Bij Bewegin bouwen trainees mee aan het bedrijf

22 maart 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Binnen het Lab van Bewegin denken de trainees mee over de verdere ontwikkeling van het bedrijf. Centraal staat de roadmap, een visualisatie van de koers voor het komende jaar.

“Samen met onze talenten proberen we Bewegin te laten groeien en er een onvergetelijke tijd voor de talenten van te maken”, trapt Michiel van Doorn af, een van de partners van Bewegin. “Het is heel tof dat je als trainee de kans krijgt om met het management en de overige trainees mee te denken en mee te bouwen aan de groei”, vult trainee Merel Zonneveld aan.

Merel was een van de trainees die betrokken was bij de roadmapsessie. “Het doel van onze roadmap is om in kaart te brengen waar Bewegin voor staat en wat je in twee jaar bij Bewegin kan, mag, doet, tegenkomt et cetera. Het laat zien wat bij Bewegin belangrijk is. Ook stipt het verbeterpunten aan en biedt het handvatten voor hoe we die door het interne team, het Lab en alle andere talenten bij Bewegin kunnen aanpakken.”

Manon Baars, Rosa Schaefers en Merel Zonneveld - Bewegin

Medetrainee Manon Baars voegt toe dat de roadmap meer is dan een ‘eindproduct’. Het proces ernaartoe is namelijk net zo waardevol. “Door zo’n proces te doorlopen komen we tot een rode draad van waarden die belangrijk zijn voor Bewegin. Hiermee kunnen we onze cultuur vervolgens aanscherpen, en met één verhaal aan trainees, opdrachtgevers en kandidaten vertellen waar Bewegin voor staat.”

Het feit dat elke trainee heeft meegebouwd aan de roadmap betekent dat deze sterk leeft onder de trainees, vertelt ook Rosa Schaefers van Bewegin. “Als we straks ook samen stappen mogen zetten om de doelen te bereiken, kunnen we echt zeggen dat we dit met zijn allen gedaan hebben. Dat wij met z’n allen Bewegin maken tot wat het is. Dat geeft een goed gevoel!”

Lego Serious Play

De roadmapsessie, die eerder dit jaar volledig digitaal plaatsvond, bestond uit drie onderdelen: terugblikken, vooruitblikken en reflecteren. Geen oersaaie PowerPoint slides, maar een opvallende keuze voor Lego vormde de rode draad.

Rosa legt uit: “Iedereen zat met z’n eigen Lego-set voor de camera. Voor het terugblikken stelden we de bouwvraag: Bouw een model van jouw 2020 bij Bewegin. Iedereen ging los met Lego en daarna bespraken we de bouwwerken één voor één in kleine groepjes. Hier kwamen geweldige verhalen uit”, blikt ze met een glimlach terug.

Hetzelfde proces werd herhaald voor het vooruitblikken. De creatieve bouwstenen werden vervolgens in groepjes verdeeld, en de belangrijkste inzichten plenair gedeeld. “Lego Serious Play brengt veel verhalen los. Het lijkt alsof je een verhaal aan de hand van een bouwwerk van Lego veel makkelijker vertelt. Hierdoor kom je met elkaar veel sneller tot de kern. Het is dus erg efficiënt, en natuurlijk super leuk!”Bewegin roadmapFaciliteren

Merel, Manon en Rosa hebben elk een belangrijke rol gespeeld in het faciliteren van de sessie. “Ik vond het best wel spannend, want ik had nog nooit zoiets gedaan”, laat Rosa weten. “Gelukkig hebben we erg veel tijd gestoken in de voorbereidingen, zodat op de dag zelf alles vlekkeloos zou verlopen.”

“Ik vond het heel tof om de roadmap-sessie te mogen faciliteren”, vult Merel aan. “De afwisseling en het zien/spreken van verschillende collega’s werkt enthousiasmerend.”

Een belangrijk deel van het succes van iedere interactieve sessie hangt natuurlijk af van de betrokkenheid van de deelnemers. Volgens Merel vormde dit een van de belangrijkste succesfactoren: “De energie was goed en talenten bij Bewegin zijn ambitieus, open en dragen graag bij. Er kwamen dus goede ideeën naar voren en er ontstonden interessante discussies en gesprekken.”

Manon besluit: “Er ontstonden veel open gesprekken tussen talenten. Uiteindelijk gingen talenten ook steeds meer vragen uit zichzelf stellen aan anderen, dit was als facilitator helemaal leuk om te merken.”