Het eerste jaar van Zesters Lars Kattenbeld en Marije van Haaren
Een jaar geleden stroomden Lars Kattenbeld en Marije van Haaren in bij de Masterclass Business Consultancy van Zestgroup. Het traineeship richt zich op de ontwikkeling van analytische en persoonlijke vaardigheden, waardoor young professionals worden klaargestoomd voor een carrière binnen de adviesbranche. Kattenbeld en Van Haaren delen hun verhaal met Consultancy.nl.
Na haar master Business Administration aan de Radboud Universiteit zocht Marije Van Haaren naar een consultancybaan bij een organisatie met de informele sfeer van een klein bedrijf, maar de professionaliteit van een groot bedrijf. “Zestgroup bleek perfect aan te sluiten op deze wens. De keus was dan ook snel gemaakt”, legt ze uit.
Ook Lars Kattenbeld stroomde direct door vanuit de schoolbanken. Hij vertelt dat hij op zoek was naar een mix van trainingen en werk. Op de site van Consultancy.nl las hij een artikel waarin de uitdaging die hij zocht precies werd geschetst. “Hierin stond het verhaal omschreven waarbij je als young professional start met een intensieve trainingsmaand waarbij trainingen worden gegeven door professionele senior trainers met de nodige praktijkervaring. Dit sprak me heel erg aan.”
Startklaar
De start ervoer Kattenbeld als aardig pittig. “Het was echt vijf weken knallen. Deze periode was voor mij een mooie wake-up call omdat je gelijk ziet en ervaart hoe het werkend leven als consultant eruit kan zien. Er wordt vanuit Zest niet verwacht dat je een 80-urige werkweek hebt, maar af en toe een lange dag werken kan ertussen zitten. Dat beeld krijg je ook direct goed tijdens de trainingsmaand.”
Voor Van Haaren verliepen de eerste maanden wat anders dan gepland. Na het afronden van de masterclass stond ze startklaar, maar gooide het coronavirus roet in het eten. Na twee kantoordagen werd ze verzocht om thuis te werken. “Ondanks dat dit anders was dan ik voor ogen had, heb ik dit niet per se als negatief ervaren”, blikt ze terug. “Het gaf mij een extra uitdaging en ik was vooral heel blij dat ik aan de slag kon met een leuke opdracht. Vooral in een tijd waarin veel mensen niet meer mochten en konden werken.”
Van Haaren begon destijds via Zestgroup bij Cogas, een Nederlandse netbeheerder. Na negen maanden mocht ze al haar eerste project managen – een rol waarin ze naar eigen zeggen het beste van zichzelf kan laten zien. “Als Projectmanager Veiligheid leid ik verschillende projecten met als gezamenlijk doel het verhogen van de meldingsbereidheid en daarmee een cultuur en werkwijze te implementeren die zorgt voor een veiligere werkomgeving. Op dit moment ben ik samen met verschillende teams bezig met het implementeren van een app voor het maken van onder andere veiligheidsmeldingen.”
Kattenbeld hield zich in zijn eerste opdracht bezig met procesverbetering en vertelt over de goede begeleiding die hij tijdens het proces vanuit Zest ontving. “Ik werd wel in het diepe gegooid, maar één keer in de week zat ik samen met mijn opdrachtmanager van Zest voor inhoudelijke begeleiding en dan sparden we over een aantal zaken. Als ik dan bijvoorbeeld een bepaalde template nodig had dan kon mijn opdrachtmanager dit voor mij aandragen zodat ik hiermee mijn eigen rapport kon maken.”
Lunchbellen
Volgens Kattenbeld voel je je gelijk één van de Zesters door de prettige informele sfeer die bij het bedrijf hangt. “Ik ben in een warm bad terecht gekomen. Op het kantoor in IJsselstein hanteren we een open deuren-beleid. Je kan bij iedereen terecht met je vragen en dan krijg je een antwoord of een naam van een collega waarbij je anders terecht kan. Je wordt totaal niet aan je lot overgelaten.”
Ook het contact met zijn mede-masterclassers is goed. “We houden contact via onze WhatsApp-groep en afgelopen zomer hebben we met een datumprikker een uitje gepland in Utrecht.”
Ondanks het thuiswerken is ook Van Haaren lovend over de band met haar collega’s. Ze stelt zelfs bewuster bezig te zijn met het maken en onderhouden van contacten. “Zelf app en bel ik regelmatig met Zest-collega’s die ik via de masterclass of het werk bij Cogas heb leren kennen. Nog leuker vind ik dat Zest er veel aan doet om de verbinding tussen collega’s te maken en te houden. Doordat je bijvoorbeeld met het lunchbellen gekoppeld wordt aan een collega, leer je toch nieuwe collega’s kennen, ondanks dat dit fysiek niet mogelijk is.”