Drie consultants over hun 'exchange'-ervaringen naar First Consulting UK

17 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Pieter Scherphof, Remco Snijders en Ard Bezemer hebben in de UK meerdere klanten van First Consulting ondersteund in digitale executie en softwareontwikkeling. 

Het is inmiddels ruim anderhalf jaar geleden dat First Consulting startte in het Verenigd Koninkrijk. In een eerder artikel werd al eens teruggeblikt op deze buitenlandse expansie. Sinds de start in het Verenigd Koninkrijk heeft First Consulting in samenwerking met partner Mendix, een low-code application development-aanbieder, verschillende klanten geholpen met hun digitale executie en het uitvoeren van de Rapid Application Development (RAD)-softwareontwikkelmethode.

Het Engelse team van First Consulting werkte daarbij samen met collega’s die vanuit Nederland overkwamen. Drie van deze collega’s vertellen over deze Mendix-projecten en ‘exchange’ ervaringen in het buitenland.

Pieter Scherphof

“Bij een adviesorganisatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu heb ik in teamverband gewerkt aan het bouwen van een oplossing voor het administreren van gegevens uit bodem- en grondwateronderzoeken in het Mendix-platform. Deze oplossing omvat een offline mobiele applicatie – gebruikt door de veldwerkers om direct hun meetgegevens in te vullen – en een desktop-app om werkzaamheden te plannen en resultaten weer te geven in diverse dashboards en op kaarten. Na twee maanden werd een minimum viable product (MVP) opgeleverd en niet lang daarna werd de mobiele applicatie gebruikt door diverse teams over de hele wereld.”

“Naast het doen van een interessant project was het heel gaaf en leerzaam om ruim een half jaar te werken in hartje London. Zo leerde ik proefondervindelijk dat je ook op de fiets beter links kan rijden, dat het huwelijk van Harry en Meghan de mensen nóg meer bezig hield dan de Brexit, en dat de Hollandse directheid na enige aarzeling toch op prijs gesteld werd door de Britse klanten.”

Pieter Scherphof, Remco Snijders en Ard Bezemer - First Consulting

Remco Snijders

“Als vervolg op de MVP hebben we bij deze adviesorganisatie een ‘Digital Execution Capability’ opgebouwd. Het projectteam bestond uit consultants van First Consulting én businessanalisten, ontwikkelaars en testers van de adviesorganisatie. Deze medewerkers van de klant zijn door First-consultants opgeleid in Mendix ontwikkeling en konden binnen enkele weken meedraaien in de projecten. Met behulp van onze ‘Scoped Agile’-werkwijze konden we in slechts zes weken een applicatie realiseren van idee tot aan oplevering.”

“Mijn opgedane werkervaring in Nederland heeft geholpen om de processen rond applicatieontwikkeling (bijvoorbeeld: app intake, testen, beheer, etc.) effectief in te richten. Anderzijds was het voor mij erg leerzaam om in een nieuwe werkcultuur mee te draaien en het First Consulting-DNA over te dragen aan mijn Britse collega’s.”

Ard Bezemer

“Voor een Brits advocatenkantoor heb ik met Britse collega-consultants in slechts vier weken een klantportaal gebouwd. Dit portaal wordt gebruikt door één van de grootste klanten van het advocatenkantoor, een woningcorporatie, om juridische bijstand aan te vragen. Met behulp van deze app vindt goedkeuring van de aanvraag plaats, wordt alle relevante informatie aan het advocatenkantoor aangeleverd, en kan een advocaat aan een aanvraag gekoppeld worden. Deze advocaat heeft via deze app direct toegang tot een volledig dossier.”

“Het was erg aantrekkelijk om deel uit te maken van het First Consulting-team in het Verenigd Koninkrijk. In deze exchange-periode heb ik de Britse cultuur kunnen ervaren zowel op de werkvloer als daarbuiten. Zo heb ik de mogelijkheid gehad om met het First Consulting UK-team de typisch Britse Henley Regatta te bezoeken, heb ik geleerd dat Britten graag over hun reistijd naar werk spreken (‘commute’), dat veel Britten ontbijten op kantoor, en dat het eten in Engeland echt niet overal zo slecht is als het beeld dat heerst.”

Bij deze Mendix-projecten bestonden de projectteams uit een combinatie van medewerkers van First Consulting NL en First Consulting UK. Deze nauwe samenwerking zorgt voor een gedeeld First Consulting-DNA in beide landen. Daarnaast bieden deze exchange-mogelijkheden een mooie kans voor Nederlandse consultants van First Consulting om voor een periode ervaring op te doen in het werken en leven in het Verenigd Koninkrijk.