Best Value Group gaat verder onder de naam Prowez

22 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureau Best Value Group zet zijn activiteiten voort onder de naam Prowez. De nieuwe branding weerspiegelt de bredere dienstverlening die het boutique kantoor de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

“Sinds onze start in 2015 helpen we opdrachtgevers met vraagstukken op het gebied van de Best Value-aanpak,” zegt medeoprichter Jeroen van de Rijt. Best Value is een innovatieve aanpak voor het organiseren van inkoop en externe expertise op grote programma’s. Deze aanpak is vanuit de VS overgewaaid en heeft in sectoren als de infra en bouw een stevige voet aan de grond gekregen. 

Van de Rijt en medeoprichter Wiebe Witteveen stonden aan de basis van de verspreiding van het Best Value-gedachtegoed in ons land en behoren vandaag de dag tot de ‘experts’ in de markt.

Best Value Group gaat verder onder de naam Prowez

“Tegelijkertijd is het portfolio van Best Value Group de afgelopen jaren aanzienlijk verbreed. Zo helpen wij organisaties in diverse bedrijfstakken als infrastructuur, facilitair, IT en zorg met vraagstukken op het gebied van keteninrichting, helpen wij bij het opstellen van inkoopstrategieën en zijn we bezig met relationele contracten. Voorbeelden hiervan zijn prestatiecontracten, bouwteam- en alliantieovereenkomsten, twee-fasenovereenkomsten en Vested-contracten.”

“Uiteraard werken wij in onze projecten vanuit de Best Value-principes (win-win-denken, gebruikmaken van expertise en het creëren van transparantie), maar onze naam dekte simpelweg de lading niet meer. Daarom kiezen wij voor een andere, meer neutrale, naam”, legt Van de Rijt uit.

Prowez

Over de keuze voor ‘Prowez’ zeggen de medeoprichters: “De naam is afgeleid van het Engelse woord ‘prowess’ dat ‘expertise’ en ‘durf’ betekent. Dat sluit naadloos aan op wat wij doen bij onze opdrachtgevers: de samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers zodanig vormgeven en faciliteren dat er gebruik wordt gemaakt van ieders expertise: de expertise van de leverancier én van de klant.”

“Deze manier van samenwerking vergt vertrouwen en vaak de nodige durf over en weer, want partijen kunnen zich niet meer verschuilen achter zogenaamd dichtgetimmerde contracten. Veel opdrachtgevers vinden een relationeel contract nog een beetje spannend. Wij denken dat relationele contracten juist veel voordeel kunnen bieden, zeker bij langdurige samenwerkingsrelaties.”

Van de Rijt en Witteveen verwachten dat er “steeds meer behoefte is aan dergelijke contracten” omdat het gezien de dynamiek in veel markten “simpelweg onmogelijk is om elk ‘wat-als-scenario’ uit te werken. In dat soort relaties moeten er juist spelregels worden opgesteld hoe om te gaan met flexibiliteit. Dat is de kern van een relationeel contract.”

De naamswijziging heeft betrekking op de Nederlandse markt. Buiten onze landsgrenzen – Best Value Group is onder meer actief in Noorwegen, Zweden, UK, België, Polen en Tsjechië – blijft het bureau opereren onder de naam Best Value Group.