Twaalf adviesbureaus en detacheerders in Top 250 groeibedrijven van 2018

16 april 2018 Consultancy.nl 10 min. leestijd

Takeaway.com, Rituals, CoolBlue, Action en Catwiki zijn de best groeiende bedrijven van Nederlandse bodem. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en NLGroeit. In de door hen samengestelde Top 250 groeibedrijven van 2018 staan twaalf partijen die hun brood verdienen in de consultancy- en flexmarkt.

Om te bepalen welke ondernemingen een plek op de lijst verdienen, is gekeken naar de groei in zowel personeel als omzet die ze gedurende de afgelopen drie jaar hebben geboekt. De bedrijven die de top 250 hebben gehaald, wisten gedurende deze periode jaarlijks een groei van minimaal 20% in werkgelegenheid en/of omzet te realiseren. Om in aanmerking te komen voor de lijst was het daarnaast een vereiste dat de bedrijven aan het begin van de driejarige termijn een omzet hadden van minstens €5 miljoen en/of werk boden aan tien fulltimemedewerkers of meer.

Aan het begin van de onderzochte periode was meer dan de helft (52%) van de ondernemingen nog een klein bedrijf met minder dan 25 werknemers. De snelle groei heeft ertoe geleid dat de meesten hiervan inmiddels binnen de categorie 25-49 of 50-149 medewerkers vallen. In totaal wisten de 250 bedrijven gedurende de drie jaren ongeveer 32.000 nieuwe banen te creëren, waarvan er maar liefst zo’n 17.400 – oftewel meer dan de helft – voor de rekening komen van de top tien van de lijst, die is bepaald door naar te kijken naar het absolute aantal gecreëerde banen en de relatieve groei van het personeelsbestand.

Top tien

De meeste groei werd geboekt door Takeaway.com, in Nederland vooral bekend van Thuisbezorgd.nl. Het in 1999 opgerichte bedrijf creëerde 936 banen en slaagde erin het werknemersbestand jaarlijks met gemiddeld 68% te laten groeien. Rituals – dat een jaar later het levenslicht zag en zich richt op home & body-producten – wist met 2.448 stuks absoluut gezien weliswaar veel meer banen te scheppen, maar eindigt door het lagere groeipercentage van 44% toch op de tweede plek. Vorig jaar was het bedrijf nog wel de nummer één. Na Rituals volgt Coolblue. De internetwinkel is met 2.040 banen goed voor een werknemersgroei van 50% en weet daarmee zijn derde positie van vorig jaar vast te houden.

Twaalf adviesbureaus en detacheerders in Top 250 groeibedrijven van 2018

De vierde plek, die vorig jaar naar de huidige nummer één Takeaway.com ging, is nu voor discounter Action. Een plek daaronder staat online veilingsbedrijf Catawiki, waarna uitzendbureau YoungCapital te vinden is op de zesde plaats en fitnessketen BasicFit op de zevende. De laatste drie plekken in de top tien zijn respectievelijk voor digitale betalingsspecialist Adyen – vorig jaar nog op plek zes te vinden – webwinkel Bol.com en tot slot supply chain-specialist Dynagroup.

Adviseurs en detacheerders

Wanneer de gehele lijst onder de loep wordt genomen, bevestigt dit het beeld van Nederland als kenniseconomie. Van alle bedrijven in de top 250 blijkt zo’n 45% zich te bewegen binnen de kennisintensieve sectoren. Op dit gebied zijn ook de adviesbureaus en detacheerders goed vertegenwoordigd met in totaal twaalf noteringen.

Zo is de Aeves Groep terug te vinden in de top 250. De groep houdt zich bezig met verschillende soorten dienstverlening in zowel het publieke als private domein. Dit doet het vanuit twee dochterbedrijven. Ten eerste is er AevesBenefit, dat vorig jaar ontstond uit de fusie tussen Aeves en Benefit, en zich met zijn adviesdiensten, werving & selectie en detachering volledig richt op het gebied van inkoop. En daarnaast is er Aeves Executive Search, dat zich concentreert op het permanent invullen van nationale en internationale senior management- en directieposities.

Ook Vanberkel Professionals wist een plek te bemachtigen. Dit kantoor, gericht op financiële dienstverlening aan de publieke sector, werd in 2007 opgericht door Bob van Berkel – die ook aan NLGroeit is verbonden als groeimentor – en houdt zich onder meer bezig met interimopdrachten, adviezen, workshops en trainingen. “Onze professionals functioneren in de rol van consultant, interim-manager, financieel specialist en auditor. Het zijn de experts op financieel en bedrijfskundig gebied in de publieke sector. Ieder met zijn of haar eigen specialisme”, aldus het bureau, dat verheugd reageert op zijn plek op de lijst: “Met veel trots kunnen we melden dat we ook de top 250 hebben bereikt, maar het geweld van de groeiers in de top tien konden we helaas nog niet aan.”

Daarnaast is er RiskQuest
, een consultancykantoor dat is gespecialiseerd op het gebied van risicomodellen voor de financiële sector. Het bureau ziet het gebruik van modellen als een belangrijke succesfactor vanwege het betere begrip dat hiermee wordt gecreëerd ten aanzien van de onderliggende factoren die complexe relaties bepalen: “Modellen zorgen voor transparantie, lagere kosten en helpen uiteindelijk bij het nemen van de juiste beslissingen”, aldus RiskQuest, dat beschikt over expertise in onder meer krediet- en marktrisico’s, IFRS 9 en regulatieve eisen als Solvency II, Basel en EMIR.

