Het verhaal van 20 jaar Kirkman Company
Organisatieadviesbureau Kirkman Company bestaat dit jaar 20 jaar. Wat begon als een ambitieuze droom van drie jonge ambitieuze ondernemers onder het genot van wat flessen champagne in de Moulin Rouge in Parijs, is uitgegroeid tot werkelijkheid. De drie oprichters Han Hendriks, Cas van Arendonk en Ivar Davids delen het verhaal van Kirkman Company.
Na Parijs hadden we een eerste werkplek nodig en Han kon ons huisvesten op zolder. Onze oorspronkelijke bedrijfsnaam was Trekant Partners, maar Trekant betekent in Scandinavië wat anders dan wij voor ogen hadden, dus werd het vanaf dat moment Kirkman Company, KC in de wandelgangen. We hielden al rekening met vestigingen in het buitenland, je moet groot dromen toch?
Op die zolder pasten we al snel niet meer, dus verhuisden we naar een andere zolder in het Sint Nicolaas Klooster, naast het Ledig Erf in Utrecht, en sloten Erik van der Meulen en Guido Braam zich als partners aan bij Han, Ivar en Cas.
Bouwen, investeren in stagiaires, medewerkers, employee guidelines (voordat we ook maar iemand hadden aangenomen waren deze wel al geschreven) en uiteraard de vaste vrijdagmiddagborrel in café De Poort. We haalden de eerste opdrachten binnen, namen de eerste mensen aan, de ondersteuning op kantoor werd uitgebreid. Work hard, play hard, we groeiden als kool! En ja, die knalroze kleur in ons logo werd ons serieus afgeraden door een communicatiebureau (ga voor betrouwbaar blauw), maar wij vonden het prachtig, dus dat roze kwam er gewoon.
De allereerste opdrachtgever van Trekant Partners was Ari Nagtegaal, ministerie van Defensie. Hij herinnert zich: “Het was een moeizaam traject met vele gevoeligheden, vooral omdat het ging over afstaan van verantwoordelijkheden, eigen koninkrijkjes, onderling wantrouwen etc. Han is hier prima doorheen gemanoeuvreerd door te handelen met rust, goed luisteren, afspraken nakomen en het leggen van de verbinding. Opmerkelijk was dat onderling groot wantrouwen bestond, maar dat bij alle partijen groot vertrouwen bestond in Han.”
Zelf doen, samen doen of uitbesteden
Make, Buy or Ally was een logisch te volgen pad dat in de basis nog steeds heel goed bij ons past. We deden het bij Kirkman Company net even anders dan dat andere adviesbureaus het deden. We gingen samen met de klant aan de slag, we zochten andere en vooral verschillende gezichtspunten, we brachten ideeën en ervaringen bij elkaar en maakten dan pas de keuze: doe je het zelf, samen met anderen of kun je het beter uitbesteden. Verbinden over grenzen van branches en sectoren heen. En in de tussentijd verhuisden we naar ons prachtige pand in Baarn.
Onderzoek doen, vormgeven van ons gedachtegoed, we ontwikkelden ons door de jaren heen door goed naar onze omgeving, de markt en de toekomst te kijken. Niet alleen onze omgeving ontwikkelde zich, wij veranderden zelf ook. We begonnen met strategisch klant-leveranciersmanagement, daarna strategic sourcing, make, buy or ally, co-creating social enterprises en nu transformeren we organisaties: 100% relevantie voor alle stakeholders. Deze veranderingen zijn niet alleen ingegeven door de markt, maar ook door eigen ontwikkeling, visie en geloof in een mooie toekomst.
Als jonge ondernemers zochten we ook naar ervaring, naar de kunde van mensen die al met de poten in de klei hadden gestaan. Dus startten we Grayse, een netwerk van (oud) RvB-leden die 4x per jaar bij elkaar komt voor interactieve sessies over een actualiteit in de huidige markt.
YSE
Een beetje voetbalclub heeft een eigen jeugdafdeling en dat vonden wij bij Kirkman Company een prima plan. Zo ontstond in 2007 YSE, een nest vol trainees die twee jaar lang ervaring opdoen binnen een aantal bedrijven, onder de vleugels van Kirkman Company. Er zijn later behoorlijk wat YSE-pareltjes bij Kirkman Company komen werken, maar ook bij de bedrijven beland waar ze opdrachten uitvoerden.
