Nieuw bordspel Polykratos helpt gemeenten bij veranderopgaven
Adviesbureau Morgens heeft het bordspel Polykratos ontwikkeld om gemeenten spelenderwijs te helpen bij veranderopgaven.
“Alleen kennisnemen van inzichten in een publicatie over hoe gemeentes er in de toekomst zullen uitzien leidt nog niet tot vooruitgangskracht bij gemeentes. Je moet er ook iets mee doen”, vertelt Jeske Gunterman, Consultant bij Morgens. “Onze visie is dat duurzame verandering ontstaat als medewerkers zélf enthousiast worden. We zijn daarom altijd op zoek naar innovatieve manieren om veranderen voor medewerkers leuk te maken. Zo kwamen we op het idee om een bordspel te ontwikkelen.”
“Stel je eens voor: in de Noordzee ligt een eilandengroep”, vervolgt Gunterman. “Ieder eiland heeft zijn eigen eilandraad. Samen hebben zij echter één bevolking en één overkoepelend hoofdbestuur. De eilandraden hebben drie wensen: ze willen tevreden inwoners, tevreden medewerkers en een tevreden eilandbestuur. Hoe verzoen je die drie met elkaar? En hoe breng je de verschillende eilandbelangen bij elkaar? Dat is de essentie van het spel Polykratos.”
Met dit bordspel komen de verschillende afdelingen van een gemeente in aanraking met tal van klanten met uiteenlopende wensen: “Hoe zorg je er als deelnemer voor dat je de meeste van die belangen kunt realiseren? Dat is het doel van de spelers van Polykratos.”Door Polykratos te spelen, komen medewerkers van gemeenten er direct achter hoe het is om in de schoenen te staan van een klant. “Ze komen bijvoorbeeld in aanraking met de verschillende gemeentelijke loketten. Op deze manier komen ze erachter wat er gebeurt als ze een bepaalde casus in willen brengen. Worden ze goed geholpen of worden ze van het kastje naar de muur gestuurd? ‘Inleven in de klant’ wordt van een abstract principe ineens direct voelbaar: in de game bén je namelijk de klant.”
Het tweede leereffect van Polykratos is dat deelnemers het belang van een goede samenwerking tussen afdelingen rechtstreeks terugzien in het spel. Zo komen spelers er snel achter dat een slechte samenwerking vaak leidt tot een slechte score: “Door met elkaar te overleggen over doelen en door middelen uit te wisselen lukt het ze echter om het spelverloop in hun voordeel om te buigen. Ook hier geldt: ‘integraal werken’ is niet langer abstract, maar is direct voelbaar.”
Polykratos is volgens Gunterman een ideaal middel voor organisaties die het belang van klantgericht werken en/of integrale samenwerking onder de aandacht wilt brengen. Daarnaast kan het spel ook worden gespeeld door teams die werken aan veranderopgaven, zoals bijvoorbeeld de implementatie van de Omgevingswet: “Elke organisatieopgave die als doel heeft om klantgericht en/of integraal samenwerken onder de aandacht te brengen kan een boost krijgen door het spelen van Polykratos met betrokken medewerkers.”
Het bordspel van adviesbureau Morgens kan met minimaal vier en maximaal tien personen worden gespeeld. “Ook kunnen meerdere bordspellen tegelijkertijd worden ingezet. En hierdoor kunnen tot wel vijftig personen tegelijkertijd het spel spelen. Dit maakt Polykratos ook geschikt om te spelen met grote groepen”, besluit Gunterman.