Aeves Groep - Vanberkel Professionals - RiskQuest, Driessen HRM, Frisse Blikken, Agium
Driessen verbindt professionals aan klanten in de sectoren overheid, onderwijs, zorg & welzijn en cultuur. “Want in de publieke sector is belangrijk werk te doen. Werk waarmee je mensen helpt, mensen iets leert of voor mensen zorgt. Werk dat de wereld iedere dag een beetje mooier maakt. Een beetje gelukkiger. En daar dragen wij graag aan bij”, laat het bureau weten. Met zo’n 200 medewerkers weet het bedrijf jaarlijks ongeveer 15.000 kandidaten te onder te brengen bij opdrachtgevers.

Frisse Blikken groeide ook hard. Het bureau houdt zich via zijn diensten op het gebied van consultancy en projectmanagement bezig met het helpen van grote organisaties bij veranderen, versnellen en vernieuwen. “Frisse Blikkers weten organisaties te prikkelen en soms een schop onder de spreekwoordelijke kont te geven. Want dat is zo nu en dan nodig om de juiste richting op te gaan”, stelt het kantoor. Het bureau zet veelvuldig young professionals in en biedt drie kernproposities: strategy & brand activation, talent acquisition & development en transformation & change.

Agium Financiële Detachering biedt professionals aan, die op projectmatige basis aan de slag gaan bij opdrachtgevers. De expertisegebieden van het bedrijf beslaan het complete terrein rondom finance en control: business planning & control, shared services, continuous improvement, performance management, werving & selectie en continous assurance. Agium geeft aan blij te zijn met zijn positie in de top 250: “Uiteraard is Agium hier heel trots op; hartelijk dank voor het vertrouwen! De Top 250 Scale Up Dashboard 2018 onderstreept de organisaties die blijven denken in kansen. Dan kun je groeien!”

Ook Calco Group houdt zich bezig met detachering, maar dan op het gebied van IT. Het bedrijf werd opgericht in 2004 door René Scholten, Nico Laan en Jan Gieles en bedient diverse sectoren, zoals het bank- en verzekeringswezen, de overheid, de zorg en de logistiek. “Calco denkt, werkt en kijkt op innovatieve wijze naar IT-vraagstukken en komt met out-of-the-box oplossingen. “Kwaliteit zit daarbij verankerd in ons DNA. De vraag en behoefte staan altijd centraal: we kijken samen naar de beste oplossing die werkt”, zegt de onderneming – waar onlangs een management buy-out plaatsvond – over zijn aanpak.

Calco - Financefactor, Maandag, Conclusion FIT, Future Communication, Motion10

FinanceFactor staat ook in de lijst. De in Wassenaar gevestigde intermediaire organisatie voor financiële professionals richt zich op interim-management, executive search en coaching, assessment & outplacement. “Wij stellen de wensen en behoeften van de finance professional ten aanzien van zijn of haar carrière centraal. Net zoals artiesten een impresario inschakelen om hun zakelijke belangen en het verloop van hun carrière te behartigen, willen wij de impresario van finance professionals zijn door hen gedurende hun loopbaan actief te ondersteunen met coaching en advies over persoonlijke en professionele ontwikkeling”, geeft het kantoor aan.

Maandag detacheert interim professionals in de publieke sector, zowel binnen de overheid en het onderwijs als in de gezondheidszorg en bij woningcorporaties. Het bedrijf – dat onlangs nog werd aangemerkt als een van Nederlands beste detacheerders
 – ontstond in 1989 onder de naam Robberts, die later werd gewijzigd naar Sargas. In 2007 kreeg het zijn huidige naam, waarmee het verwijst naar een nieuw en fris begin en benadrukt dat het essentieel is om werk te doen waar je plezier in hebt: “De essentie is dat je zin hebt om naar je werk te gaan. Eigenlijk al op zondagavond. Wie niet van zijn werk houdt, heeft de verkeerde baan.” 

Daarnaast wist Conclusion FIT de top 250 te bereiken. De IT-adviseur – die vorig jaar met een achtste positie nog in de top tien stond – maakt onderdeel uit van Conclusion
, een multidisciplinaire dienstverlener op het vlak van businesstransformatie en IT-diensten. Conclusion FIT richt zich op het ondersteunen van de gehele ICT-waardeketen, “van datacenter tot en met eindgebruiker”. Het bedrijf is in te schakelen voor het ontwerpen, bouwen, migreren, beheren, vernieuwen en innoveren van het IT-landschap. “We ondernemen, mede-risicodragend, samen met onze opdrachtgevers en partners”, aldus de IT-specialist.

Future Communication Consultants, onderdeel van Future Group, is een allround communicatieadviesbureau dat voor overheden en het bedrijfsleven communicatiestrategieën ontwikkelt en uitvoert, “van omvangrijke infrastructurele projecten, interne veranderopgaven tot employer branding en het inrichten van een communicatieafdeling”. “De vraagstukken waar we ons over buigen doen ertoe. Soms liggen ze gevoelig, soms telt elk woord. Zeker dan hebben onze opdrachtgevers er alle belang bij om goede gesprekken te voeren met burgers, klanten, medewerkers en andere belanghebbenden. Daar zijn wij voor”, legt het bureau uit.

Tot slot is ook IT-dienstverlener Motion10 een van de 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland. Het bedrijf zet IT-oplossingen in om organisaties “beter, slimmer en efficiënter” te laten werken. “Dit doen we door continu de verbinding te zoeken tussen de actuele vraagstukken waar organisaties mee te maken hebben en ICT”, stelt Motion10. Sinds de oprichting van het bedrijf is het verbonden aan softwaregigant Microsoft, en het bedrijf is naar eigen zeggen Nederlands grootste specialist op het gebied van BizTalk Server en de integratiemogelijkheden van het Azure-platform.