Best Value Group introduceert Best Value aanpak in Noorwegen

24 mei 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Na tientallen succesvol afgeronde Best Value projecten in ons land heeft Best Value Group zijn innovatieve inkoop-aanpak nu ook in Noorwegen geïntroduceerd. Het gespecialiseerde adviesbureau heeft Nye Veier, een nieuw opgerichte Noorse overheidsinstantie, ondersteund bij het toepassen van Best Value in de eerste Best Value pilot van Noorwegen. 

Opgericht in mei 2015 is Nye Veier, wat vrij vertaald Nieuwe Wegen betekent, een Noors staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en het beheer van diverse snelwegen. De taken van de overheidsinstantie bestaan uit de planning, ontwikkeling, het beheer en onderhoud van grote binnenlandse snelwegen en wegen die Noorwegen verbinden met het buitenlandse wegennetwerk. Nye Veier is onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Europese route E39 tussen Kristiansand en Ålgård en de E6 in Trøndelag en de Mjøs regio. Een ander project waar Nye Veier aan werkt is de nieuwe snelweg tussen Rugtvedt en Dordal (E18), een weg van ruim 100 kilometer met een contractwaarde van circa 1,8 miljard NOK (€197 miljoen). 

Met het oog op de aanbestedingen van werkzaamheden aan aannemers besloot Nye Veier de traditionele manier van aanbesteden overboord te gooien en te kiezen voor de Best Value aanpak. Best Value is een innovatieve methodiek voor contractmanagement, waarbij het werken op basis van vertrouwen (gebaseerd op ‘metrics’) en het geven van meer bewegingsvrijheid aan leveranciers, centraal staat. Dat leidt, aldus voorstanders van de aanpak, tot betere resultaten.

Best Value Group

Ter ondersteuning van de Best Value aanbesteding besloot de Noorse overheidsinstantie de expertise van Best Value Group in te schakelen, een Nederlands adviesbureau gespecialiseerd in de aanpak. In ons land is het bureau onder meer betrokken geweest bij grote Best Value projecten bij onder andere Lelystad Airport, Rijkswaterstaat en Schiphol.
Best Value Group helpt Noorse overheidsinstantie met Best Value aanpak

“Het is prachtig dat Nye Veier de durf heeft gehad om een voor hen relatief onbekende methodiek toch in te zetten op een dergelijk groot en belangrijk project”, zegt Jeroen van de Rijt, medeoprichter van Best Value Group.

Na een aanbestedingsproces van ongeveer negen maanden werd op 10 mei het contract tussen Nye Veier en bouwbedrijf Hæhre Entreprenør getekend. Nadat het ontwerpproces is afgerond zal het bouwbedrijf in 2017 starten met de bouw – als alles volgens plan verloopt zal de nieuwe snelweg dan in 2019 gereed zijn.

Van de Rijt: “Wij zijn er trots op dat wij Nye Veier hebben mogen ondersteunen bij de allereerste Best Value pilot in Noorwegen. Het is fijn om te zien dat ook buitenlandse opdrachtgevers onze expertise op het gebied van inkoop weten te vinden en te waarderen.” 

Best Value Group’s marktintrede in Noorwegen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vorig jaar bracht het bedrijf in samenwerking met hoogleraar Sicco Santema het boek “Prestatieinkoop” uit, zowel in het Pools als in de Noorse taal. “Het Noorse boek heeft er mede toe geleid dat diverse Noorse opdrachtgevers een aantal Best Value trajecten zijn gestart, onder aansturing van DIFI, het Agentschap voor Public Management en e-overheid. Naast de E18 van Nye Veier begeleiden we in Noorwegen op dit moment een aantal publieke opdrachtgevers bij de implementatie van hun eerste Best Value pilots”, sluit Van de Rijt af.