De buitenlandse expansie van First Consulting; een terugblik

07 september 2018 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Iets meer dan een jaar geleden kondigde First Consulting haar eerste entree op de buitenlandse markt aan. Niet alleen een grote stap voor het bedrijf, maar ook voor Jorrit Stegenga, die vanuit Nederland verhuisde naar Londen om te helpen bij de eerste activiteiten aldaar. Hoe is het om in het buitenland te wonen en te werken? En welke verschillen zijn er in hoe First Consulting haar klanten helpt ten opzichte van de Nederlandse klanten? De senior consultant blikt terug op het afgelopen jaar.

Kun je jezelf kort introduceren?

“Jazeker: Jorrit Stegenga, 39 jaar en ondertussen al weer ruim twaalf jaar actief in de consultancy, waarvan de laatste vijf jaar bij First. Mijn ervaring is voornamelijk op het snijvlak van proces en IT; eerst doordringen en de grondoorzaken van het probleem begrijpen. Vervolgens samen met de klant bepalen welke oplossing in deze situatie het beste werkt. Dit kan variëren van automatisering met behulp van low-code oplossingen en robotisering tot verbeteringsprojecten in operationeel management. Ik krijg nog iedere dag enorm veel energie van de afwisseling van het werk, én de klanten en collega’s waarmee ik dit realiseer.”

Hoe bevalt het leven als expat?

“Goed en steeds beter. Aan het begin heb ik nog even iedere week op en neer gereisd tussen Amsterdam en Londen, maar merkte al snel dat dat beter was voor mijn frequent flyer miles dan de mogelijkheid om echt te settelen. Toen ik eenmaal een appartement had gevonden kon ik ook beginnen aan de administratieve kant van het verhuizen: inschrijven bij de gemeente, bankrekening openen en allemaal andere dingen waar je in Nederland al jaren niet meer over hebt nagedacht. En zoals ik van meer expats begreep zijn sommige processen hier wel toe aan een procesverbetering!”

De buitenlandse expansie van First Consulting; een terugblik

Wat zijn de verschillen tussen werken in Nederland en Engeland?

“Ik denk dat het grootste verschil toch wel de directheid van Nederlanders is ten opzichte van Engelsen. Waar het in Nederland geaccepteerd is om, uiteraard voorzien van goede argumenten, nee te zeggen, zal je de Engelsen dat niet zo snel horen zeggen. Het is dus belangrijk om dat verschil te onderkennen, zonder daarmee af te wijken van de kernwaarden (no-nonsense in dit geval) die First Consulting zo succesvol hebben gemaakt. Wat ook wennen was, is het verschil tussen wat Engelsen zeggen, en wat ze daadwerkelijk bedoelen. Ondanks dat ik de lijstjes verschillende keren langs heb zien komen via verschillende sociale media, is het toch anders om in de praktijk mee te maken. Maar we moeten het ook niet groter maken dan het is, waarschijnlijk hebben buitenlanders net zulke lijstjes over werken in Nederland.”

Hoe gaat het nu met First UK?

“Onverminderd goed! We zijn in het afgelopen jaar uitgebreid naar een team van twaalf Engelse collega’s, en werken bij verschillende klanten in de telecom, utilities en professional service industrieën aan procesverbeteringen, digitaliseringstrajecten en de duurzame implementatie daarvan. Ook de samenwerking met de Nederlandse collega’s verloopt goed. We hebben in het afgelopen jaar een aantal mensen tijdelijk overgehad vanuit Nederland. Ik ben er van overtuigd dat het nog een kwestie van tijd is, voordat ook de eerste Engelsen tijdelijk naar Nederland gaan om projectteams te versterken.”

“Daarnaast zijn we in gesprek met een groot aantal potentiële nieuwe klanten, dus ook op het recruitmentvlak blijven we onverminderd op zoek naar nieuwe collega’s om het team verder te versterken. Samengevat vind ik dat we trots mogen zijn op wat we samen hebben neergezet, en ik kijk met veel plezier uit naar de komende periode!”

Ook werken bij First Consulting? Lees op deze pagina meer over de sollicitatieprocedure.