TES Groep: Koper en verkoper aan dezelfde kant van de onderhandelingstafel

07 december 2020 Consultancy.nl

De wereld van de bedrijfsovernames wordt nog weleens gezien als hard en zakelijk: twee partijen aan weerszijden van de onderhandelingstafel proberen ten koste van elkaar het onderste uit de kan te halen. Dat het ook anders kan bewijst de TES Groep. Toen Cees Gijsbrechts dit jaar zijn meerderheidsbelang verkocht aan twee andere aandeelhouders, stond voor alle drie één ding als een paal boven water: de toekomst van de TES Groep was het allerbelangrijkste.

“Formeel zijn we geen familiebedrijf maar we acteren wel als familiebedrijf met onderling een sterke band.” Zo typeert Cees Gijsbrechts het Brabantse installatiebedrijf TES Groep, dat hij eerder dit jaar verkocht aan Patrick van Amelsfoort en Arnoud Mol.

Eén van de belangrijkste kenmerken van familiebedrijven is dat ze na verloop van tijd worden doorgegeven aan de volgende generatie. Zo ook bij de TES Groep.

Cees Gijsbrechts, Patrick van Amelsfoort en Arnoud Mol

Het stokje doorgeven

Gijsbrechts begon in 1988 bij de onderneming, als rechterhand van oprichter René Janssen. In 1997 verkreeg hij zijn eerste aandeel in het bedrijf, dat elektrotechnische (totaal)oplossingen levert, van ontwerp tot onderhoud.

Twintig jaar later herhaalde de geschiedenis zich, toen Van Amelsfoort en Mol hun eerste aandeel verwierven. Ook zij werkten toen al lange tijd voor TES Groep. “Patrick keerde na zijn hbo-stage bij ons terug als engineer en ontwikkelde zich naar manager-engineer en bedrijfsleider”, vertelt Gijsbrechts. “In 2016 verwierf hij een substantieel minderheidspakket.”

“Bij mij was de ambitie om zelfstandig ondernemer te worden duidelijk aanwezig. Daar ben ik altijd helder over geweest”, geeft Van Amelsfoort aan. “En dan het liefste binnen de TES Groep. Natuurlijk is het fijn als dat realiteit wordt.”

Het jaar daarop was het de beurt aan Mol, die in 2003 startte als monteur en uiteindelijk doorgroeide tot operationeel directeur. “In 2017 werd hij net als Patrick medeaandeelhouder voor hetzelfde minderheidspakket”, aldus Gijsbrechts.

Heldere visie voor ogen

Dit jaar vond Gijsbrechts dat het tijd was om definitief het stokje door te geven. Toen hij in 2016 en 2017 het eerste deel van zijn aandelen verkocht aan Amelsfoort en Mol, had hij al nagedacht over zijn resterende aandelen.

“Ik wilde rond mijn zestigste de overdracht geregeld hebben”, legt hij uit. “De afgelopen jaren hebben we met een vierkoppige directie – naast Patrick, Arnoud en ik commercieel directeur Joris Eversdijk – de toekomstvisie van de TES Groep vastgelegd. Met een heldere visie voor ogen wordt het makkelijker om keuzes voor de toekomst te maken.”

“Ik ben iemand die zijn eigen keuzes maakt, maar zoek gesprekspartners met wie ik kan sparren. Van Oers is een partij die ik blind durf te vertrouwen.”

Toen het eenmaal zover was, werd Van Oers Corporate Finance ingeschakeld voor het maken van een bedrijfswaardering en het vaststellen van een toekomstige prognose. Niet in opdracht van de kopende of verkopende partij, maar door hen samen. Het proces verliep dan ook in volledige openheid en transparantie.

Vertrouwde adviespartner

De keuze voor Van Oers kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Het kantoor werkt al vele jaren samen met TES Groep, zelfs al toen Gijsbrechts in 1997 zijn eerste aandeel bemachtigde. “Dáár was Van Oers al bij betrokken”, vertelt hij.

De samenwerking startte eind jaren 90, toen TES Groep een flinke groeispurt doormaakte. “We gingen sneller dan onze toenmalige accountant kon bijbenen”, licht Gijsbrechts toe. “Daarom zochten we een partij die ons tempo kon bijhouden. Met fiscalist John Knevels, voormalig vennoot bij Van Oers en nog steeds betrokken als Directeur fiscaal, was René Janssen bevriend. De link met Van Oers was daarom snel gelegd toen ik in 1997 een eerste belang in TES verwierf.”

Bij deze management buy-in was Van Oers betrokken bij de beschrijving, waardering en financiering. “Zij brachten de snelheid die we nodig hadden. Vervolgens zijn zij als adviseur voor accountancy en fiscaliteiten tot op de dag van vandaag bij de TES Groep betrokken gebleven”, aldus Gijsbrechts.

Zo was het kantoor er ook toen het even wat minder ging. “In 2011 belandden we van de top in het dal. Dat had alles te maken met de gevolgen voor de sector van de economische (banken)crisis uit die tijd. In die jaren nam ik het volledige aandelenpakket over en werd ik 100% eigenaar van de TES Groep. Bij die stap was Van Oers ook betrokken.”