Inmiddels valt YSE onder de vleugels van Powered by Meaning en los van Kirkman Company, maar de samenwerking is nog steeds hecht.
Co-creating social enterprises
In 2008 gingen we wat radicaler om. We misten betekenis in ons werk, we wilden weg van het in onze ogen ietwat platte adviesvak. We wilden impact maken, de markt bewuster maken dat de keuzes van nu gevolgen hebben voor de toekomst. We wilden verbeteren, vernieuwen. We haalden letterlijk het bos bij ons naar binnen door de eerste Flatgarden-events te organiseren.
Er was weer een hoop onzeker en daar gedijen wij wel bij. Alle zintuigen stonden op scherp, we konden ons lef en uithoudingsvermogen weer aanspreken. En ook daar hebben we van geleerd.
Mathijs Koper over de omslag naar ‘co-creating social enterprises’: “Voor mij kwam er veel samen. Dat leidde naar een nieuwe weg met Outside Inc. Niet langer onder de vleugels van Kirkman Company bleek een slingerend pad met nieuwe inzichten en belevenissen. WorldStartup werd een nieuw episch centrum met veel perspectief, mede gebouwd op gedachtegoed en waarden van Powered by Meaning.”
Een crisis is er om doorheen te komen
Na 2008 brak er een spannende tijd aan. De bankencrisis had effect op iedereen, ook op ons en we hebben toen keuzes moeten maken die ons niet makkelijk zijn afgegaan. Maar de verantwoordelijkheid voor een grote hoeveelheid mensen en bijbehorende gezinnen drukte zwaar op onze schouders en daar hebben we naar moeten handelen. We zijn er gelukkig goed doorheen gekomen, maar spannend was het wel.
Stefanie van de Griendt blikt terug: “Ik kwam binnen in de goede tijd, er was iedere week wel champagne! Na zes maanden kwam de recessie met een grote reorganisatie tot gevolg, maar er ontstond ook een gezamenlijke drive om te blijven bestaan. Dat laatste kenmerkt Kirkman Company voor mij.”
Ondernemend DNA
Inmiddels zijn we een volwassen bedrijf, het ‘jonge honden’ hebben we ingeruild voor ‘door de wol geverfd’ en onze medewerkers zijn dat veelal ook. Met soms grote veranderingen binnen ons bedrijf, kan het lastig zijn je klanten en medewerkers van je koers te overtuigen. Grensverleggen is leuk, maar niet iedereen zit erop te wachten. Maar ja, wij hebben nou eenmaal ondernemend DNA, wij houden niet van het herhalen van zetten of trucjes, dus als we zien dat de toekomst elders ligt, zijn we niet bang om van de gebaande paden af te gaan.
Inge van Bogerijen, een leidinggevende bij de KNVB: “Ik vind het mooi om nu van een afstand te zien hoe de Kirkman Company-visie zich nog steeds ontwikkelt: daarmee toont Kirkman Company aan zelf ook flexibel te zijn en mee te bewegen met de veranderingen in de wereld om ons heen. De quotes die ik trouwens nog steeds vaak gebruik, komen van het bureau: ‘Als trainee mag je continu een verbaasde kabouter zijn’ en ‘Start with the end in mind’”.
Transformeren als core-business
Toen we inzagen dat ‘Co-creating social enterprises’ om een andere type organisatie vraagt dan de onze, hebben we Social Impact Factory opgericht. Zelf hebben we alles waar we tot nu toe voor staan weten te vangen in ‘100% relevant voor alle stakeholders’. Dat past het beste bij ons en verenigt allerlei werelden.
Wij dagen organisaties uit en helpen hen te transformeren, zodat ze werkelijk relevant zijn voor alle stakeholders. Wij gaan nu eens niet zelf om, maar het systeem om ons heen moet om!
Dat deden we door Powered by Meaning groep op te richten. Hierin vindt Kirkman Company een thuis, samen met inmiddels veel andere impactvolle ondernemingen. De bedrijven die deel uitmaken van deze groep waren in enkele gevallen spin-offs van Kirkman Company of de eigenaren hadden hun roots binnen het bureau. Door iedereen onder te brengen bij Powered by Meaning kunnen we ze een stevige basis geven om verder te groeien.
We gaan gewoon verder met ondernemen. Corona of niet. Ook deze uitdaging kunnen we hebben. We kijken uit naar de toekomst. Hopelijk net zo mooi als de afgelopen twintig jaar!