PA Consulting €2 miljard waard na overname door Jacobs

05 maart 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Wereldwijde zakelijk dienstverlener Jacobs heeft zijn overname van PA Consulting afgerond, waarmee het internationale management consultancybedrijf nu wordt gewaardeerd op iets meer dan €2 miljard.

In december van vorig jaar kondigde Jacobs aan dat het een 65% belang had genomen in PA Consulting Group. Het consultancybedrijf was tot de overname grotendeels in handen van Carlyle Group, dat sinds 2016 een meerderheidsbelang had, naast het belang van PA Consultings managementteam en medewerkers. Zij hebben in de overname door Jacobs hun 35% aandeel behouden. PA Consulting Group wordt nu gewaardeerd op £1,825 miljard.

In een reactie op de deal, die gisteren formeel is afgerond, laat PA Consulting CEO Ken Toombs weten: “De overweldigende steun van de PA-aandeelhouders voor de transactie bewijst het grote potentieel dat wij allen in dit partnerschap zien.“

PA Consulting €2 miljard waard na overname door Jacobs

Volgens de CEO zorgt de krachtenbundeling dat PA Consulting Group nog beter in staat zal zijn om zijn dienstenaanbod te verbreden en meer te investeren in innovatie en digitale oplossingen. Daarnaast betekent het dat het kantoor zijn netwerk voor nieuwe klanten, segmenten en geografische gebieden kan uitbreiden. Tot slot kan PA Consulting zijn 3.200 koppige team nieuwe mogelijkheden voor professionele en persoonlijke ontwikkeling bieden.

“De afronding van deze investering is het begin van een spannend nieuw hoofdstuk voor PA”, aldus Toombs. De CEO geeft bovendien aan dat de “cultuur, waarden en de klanten van Jacobs nauw aansluiten” bij die van PA Consulting, wat Jacobs tot een “logische partner op de markt” maakt.

Met ongeveer 55.000 werknemers, goed voor een omzet van $14 miljard, is het Amerikaanse Jacobs een vooraanstaande wereldwijde zakelijke dienstverlener. De organisatie levert consultancy, onderzoeks- en projectdiensten aan klanten in de publieke en private sector.

Strategie- en management consulting-praktijk

Het van oorsprong Britse PA Consulting Group zal binnen Jacobs gaan fungeren als de strategie en management consulting-tak van het bedrijf en zal klanten ondersteunen met strategische vraagstukken op het gebied van verandering en innovatie. In combinatie met de proposities van PA Consulting zal Jacobs klanten van “end-to-end dienstverlening” kunnen voorzien, zo laat Jacobs Chair en CEO Steve Demetriou weten.

De krachtenbundeling zorgt volgens de topman bovendien voor een versnelling van Jacobs’ strategie om marktleider te worden in innovatieve en creatieve oplossingen die hedendaagse uitdagingen helpen op te lossen. Voorbeelden van high impact-vraagstukken zijn onder andere klimaatverandering, digitalisering, verstedelijking en de aanhoudende crisis in de gezondheidszorg.

“Samen zullen onze organisaties een nieuwe branchestandaard neerzetten en daarmee nog meer waarde leveren aan klanten, werknemers en investeerders van Jacobs en PA”, besluit Demetriou.