Bob Willemsen treedt toe tot het partnerteam van Morgens
Na bijna dertien jaar bij Morgens was Bob Willemsen wel toe aan een nieuwe stap. Weggaan was geen optie, dus werd hij partner. We spraken Willemsen over deze mooie mijlpaal in zijn carrière bij het adviesbureau: “Ik ben trots op het bedrijf dat we zijn en het werk dat we doen. Deze trots draag ik graag over aan mijn collega’s.”
In de zomer van 2008 sloot Bob Willemsen zich aan bij DOC Advies, een jong Leids organisatieadviesbureau met destijds dertien adviseurs. Hij is nooit meer weggegaan.
In 2013 veranderde DOC Advies zijn naam in Morgens, en onder die naam helpt het bureau sindsdien organisaties in de zorg, de overheid en het onderwijs slagvaardiger te worden in een voortdurend veranderende omgeving. Of zoals Morgens het zelf verwoordt: met het vergroten van hun ‘Vooruitgangskracht’.Deze vooruitgang beperkt zich niet tot de klanten van het bureau, kan Willemsen inmiddels vaststellen. “Binnen Morgens heb ik altijd de kans gehad om mij te ontwikkelen. In eerste instantie was dit vooral in het doen van mooiere, grotere projecten. Daar kwamen uiteindelijk steeds meer andere activiteiten bij: mentor zijn van andere collega’s, eigenaar van een kennisgebied en het uitbreiden van ons netwerk en acquisitie. Deze ruimte voor ontwikkeling heb ik altijd heel fijn gevonden.”
In zijn bijna dertien jaar bij het bureau heeft Willemsen gezien hoe ook Morgens zelf een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Wat het meest in het oog springt is in eerste instantie onze groei. Van dertien man tot vijftig nu. Dat we deze mijlpaal kortgeleden hebben bereikt vind ik heel gaaf. Groei is geen doel op zich, maar wel een bewijs dat onze klanten ons waarderen en we het verschil kunnen maken. Bovendien helpt het ons in het realiseren van onze ambitie om impact te hebben bij klanten en grote transformaties te doen.”
De groei ging ook gepaard met de ontwikkeling van een eigen ‘way of working’, zowel intern als extern. “Samenwerking, ondernemen en vooral lol en plezier hebben staan centraal in de manier waarop we bij Morgens met elkaar werken. Naar buiten hebben we ons steeds sterker geprofileerd als een adviesbureau dat klanten duurzaam vooruithelpt. Wij schrijven geen dikke rapporten, maar werken samen met onze klant aan het toekomstklaar maken van de organisatie.”
Vooruitgangskracht in justitie en veiligheid
In de verwezenlijking van die missie richt Willemsen zich sinds 2013 hoofdzakelijk op het justitie- en veiligheidsdomein. “Ik merk dat de uitdagingen waar organisaties als het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak mee bezig zijn mij fascineren en dat ik veel respect heb voor de mensen in de strafrechtketen en het werk dat zij doen. Ik help ze bij het implementeren van organisatieveranderingen en digitaliseringstrajecten, zodat zij hun belangrijke werk zo goed mogelijk kunnen doen.”
Twee projecten waaraan hij heeft bijgedragen springen er voor hem uit. Ten eerste het inrichten van een zogeheten ZSM-unit voor het Openbaar Ministerie in Breda. Binnen zo’n unit werken organisaties samen aan sneller en zichtbaarder strafrecht.
“Dit was mijn eerste echte ‘eigen’ grote project”, blikt Willemsen terug. “Dat maakte het natuurlijk een mooie uitdaging. Maar waar ik vooral trots van word is het resultaat. Door de ZSM-werkwijze zijn doorlooptijden in het strafrecht sterk verkort. Slachtoffers en verdachten hebben veel sneller duidelijkheid daardoor.”
“Groei is geen doel op zich, maar wel een bewijs dat onze klanten ons waarderen en we het verschil kunnen maken.”
Het tweede project dat eruit springt – een groot digitaliseringsprogramma – nadert na veel hard werken momenteel zijn voltooiing. “Eind deze maand rond ik dit programma af. Door deze implementatie wordt meer dan 99% van alle nieuwe strafzaken in Nederland digitaal verwerkt. Aan dit implementatietraject hebben we met een team van twintig man drie jaar gewerkt. Heel gaaf dat dit deel van de strafrechtketen in Nederland nu alle zaken digitaal doet.”
