Marktanalyse: HCM-softwaremarkt en de belangrijkste vendors

01 oktober 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De mondiale markt voor Human Capital Management(HCM)-software bloeit. Technologieën als kunstmatige intelligentie en machine learning gelden als belangrijkste groeidrijfveren. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Capgemini Invent.

De Nederlandse tak van Capgemini Invent analyseerde de afgelopen maanden de wereldwijde HCM-softwaremarkt. De onderzoekers ontdekten dat het groeiende belang van ‘mensen & verandering’ – tegen de achtergrond van de digitale transformatie die het mondiale bedrijfsleven beheerst – het HCM-softwaresegment naar recordhoogtes heeft getild: toonaangevende HCM-softwareleveranciers zoals Oracle HCM, SAP SuccessFactors, Workday, Kronos, Cornerstone en Infor genereren momenteel wereldwijd meer dan $15 miljard aan omzet.

De verwachtingen zijn dat de HCM-softwaremarkt aan het eind van 2025 een omvang van $25 miljard dollar zal bereiken, met een bijbehorende samengestelde jaarlijkse groei van 5%. “De toenemende digitalisering in alle sectoren leidt tot een toename van het gebruik van HCM-software”, zegt Marjolein Wenderich, Head People & Organization bij Capgemini Invent in Nederland.De belangrijkste trends in de HCM-softwaremarkt

Het groeiend aantal mogelijkheden van softwareoplossingen zorgt ervoor dat HR-leiders gretig moderne HCM-systemen adopteren. Daarmee kiezen ze voor een meer datagedreven manier van werken, waar ze tegelijkertijd aanzienlijke efficiëntiewinst mee behalen. Terwijl HR-afdelingen in vergelijking met andere bedrijfsonderdelen hun kerninfrastructuur en applicaties langzamer hebben gedigitaliseerd, maken ze momenteel een grote inhaalslag.

De voordelen van HCM

Wenderich laat weten dat HR-professionals HCM-software gebruiken om vier redenen. Ten eerste kan deze technologie HR-activiteiten transformeren en verbeteren. Denk hierbij aan processen zoals werving, talentbeheer en salarisadministratie. Hier kan de software handmatige taken overnemen, wat doorgaans een effectievere aanpak blijkt. Robotic process automation (RPA) is hier een voorbeeld van en wordt gebruikt als softwaremiddel om repetitieve activiteiten af te handelen.

Ten tweede speelt HCM-software een belangrijke rol bij het verbeteren van de werknemerservaring. Digitale tools zoals selfserviceportals kunnen werknemers bijvoorbeeld helpen bij het beheren van hun carrière. Met deze en andere instrumenten – zoals mobiele apps, wearables en chatbots – krijgen ze zicht op zaken als vergoedingen, secundaire arbeidsvoorwaarden en loopbaanplanning. Eveneens kunnen HR-leiders digitale tools gebruiken om de betrokkenheid onder medewerkers te meten. Deze inzichten kunnen vervolgens worden gebruikt om HR-beleid en -processen te optimaliseren.

Ten derde vormt HCM-software de ruggengraat voor de leer- en ontwikkelingspijler (L&D). Met behulp van L&D-softwaresystemen worden HR-leiders geholpen met het op de juiste manier bijscholen van medewerkers, zodat deze ‘fit-for-purpose’ zijn. En daarmee beantwoorden HR-leiders eveneens aan de groeiende vraag van moderne werknemers die graag veel willen leren tijdens hun werkzaamheden.

Het realiseren van een betere afstemming op het gebied van strategische prioriteiten en doelstellingen van de bedrijfscultuur is de vierde reden waarom HR-leiders kiezen voor HCM-software. In een tijd waarin medewerkers het kapitaal zijn van ieder bedrijf, wenden managementteams zich steeds meer tot HR-leiders. Van hen wordt nu verwacht dat ze een zakenpartner zijn van het managementteam die ondersteuning biedt bij strategische onderwerpen zoals personeelsmanagement, datagedreven HR-inzichten levert en optreedt als bewaker van de bedrijfscultuur.

Een overzicht van verschillende HCM-softwareoplossingen en zijn makers

HCM-softwaremarkt

De analyse van Capgemini Invent laat verder zien dat de HCM-softwaremarkt ongeveer evenveel on-premise oplossingen als SaaS-oplossingen kent. SaaS zal volgens het adviesbureau de komende jaren zijn marktaandeel vergroten. Een benchmark van toonaangevende softwareleveranciers plaatst SAP SuccessFactors, Oracle HCM en Workday op het gebied van functionaliteitsdiepte en -breedte in de voerhoede van het HCM-landschap. “De markt heeft echter tientallen spelers, met enkele leveranciers die in hun respectievelijke niche de rol van leider vervullen”, aldus Wenderich.

In de HCM-softwaremarkt, zo stellen de onderzoekers ten slotte, is sprake van een verschuiving van ‘one-size-fits-all’-software naar maatwerk. Dit stelt organisaties voor een belangrijke keuze, legt Wenderich uit: “Ze kunnen ervoor kiezen om voor één grote, uniforme leverancier te gaan, of ze kunnen kiezen voor een van de specialistische leveranciers per HR-domein. Vanzelfsprekend is een combinatie van deze twee opties ook mogelijk, we hebben het dan over een zogenaamde hybride-strategie.”