Best Value Group begeleidt aanbesteding in Noorwegen

24 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Na eerder een grote Noorse opdrachtgever in de wegenbouw te hebben geadviseerd over de toepassing van de Best Value-methodiek, zijn de consultants van Best Value Group inmiddels ook actief in de Noorse utiliteitsbouw.

Het avontuur van Best Value Group in Noorwegen begon in 2017, toen oprichter Jeroen van de Rijt werd ingeschakeld door Nye Veier (vergelijkbaar met Rijkswaterstaat in ons land) om de Best Value-aanpak te introduceren binnen de inkoopafdeling. De ogen van de Noren vielen op de Nederlander vanwege zijn lange staat van dienst in het veld, maar ook omdat hij kort daarvoor samen me Sicco Santema het boek ‘Prestatieinkoop’ in het Noors uitbracht.

Best Value vindt zijn oorsprong in de VS, en kijkt door een andere bril naar de manier waarop projecten worden aanbesteed en uitgevoerd. De filosofie gaat uit van een ketenbenadering, waarin voorbij de silo’s van de eigen afdeling of organisatie wordt gekeken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de inkoopafdeling niet simpelweg probeert zo goedkoop mogelijk in te kopen, maar naast de prijs ook kijkt naar aspecten als kwaliteit en expertise, die hun weerslag zullen hebben op andere delen van de organisatie.

Ook in de uitvoeringsfase staat succes over de volle breedte centraal. Om de expertise van de opdrachtgever en -nemer zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen wordt anders gewerkt en gedacht, zodat uiteindelijk een win-win moet ontstaan voor alle betrokken partijen.

De bestaande basisschool in Fjerdingby

Inmiddels heeft Nye Veier met behulp van Best Value Group aanbestedingen van honderden miljoenen euro’s via de Best Value-methodiek op de markt gebracht. En nu is Best Value Group in Noorwegen betrokken bij een nieuwe grensverleggende opdracht, ditmaal in de utiliteitsbouw.

In Fjerdingby, het administratieve hart van de gemeente Rælingen, is de basisschool uit zijn jasje gegroeid. Bij hun bouwplannen voor een nieuw, groter schoolgebouw hebben de beleidsmakers besloten volgens de Best Value-methodiek te werken. De nieuwe school zal ruimte bieden aan maximaal 770 leerlingen. De totale kosten voor het project worden geraamd op 450 miljoen Noorse kroon (zo’n €42 miljoen). De start van de bouw staat gepland voor komende november en de oplevering voor 2022.

Volgens Eivind Glemmestad, de gemeentedirecteur van Rælingen, betreft het de eerste school in Noorwegen die wordt gebouwd volgens de Best Value-methode, en is het de grootste in zijn soort van alle utiliteitsbouwprojecten waar momenteel aan wordt gewerkt. Volgend op een tenderproces, dat werd begeleid door Best Value Group, werd Hent gekozen als de projectontwikkelaar en aannemer.

Gevraagd naar waarom de gemeente zich wendde tot een Nederlands adviesbureau, stelt Per Johan Hellevik Carlsson, Department Manager Development Real Estate bij gemeente Rælingen: “Fjerdingby’s school is het meest uitgebreide project dat onze gemeente ooit heeft geïnitieerd. In het plannen van het project zagen we al gauw interessant potentieel in Best Value als projectbenadering. Aangezien er niet eerder Best Value-projecten op deze schaal zijn uitgevoerd in Noorwegens utiliteitsbouw, realiseerden we dat we ondersteuning en begeleiding nodig hadden bij het proces.”

Hij kijkt tevreden terug op de samenwerking: “Best Value Group speelde een belangrijke rol in het verschaffen van geloofwaardigheid en vertrouwen in Best Value als de projectaanpak, zowel aan ons in het projectteam als aan onze stakeholders.”