Best Value Group en Deloitte starten best value dienst in België

09 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Adviesbureau Best Value Group is een samenwerking gestart met de Belgische praktijk van Deloitte voor het opzetten van een best value-dienstverlening.

De ‘best value-aanpak’, ontwikkeld in de Verenigde Staten, is een methode die de efficiëntie van projectmanagement, risicomanagement en contracting helpt te verbeteren. De kern van deze aanpak is het principe dat dienstverleners gedijen in een omgeving die is gebouwd op geloofwaardigheid, transparantie en samenwerking, waardoor ze hun expertise kunnen gebruiken en uiteindelijk meer waarde voor alle betrokken partijen kunnen realiseren. 

De methodologie staat in schril contrast met de traditionele manier van projectmanagement en contractering, die wordt gekenmerkt door weinig bewegingsvrijheid. Bij deze oudere methode worden externe experts ingehuurd – zoals contractors en consultants – die zeer gedetailleerd krijgen voorgeschreven wat van hen wordt verwacht, waardoor ze weinig ruimte hebben om met innovatieve of creatieve oplossingen te komen. Die situatie komt het resultaat vanzelfsprekend niet ten goede. 

Best Value Group en Deloitte starten best value dienstVolgens Dean Kashiwagi, best value-onderzoeker binnen de Arizona State University, kan de nieuwe methode tot wel 30% efficiënter zijn dan de traditionele, terwijl de best value-aanpak daarbovenop eveneens andere voordelen voor actoren in de waardeketen realiseert. 

Best Value Group is een boutique adviesbureau gespecialiseerd op het gebied van de best value-methode. Het team van het bedrijf heeft tientallen best value-projecten succesvol afgerond, zoals het eerste best value-project ooit in ons land (bij Rijkswaterstaat). Sinds vorig jaar is Best Value Group ook internationaal actief, onder meer in Noorwegen en Polen.

Inmiddels heeft het bedrijf ook in België een noemenswaardig trackrecord opgebouwd. Zo mag het Brussels Airport en energiebedrijf Fluvius tot zijn klanten rekenen. “Ook in België is onze ervaring dat het schrijven van een overdreven gedetailleerd Programma van Eisen niet helpt. De best value-methode leidt ertoe dat klantbehoeften beter kunnen worden ingevuld en zorgt tevens voor een efficiëntere uitvoering”, zegt Jeroen van de Rijt, medeoprichter van Best Value Group.

Met verschillende mogelijkheden om de best value-methode in België verder uit te rollen, heeft Best Value Group recent de krachten gebundeld met de Belgische tak van Big Four-kantoor Deloitte. “Hoewel we de expertise en ervaring hebben, is onze omvang beperkt. Deloitte Legal is een expert op het gebied van Belgische regelgeving en heeft een uitgebreid team van experts op het vlak van aanbestedingsrecht. Daarnaast heeft Deloitte ook nuttige aanvullende adviesdiensten en natuurlijk een gigantisch netwerk”, aldus Van de Rijt.

Samen geloven de bedrijven dat ze alles in huis hebben om een end-to-end best value-aanbod te bieden aan organisaties op de Belgische markt, zowel uit de private als uit de publieke sector. Het samenwerkingsverband zal ondersteuning krijgen vanuit een Centre of Excellence, dat aanhoudend onderzoek zal doen naar de best value-aanpak, kennisuitwisseling zal stimuleren en professionele ontwikkeling zal bevorderen via een certificatieschema.