Verknocht aan Morgens
Hoe hard hij ook heeft gewerkt aan dit traject, Willemsens meest inspannende taak binnen Morgens vindt plaats in de keuken. “Elk jaar organiseren we het Morgens-diner”, vertelt hij met een brede glimlach. “Twee collega’s en ik koken dan zes gangen voor de rest van het team. Dit is de meest intensieve en vermoeiende dag van het jaar. Maar ook mijn persoonlijke hoogtepunt. Het geeft echt een kick om iedereen te zien eten en genieten!”
Deze functie als kok combineert Willemsen sinds kort met een andere belangrijke rol: die van partner. “Het idee om als partner toe te treden tot Morgens is in de afgelopen jaren gaandeweg ontstaan”, vertelt hij. “Aan de ene kant was dit de typische ‘ik word bijna veertig en nu?’-vraag. Toen ik die voor mezelf ging beantwoorden merkte ik dat ik echt verknocht ben aan Morgens en niet voor een ander bureau of in een lijnfunctie wilde werken.”
Hij wilde echter ook niet nog tien jaar blijven in dezelfde rol. “Dat voelt voor mij te veel als stilstaan. Toen kwam de gedachte op om partner te worden. Een gesprek met mijn moeder – vroeger zelf ondernemer – gaf de doorslag. Zij vertelde mij hoe veel trots en plezier ondernemen oplevert.”
“Ik heb ervaren hoe belangrijk lol en plezier in je werk zijn. Dit wil ik graag blijven overbrengen op mijn collega’s.”
Waar sommigen de stap naar het ondernemerschap in deze onzekere tijden van corona even zouden uitstellen, heeft de crisis Willemsen geen moment aan het twijfelen gebracht. “Zakelijk hebben we in 2020 een uitstekend jaar gehad. Maar vooral belangrijk zijn de vier andere partners van Morgens. Ik heb veel vertrouwen in deze mensen en hun capaciteit en drive om samen Morgens nog verder te laten groeien.”
Veel samen oppakken
Terwijl het toetreden tot het partnerteam natuurlijk een mooie mijlpaal is, zal er volgens Willemsen niet direct heel veel veranderen in zijn dagelijkse werkzaamheden.
“Ik deed al veel verschillende taken binnen en buiten Morgens”, legt hij uit. “Aan de andere kant heb ik nu meer verantwoordelijkheden en draai ik nu ook mee in het runnen van dit bedrijf. Dat is natuurlijk nieuw, maar is juist een van de dingen die ik graag wil doen. Morgens kenmerkt zich in mijn ogen door weinig hiërarchie en veel samen oppakken. Ik heb dus niet het idee dat daarin veel is veranderd.”
Hij zal zich dan ook vooral blijven richten op het vooruithelpen van opdrachtgevers in het justitie- en veiligheidsdomein. “Bij onze klanten in die sector hebben we altijd mooie projecten gedaan en hen geholpen klaar te zijn voor morgen. Daar gaan we graag mee door!”
De lessen die hij daarbij heeft geleerd zou hij daarnaast graag inzetten in andere sectoren. “We willen ons nog meer richten op de landelijke uitvoeringsorganisaties. Daar doen we al best mooie klussen, maar ik denk dat we ze met onze ervaring in andere sectoren goed kunnen helpen. Ik zie veel gedeelde uitdagingen met bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak. Denk bijvoorbeeld aan digitale transformatie en het verbeteren van dienstverlening. Op deze thema’s hebben we een goed trackrecord, dus ik zie allerlei kansen!”
Ten slotte wil hij als partner de komende jaren een nog actievere rol gaan spelen in het verder helpen van zijn steeds grotere groep jonge Morgens-collega’s.
“Ik ben trots op het bedrijf dat we zijn en het werk dat we doen. Deze trots draag ik graag over aan mijn collega’s. Ik vind de drive om je als consultant en mens te ontwikkelen heel belangrijk. Ook heb ik geleerd en ervaren hoe belangrijk lol en plezier in je werk zijn. Dit wil ik graag blijven overbrengen op mijn collega’s. Als partner heb je hier twee rollen in. Als voorbeeld, maar ook als facilitator. Mijn doel is dus om mijn collega’s te helpen net zoveel te leren bij Morgens als ik gedaan heb!”