PA Consulting groeit met dubbele cijfers in coronajaar 2020

29 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijd adviesbureau PA Consulting heeft in 2020 zijn hoogste omzet ooit geboekt. In een jaar waarin het bedrijfsleven wereldwijd worstelde met de coronacrisis wist het internationale adviesbureau met dubbele cijfers te groeien.

Toen PA Consulting een jaar geleden zijn resultaten over 2019 bekendmaakte, deed het bedrijf een ambitieus groeiplan voor de komende jaren uit de doeken: tegen 2024 wilde het een omzet van £1 miljard behalen.

Kort daarna bereikte de Covid-19-pandemie de Westerse wereld – PA is voornamelijk actief in Europa en Noord-Amerika – en leek het plan meteen de prullenbak in te kunnen. De dubbelcijferige groei die nodig was om de hoge ambities waar te maken leek plotseling onmogelijk.

Maar terwijl de wereldwijde adviesmarkt met naar schatting 5% tot 20% kromp (afhankelijk van de regio en de gebruikte modellen), slaagde PA Consulting erin beter te presteren dan de meeste majors en boutiques in de branche, met een omzetgroei van 12%. Daarmee kwam de omzet over het afgelopen boekjaar – dat eindigde in december 2020 – uit op £559 miljoen.

PA Consulting groeit met dubbele cijfers in coronajaar 2020

“Onze sterke financiële prestaties in dit buitengewone jaar zijn te danken aan de fenomenale inspanningen van onze mensen die, ondanks de uitdagingen, geweldig werk hebben geleverd op een hoog niveau, waarbij 96% van onze klanten aangeeft dat ze ons zouden aanbevelen”, aldus CEO Ken Toombs.

Een klant die er het afgelopen jaar uitsprong was de Britse regering, die door PA werd ondersteund in het aanpakken van de pandemie. Zo hielp het kantoor beleidsmakers bij de snelle productie van ventilatoren voor ziekenhuizen. PA Consulting was de hoofdadviseur van het programma en werkte samen met stakeholders uit de publieke en private sector om de ventilatoren te ontwerpen, goedkeuren, testen en produceren.

Lees verder (in het Engels): PA Consulting coordinating manufacturing of 20,000 ventilators.

Naast de klantgedreven organische groei kregen de resultaten nog een extra impuls door twee acquisities in de Verenigde Staten: die van Astro Studios (80 professionals) en Cooper Perkins (30 consultants). Ondertussen kwam ook PA Consulting zelf in andere handen – de wereldwijde engineeringgroep Jacobs nam het kantoor over van private equity-investeerder Carlyle Group.

“We zijn verheugd dat we een samenwerking zijn aangegaan met een nieuwe investeerder”, stelt Toombs. “De investering van Jacobs versterkt ons unieke end-to-end-aanbod en het vermogen om onze klanten te helpen duurzame resultaten te behalen.”

Wereldwijd telt PA Consulting 3.300 consultants en ingenieurs. Het bedrijf is gespecialiseerd in acht hoofdsectoren: consumptiegoederen, industriële productie, defensie & veiligheid, energie & nutsvoorzieningen, financiële dienstverlening, overheid, gezondheidszorg & biowetenschappen en transport.