En – je raadt het al – ook die eerste aandelenoverdracht aan Van Amelsfoort en Mol in 2016 en 2017 werd ondersteund door het kantoor, destijds vanuit de rol van adviseur-accountant en -fiscalist.

“Van Oers Corporate Finance adviseerde om het traject uit te stellen. Eigenwijs als we zijn, gingen we door.”

“Weet je wat het is”, zegt Gijsbrechts, “ik ben iemand die zijn eigen keuzes maakt, maar zoek gesprekspartners met wie ik kan sparren. Van Oers is een partij die ik blind durf te vertrouwen. Het lief en leed dat ik met hen deel, vertalen zij in een werkbaar advies. Vervolgens is het aan mij wat ik daarmee doe.”

Onafhankelijke partij

Van Amelsfoort en Mol leerden de Corporate Finance-tak van Van Oers kennen tijden een Masterclass Bedrijfsovernames van het kantoor. “Dat voelde direct vertrouwd omdat ze in staat zijn om een stoffig onderwerp als bedrijfswaardering uit te leggen in duidelijke en begrijpelijke taal”, blikt Mol terug.

Toen Van Oers Accountancy & Advies adviseerde om voor de transactie van het overgebleven aandelenpakket een onafhankelijke partij in te schakelen voor de waarderingen en prognoses, “om alle schijn van belangenverstrengeling uit te sluiten”, zo legt Gijsbrecht uit, stelden Van Amelsfoort en Mol op basis van hun goede ervaring met de masterclass voor “om deze specialistische tak van Van Oers mee te laten pitchen”.

“De medewerkers van Van Oers Corporate Finance werken onafhankelijk van de overige Van Oers-onderdelen, maar kunnen natuurlijk makkelijk met die andere onderdelen schakelen”, legt Van Amelsfoort uit.

“Hun snelheid van werken is fantastisch”, vult Gijsbrecht aan. “Ze waren nog sneller klaar dan dat onze winst- en verliesrekening was opgesteld. Het scheelde natuurlijk dat wij door het eerdere visietraject zelf goed voorbereid waren. Maar toen kwam corona.”

De onderneming voorop

Zoals de hele wereld werd ook de TES Groep overvallen door de corona-uitbraak. Die zorgde bij alle bedrijven voor de nodige kopzorgen, maar precies op dat moment midden in een overnametraject zitten is nog wel even andere koek. Desondanks ging de verkoop door zoals gepland, vanuit de gedeelde overtuiging dat de toekomst van de onderneming vooropstaat.

“Ik voel me nog net zo betrokken als voorheen, maar het is niet meer in mijn handen. Mission completed!”

“Natuurlijk waren we even in verwarring toen corona uitbrak”, vertelt Van Amelsfoort. “We zaten in de eindfase van de transactie. Van Oers Corporate Finance adviseerde om het traject uit te stellen. Eigenwijs als we zijn, gingen we door. We hebben een nieuwe waardebepaling laten maken maar ervoor gekozen om die buiten het verhaal te laten. Onze nuchterheid won. We hebben gekeken naar het belang voor ons allemaal en in het bijzonder voor de onderneming.”

“Het gaat om de continuering van de TES Groep”, vult Mol aan. “Het belang van het voortbestaan hebben we steeds vooropgezet. Vanuit volledig vertrouwen in elkaar zijn we ons steeds in de ander blijven verplaatsen, waardoor het makkelijker was om te komen tot een uitkomst waarin iedereen zich kon vinden. Van Oers Corporate Finance vond het bijzonder dat we door durfden te gaan, maar dit was een logisch vervolg in de continuering van de TES Groep.”

“We zijn zelfs in deze laatste fase niet tegenover elkaar gekomen maar met elkaar in gesprek gebleven door steeds het gemeenschappelijk doel voor ogen te houden”, voegt Gijsbrechts toe. “Daarin gesterkt door het vertrouwen dat we met de elektrotechnische oplossingen van de TES Groep van grote waarde zijn en blijven voor bedrijven en organisaties, mits we blijven meebewegen en ons aanpassen waar nodig.”

De band blijft

Inmiddels is de deal afgerond. Dat betekent geenszins dat Gijsbrecht nu niet meer bij de TES Groep over de vloer komt. Als Amelsfoort en Mol om advies vragen denkt hij graag nog mee. “Ik voel me nog net zo betrokken als voorheen, maar het is niet meer in mijn handen. Mission completed!”

“Nu we eruit zijn, is het prettig dat we de ruim dertig jaar ervaring van Cees Gijsbrechts voorlopig mogen blijven raadplegen”, vult Van Amelsfoort aan. “Zo’n klankbord is fijn, zoals we dat met Van Oers hebben in de vorm van een geagendeerd kwartaaloverleg, dat ons dwingt om periodiek te evalueren en scherp te blijven.”

“De band blijft”, aldus Gijsbrechts. En niet alleen met de TES Groep, maar ook met Van Oers: “Van Oers blijft namelijk betrokken bij mijn eigen financiële zaken.”

More on: Van Oers Corporate Finance
Netherlands
Company profile
Van Oers Corporate Finance is not a Netherlands partner of Consultancy.org
Partnership information »
Partnership information

Consultancy.org works with three partnership levels: Local, Regional and Global.

Van Oers Corporate Finance is a not a partner of Consultancy.org.

Upgrade or more information? Get in touch with our team for details.