Miriam Maan start als Data Consultant bij House of Performance

22 september 2020 Consultancy.nl

House of Performance heeft zich versterkt met Data Consultant Miriam Maan. De kersverse HoPper vertelt over haar achtergrond, haar kennismaking met House of Performance en de waarde van data voor organisaties:Data is net als goud heel waardevol, maar net als met goud is het wel belangrijk hoe je het delft.”

“Zoals de naam al zegt, behoor ik nu echt tot een huis met performers”, begint Miriam Maan met een brede glimlach, “met mensen die actief zijn, de lat hoog leggen en zichzelf én de klant meten en monitoren. Dit merk je tijdens de vrijdagen op obeya’s waar we werken met dashboards in Power BI om bijvoorbeeld omzet en prognoses te vergelijken. Heel leuk, want dit is precies hoe ik ook in elkaar zit: meten is weten!”

Maan brengt uitgebreide ervaring op het gebied van IT en data mee naar House of Performance (HofP). Nadat ze in 2015 haar master Brain & Cognitive Sciences aan de UvA afrondde, richtte ze ImpactFactor op. Daarmee ondersteunde wetenschappelijke bedrijven met marktonderzoek, bedrijfsontwikkeling en contentmarketing. Vervolgens werkte ze drieënhalf jaar als Analytics Translator voor analytics-softwarebouwer PRIME. Het afgelopen jaar was Maan Product Owner bij 510.Ventures, een bedrijf dat digitale ecosystemen bouwt.

“Al mijn kennis van data en softwareontwikkeling is nog vrij nieuw voor HofP, maar een goede aanvulling op de datagedreven werken-propositie”, vertelt ze. “Bovendien kan ik het werk van de HofPers versterken door data-analyse in te zetten tijdens projecten.”
Miriam Maan, Data Consultant bij House of Performance

De brug tussen data en business

Ook Maans vermogen om data te vertalen naar waardevolle bedrijfsinzichten sluit goed aan op de dienstverlening van House of Performance. “Bij HofP draait het om verbinding. Verbinding met de business maar ook met management en IT, om zo te helpen ambities waar te maken. Om te helpen waarde te creëren is het belangrijk dat je dezelfde taal spreekt als een data engineer, business intelligence-specialist of data scientist. Andersom moet je ook vanuit de business begrijpen welke inzichten ze nodig hebben en wat ze met deze kennis doen.”

“Juist deze ‘brugfunctie’ vind ik leuk”, vertelt Maan enthousiast, “Het vertalen van een informatiebehoefte naar een datavraagstuk en vice versa. Dit is iets waar ik me de afgelopen jaren in gespecialiseerd heb. Zo heb ik bij PRIME ‘vanaf scratch’ een BI-tool opgebouwd en was nauw betrokken bij de ontwikkeling van de software, de datalaag maar ook het design van de oplossing. Ik had daarnaast de taak om te zorgen dat de oplossing landde in de organisatie en gaf workshops en trainingen. Een spin in het web om maar zo te zeggen.”

Bij 510.Ventures coördineerde Maan een team van software engineers dat met nieuwe technologieën als blockchain, IoT en Kubernetes een informatiemanagementoplossing bouwde. “Ik begeleide het team op een agile werkwijze en speelde een rol in business development, want ja: hoe verkoop je moderne technologie zodat die concreet én toepasbaar is? Iedereen vindt dingen doen met data al moeilijk.”

Mensen laten excelleren

Als Data Consultant wil Maan al deze ervaring inzetten om mensen te laten excelleren. “Dat betekent zorgen dat technologieën ondersteunend kunnen werken: computers en BI-tools inzetten op waar ze goed in zijn – rekenen, analyses, visualiseren – en mensen vooral vragen laten stellen, verbanden laten zoeken en actie laten nemen. Als Data Consultant ga ik bedrijven hiermee helpen: waarde halen uit data. Dit ga ik doen op drie manieren: het bouwen van oplossingen, het vertalen van data naar acties en het organiseren van een datagedreven cultuur.”

“Ik geloof heel erg in een wereld waarin technologie mensen versterkt in hun werk en besluitvorming, en speel graag een rol in deze ontwikkeling!”

Intern zit Maan ook niet stil: “Samen met de Datacel ontwikkel ik onze datapropositie, werk ik mee aan interventies zoals een datavolwassenheidsmodel of quickscan, bouw ik mee aan interne dashboards en organiseer ik masterclasses om het kennisniveau over data bij de HofP’ers te vergroten. Vooral dit laatste vind ik te gek. Gedurende mijn vijf jaar in de softwarewereld heb ik impliciet zoveel geleerd waarvan ik bijna zou vergeten dat dit niet ‘normaal’ is om te weten. Ik geniet er heel erg van om mijn collega’s meer ‘data-savvy’ te maken!”

Goud om te delen

Data wordt vanwege zijn grote waarde ook wel het nieuwe goud genoemd. Maan begrijpt de vergelijking: “Data is net als goud heel waardevol, maar net als met goud is het wel belangrijk hoe je het delft.” Tegelijkertijd ziet ze ook vele belangrijke verschillen: “Waar goud waardevol is door zijn beperkte hoeveelheid, neemt de hoeveelheid data exponentieel toe. Goud kan niet kapot, data wel. Goud heeft een minimale toepassing, data een maximale toepassing: bij goud zit de waarde in het bezit en dus het zelf houden ervan, data ontleent zijn waarde juist aan het gebruik, aan het delen met anderen.”

In dit goede gebruik van data ligt dan ook de uitdaging: “Om waarde uit data te halen moet je manieren verzinnen om de data te gebruiken, te bewerken en te delen. Sommige bedrijven gebruiken data al in een aantal kernprocessen – met name in marketing en customer analytics –, maar vaak staat data los van de organisatie. Organisaties die goed zijn in het vertalen van data naar actie zijn daarom goud waard. Dit zie je met name in tijden van crisis, zoals nu, wanneer er meer online gebeurt.”

The sky is the limit

Inmiddels kan Maan terugkijken op een geslaagde start bij House of performance. “Tijdens de eerste week werd ik met open armen ontvangen en herkende in iedereen een stukje van mezelf. Een ontzettend leuk, sociaal en gezellig team waar ik blij ben nu ook deel van uit te mogen maken.”

Tegelijk kijkt ze vooral vooruit. “Ik verheug me erop een brug te slaan tussen de data en de business, en nieuwe technologie ook toegankelijk te maken voor niet-IT’ers. Ik geloof heel erg in een wereld waarin technologie mensen versterkt in hun werk en besluitvorming, en speel graag een rol in deze ontwikkeling! The sky is the limit.”


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup