus Korten.

Het in 2011 opgerichte Frisse Blikken koppelt jonge ondernemende professionals aan grote organisaties. De jonge talenten kunnen de organisaties helpen met versnelling, verandering en vernieuwing. Organisaties kunnen bij Frisse Blikken terecht met vragen over het ontwikkelen van leer- en verandertrajecten, het bereiken van de moderne consument, werknemer en student, serious gaming en gamification, procesoptimalisatie, talentontwikkeling en (arbeidsmarkt)communicatie. 

Tegelijkertijd wil Frisse Blikken op deze manier jong ondernemerschap stimuleren: “83% van alle studenten heeft de ambitie om ooit zelf te ondernemen, slechts 1% grijpt na hun studie daadwerkelijk de kans. Wij willen dit percentage verhogen door een springplank naar ondernemerschap te bieden”, aldus het bureau. De ‘Frisse Blikkers’ werken vier dagen voor een opdrachtgever één dag aan hun eigen ontwikkeling via trainingen, opleidingen en coaching.

Frisse Blikken haalt investeerder aan boord en verfrist eigendom

Op basis van deze propositie wist Frisse Blikken – dat concurreert met spelers als Ormit, YSE, Boer & Croon en andere aanbieders van traineeshipprogramma’s voor young professionals – de afgelopen jaren flink te groeien. Zo haalde het bureau zowel dit jaar als vorig jaar de lijst van de Top 250 Groeibedrijven. Inmiddels biedt Frisse Blikken werk aan 93 mensen – werkzaam vanuit vestigingen in Utrecht, Eindhoven en Yogyakarta (Indonesië) – en bedient het diverse grote klanten, waaronder ING, ASML, Eneco, Rijkswaterstaat en Heineken.

Ondernemende initiatieven

Omdat oprichters Joost Jolink en Fritz Korten de wens hadden “meer ruimte voor nieuwe ondernemende initiatieven te creëren”, besloten ze op zoek te gaan naar een externe investeerder. Daarnaast wilden ze een deel van het eigendom van Frisse Blikken overdragen aan de directie, bestaande uit Mathijs van Duurling (sinds 2012 bij Frisse Blikken), Lonneke Nouwens (sinds 2017) en Thijs de Wert (sinds 2011). Met Antea werd een investeerder gevonden om de management buyout te faciliteren.

“We zijn samen met Fritz en Joost nauw betrokken geweest bij de selectie van de investeerder”, vertelt directeur Thijs de Wert. “Met Antea hebben we een partner gevonden, die net als wij een ondernemende achtergrond heeft en zich onderscheidt van anderen door de ruime vrijheid die zij biedt aan ons als management. Deze management buyout biedt ons niet alleen de gelegenheid om de groeikansen die we zien te benutten, maar ook om mede-eigenaar van deze onderneming te worden.” 

“Frisse Blikken is een mooie aanwinst voor onze portefeuille”, stelt Antea-partner Pieter Wilde, die verwacht dat de groei van Frisse Blikken de komende jaren zal doorzetten: “Deze onderneming heeft een uitstekend trackrecord en is ondanks de ‘war for talent’ in staat om young professionals aan te trekken, een groep op de arbeidsmarkt waar alle grote organisaties behoefte aan hebben. De sector consultancy/zakelijke dienstverlening is een sector waar we ervaring in hebben en veel succesvolle participaties in hebben gehad, zoals Capacity, Arbo Support en Palladio.”

Ook Korten – die samen met Jolink nog een jaar actief blijft binnen Frisse Blikken – reageert verheugd op de transactie: “Na acht jaar is het een goed moment om ons terug te trekken uit de directie. Een snelgroeiende onderneming als Frisse Blikken heeft ook in de leiding op enig moment een frisse blik nodig. Wij hebben het volste vertrouwen in Lonneke, Mathijs en Thijs die een goed team vormen en de onderneming goed kennen. We zien nog heel veel potentie voor Frisse Blikken en zijn dan ook blij in de nieuwe opzet met Antea dat we aandeelhouder zijn gebleven.” 

Overnameadvies

Tijdens het overnametraject werd M&A-advies geleverd door een team van EY, bestaande uit Patrick Boertien, Jan Kreijkes, Pauline Vereijken en Siebe Hannema. De transactieondersteuning was in handen van een team van BDO, bestaande uit Luc Augustijn, Marc Konsten en Vincent Koopmans.

Pieter Wilde van Antea was verantwoordelijk voor het private equity management. Het juridisch advies, tot slot, was afkomstig van deBreij (Wytse Huidekoper, Lynn Bekker) en Lexence (Michiel van Schooten).

Rond de management buyout zijn geen verdere financiële details naar buiten gebracht.