Nederlandse hotelmarkt krijgt ongekende klap door coronacrisis
Nederlandse hotelmarkt heeft een ongekende economische klap opgelopen door de gevolgen van de coronacrisis. De Amsterdamse hotelsector wordt hierbij het hardst geraakt. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Horwath HTL.
Terwijl in 2019 nog records werden gebroken, liggen de bezettingsgraden en omzetten dit jaar ver onder een rendabel niveau, zeggen de onderzoekers van Horwath HTL in hun jaarlijkse HOSTA-rapport. De coronacrisis heeft een direct en aanhoudend effect gehad op de vraag naar hotelkamers, met desastreuze gevolgen voor de hoteliers. “Over heel 2020 komt de gemiddelde bezettingsgraad van Nederlandse hotels naar verwachting 45% lager uit dan in 2019: een gemiddelde bezetting van 42,7%”, aldus de onderzoekers.
53% van de Nederlandse hotels heeft tijdens de lockdown zijn deuren gesloten. Gemiddeld waren de hotels gedurende 72 dagen dicht. In Amsterdam sloten gemiddeld meer hotels en gemiddeld voor een langere periode: 98 dagen versus 63 dagen in de rest van ons land. De hotels die tijdens de lockdown wel open bleven hadden daar echter niet veel voordeel van. “Hotels die in de periode van maart tot en met mei niet hun deuren hadden gesloten waren bijna leeg”, aldus de onderzoekers.
Pas sinds juli dit jaar komt de kamerbezetting van hotels in ons land gemiddeld genomen boven de 40% uit. In juli 2019 – een jaar eerder – ging het maar liefst om een bezettingsgraad van 85%. Ook de gemiddelde kamerprijs was in juli dit jaar 25% tot 40% lager in vergelijking met de cijfers van 2019. “Voor de komende maanden houden de hoteliers rekening met 50% tot 60% lagere bezettingsgraden en met 15% tot 30% lagere kamerprijzen”, zeggen de onderzoekers van Horwath HTL.
Amsterdamse hotelsector zwaarst getroffen
In Amsterdam en Haarlemmermeer (Schiphol) is de daling aanzienlijk sterker dan in de rest van het land. Door de grote afhankelijkheid van de luchthaven en het internationale reisverkeer, is de bezettingsgraad in de hoofdstedelijke regio met 58% gigantisch gedaald. De gemiddelde kamerprijs daalde daar van €151 naar €117 (-23%). In de rest van het land daalde de bezettingsgraad met 36% en de gemiddelde kamerprijs met 19%.
Buiten de regio Amsterdam deden sommige hotels het opvallend goed. “Terwijl in juli de daling van de bezettingsgraad voor Amsterdamse hotels minimaal 40% was, rapporteerden hotels elders dalingen van minder dan 20%. En 14% van de hotels had zelfs een hogere bezettingsgraad. Door zich te herpositioneren en in te spelen op ‘staycations’ van Nederlandse gasten die doorgaans naar het buitenland zouden gaan, kon 19% van de hotels eveneens zijn kamerprijs ietsje verhogen”, laten de onderzoekers weten.
Blik op de toekomst
Ondanks dat de hotelsector in bijzonder zwaar economisch weer verkeert, zijn hoteliers relatief positief over de toekomst. Vrijwel alle ondervraagde hoteliers verwachten in 2021 een hogere bezettingsgraad te kunnen realiseren. Ondanks deze positieve blik op de toekomst verwacht meer dan 90% van de hoteliers wel dat de bezettingsgraden in 2021 onder het niveau van 2019 zullen blijven. Ook verwacht slechts 18% van de hoteliers in 2021 een hogere kamerprijs te gaan behalen dan in 2019.
Of het beoogde herstel doorzet is voor een groot deel afhankelijk van de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. “De meeste hoteliers gaan ervan uit dat de pandemie in 2021 beslecht wordt. Hiervan uitgaande, verwachten de hoteliers gemiddeld genomen ergens in 2022 een bezettingsgraad te behalen die terug is op het niveau van 2019. Eind 2022 verwachten ze eveneens weer dezelfde gemiddelde kamerprijs als in 2019 te kunnen realiseren”, aldus de experts van Horwath HTL.