Generatie Z optimistischer en relaxter dan millennials
De eerste golf van Generatie Z – personen geboren tussen 1995 en 2010 – betreedt de werkvloer en maakt volgens een onderzoek van Korn Ferry een positieve indruk. In vergelijking met hun iets oudere millennial-collega’s zijn leden van Generatie Z optimistischer, minder gestrest en bereid harder te werken.
De babyboomers – personen geboren tussen 1945 en 1965 – zagen tijdens hun werkende leven verschillende nieuwere generaties zoals Generatie X (geboren tussen 1966 en 1980) en Generatie Y (geboren tussen 1981 en 1995) met steeds meer aanpassingsproblemen de werkvloer betreden. Verschillende signalen wijzen er echter op dat Generatie Z deze trend zou kunnen doorbreken.
Dat blijkt uit onderzoek van Korn Ferry, dat voor zijn studie 800 professionals van alle leeftijden ondervroeg over hun eerste ervaringen met Generatie Z-medewerkers. De onderzoekers van het adviesbureau ontdekten dat in vergelijking met personen behorend tot Generatie Y (beter bekend als millennials), werknemers uit Generatie Z over het algemeen gemotiveerder zijn en optimistischer naar de toekomst kijken. De respondenten beschouwen Generatie Z-professionals ook als minder gestrest en doelgerichter dan millennials.
Volgens Mark Royal van Korn Ferry is Generatie Z “klaar om de wereld te veroveren”. Een belangrijke reden dat deze jongere generatie positiever is dan Generatie Y ligt volgens Royal in de impact van de wereldwijde financiële crisis van 2008: “De jongste werknemers hebben in hun beginjaren bijna tien jaar welvaart meegemaakt, terwijl millennials een aanzienlijk deel hun leven hebben doorgebracht ten tijde van een recessie.”
Het is daarnaast interessant dat Generatie Z veel minder stigma’s boven zijn hoofd heeft hangen dan Generatie X. Millennials werden met name door oudere werknemers beschouwd als betweterig, lui, zelfingenomen en niet loyaal, terwijl in het onderzoek van Korn Ferry naar voren komt dat personen uit Generatie Z veel minder worden gelinkt met dergelijke stereotypen.
Gepersonaliseerde carrièrepaden
Voor organisaties betekent het groeiende aantal medewerkers uit de Generatie Y en Z op de werkvloer dat ze zich moeten aanpassen, vooral omdat in 2020 het personeelsbestand voor 70% zal bestaan uit medewerkers behorend tot deze twee generaties. Hoog op de agenda moeten onderwerpen komen te staan zoals omgaan met doelgerichte behoeften die deze medewerkers hebben en het verfijnen van het HR-beleid om veranderende loopbaantrajecten en doelen te matchen.
Personalisatie zal hierin een belangrijke onderscheidende factor zijn, zegt Reinder van der Schaaf, Consultant Talentmanagement bij Korn Ferry Nederland. Elk individu binnen een organisatie heeft unieke behoeften, en “de sleutel voor managers is om hun personeel te bedienen volgens deze behoeften. Alleen zo kun je een cultuur creëren waarin mensen van alle generaties gedijen.”