Komen verwachtingen uit bij First? Consultants aan het woord

12 februari 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Bij een nieuwe baan heeft elke professional bepaalde verwachtingen. Drie consultants die in januari bij First Consulting zijn gepromoveerd naar een volgende level blikken terug op de verwachtingen die zij hadden bij hun start en in hoeverre deze tot dusver zijn uitgekomen.

Thijs Kluiving, per begin dit jaar Senior Consultant, heeft gemerkt dat zijn loopbaan bij First Consulting hem lessen heeft bijgebracht die hij van te voren niet had verwacht. “Tijdens mijn sollicitatie was het echt de verwachting dat ik bij First Consulting vooral zou bijdragen aan de ‘process’-kant. Dat was ook niet zo gek, gezien mijn master in supply chain management.”

“Ik begon zoals verwacht met een opdracht waarbij ik mijn interesse en expertise in procesoptimalisatie goed kon benutten. Na verloop van tijd mocht ik de rol van Product Owner op me nemen. Vanuit deze rol moest ik ineens gaan nadenken over de gevolgen van procesverbeteringen op de technologie en werd er verwacht dat ik kon meebeslissen over systeemintegratievraagstukken.”

Thijs Kluiving, Claudia Wagenaar en Arthur Bosma - First Consulting

“Alhoewel ik dit voor mijn start bij First totaal niet had verwacht, vond ik het een enorm leerzame ervaring en een verrijking om me ook op IT-vlak te ontwikkelen. Deze ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik me een stuk breder heb ontwikkeld dan ik ooit had verwacht.”

Op de vraag waar hij het meest trots op is, zegt Thijs: “Bij één van mijn eerste projecten kreeg ik het vertrouwen van de klant op een positie waar normaal gesproken veel werkervaring en inhoudelijke kennis voor nodig is. Hier kreeg ik de kans om mee te beslissen en de aanpak te bepalen. Dat vond ik erg gaaf om te doen en dit zie ik nog steeds als mijn meest uitdagende project tot nu toe!” 

Claudia Wagenaar is net gepromoveerd tot Manager en is momenteel projectmanager Continu Verbeteren bij een opdrachtgever. “Ik heb technische wiskunde gestudeerd en na mijn studie wist ik dat ik het analytische wilde combineren met het sociale aspect. Bij de projecten bij First Consulting kan ik het logisch nadenken inderdaad goed samenbrengen met de menselijke kant.”

Dat ze veel energie haalt uit het coachen van mensen is iets waar ze gaandeweg achter is gekomen. “Hoewel ik nog steeds inhoudelijk werk doe, vind ik het erg leuk om daarnaast bezig te zijn met coaching en het helpen met de persoonlijke ontwikkeling van mensen, zowel bij klanten als collega’s.”

Waar ze zich het meest in heeft ontwikkeld de laatste tijd is het commerciële stuk. “Je moet hier echt je eigen manier in vinden. Voor mij is het belangrijk dat ik écht weet dat ik een klant goed kan helpen en daar zelf heel enthousiast van word.”

Arthur Bosma heeft een hele achtergrond en kwam dus ook met andere verwachtingen binnen bij First. Hij werkte eerder in de logistieke optimalisatie en softwareontwikkeling bij een groot mobiliteitsbedrijf. Terwijl veel mensen de stap maken van consulting naar lijnfuncties (‘consulting-exit’), besloot Arthur juist de omgekeerde stap te maken.

“Je leert veel in een lijnbedrijf, maar ik zocht toch naar verbreding. Binnen consulting leer je namelijk echt projectmatig werken, met harde deliverables en deadlines, wat een mindset is die echt goed is om in je portfolio te hebben. Ik zou dus zeker iedereen aanraden om deze stap te overwegen.”

Arthur is nu veel minder bezig met programmeren. Zijn technische ervaring blijkt echter van grote waarde voor zijn huidige werk. “Doordat ik in de eerste jaren van mijn carrière met mijn voeten in de modder heb gestaan, heb ik de praktische kennis die ik nu nodig heb als architect en projectlead.” 

In zijn huidige functie heeft hij een communicatieve en sturende rol op zich genomen en is hij verantwoordelijk voor het implementeren van belangrijke IT-gedreven projecten. Zo is Arthur momenteel de Software Architecture-capability breed aan het opzetten binnen First en bij klanten.

Eén ding gemeen

Hoewel de ontwikkelingen die Thijs, Claudia en Arthur hebben doorgemaakt erg van elkaar verschillen, hebben ze één ding gemeen. Alle drie hebben ze zich namelijk op een manier ontwikkeld, en een kant van zichzelf leren kennen, die ze van tevoren niet hadden zien aankomen.