AenF Partners begeleidt verkoop en management buy-in

31 augustus 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De afgelopen weken heeft AenF Partners weer twee overnametrajecten succesvol afgerond. De M&A-boutique adviseerde de verkopende aandeelhouders van geografische softwaremaker Geodan, en de CEO en CFO van machinebouwer Royal Duyvis Wiener bij hun management buy-in.

Geodan

Het in Amsterdam en ’s-Hertogenbosch gevestigde Geodan levert software en diensten voor het beheer van geografische informatie. Het biedt een eigen cloudapplicatie om kaarten te bekijken en bewerken, en bouwt voor klanten ook op maat gemaakte systemen. Tot de klanten van het 35 jaar geleden opgerichte bedrijf behoren bekende namen als PostNL, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail. Met zo’n 170 medewerkers realiseert het bedrijf een omzet van rond de €15 miljoen.

De nieuwe eigenaar van Geodan is de Haagse investeerder Main Capital, die de softwaremaker zal samenvoegen met GOconnectIT, dat in 2017 al werd gekocht. Main wordt eigenaar van zo’n 65% van de nieuw te vormen combinatie. Beide softwarebedrijven houden zelf ook een deel van de aandelen.
AenF Partners begeleidt verkoop en management buy-inGeodan geeft aan door de samenwerking met GOconnectIT in de toekomst een groeiende groep gebruikers in binnen- en buitenland, “high-end geo-IT-oplossingen” te kunnen bieden. “Een breed portfolio innovatieve oplossingen waarmee de wereld van morgen vooruit kan”, zo stelt Bert Scholten, de nieuwe algemeen directeur bij Geodan. “En waarvan onze klanten in de toekomst gaan profiteren. Door van elkaar te leren en de krachten te bundelen, kunnen we nog meer impact maken richting een duurzame samenleving.”

Vanuit AenF Partners, een Utrechtse overname- en finance-boutique werden de verkopende aandeelhouders van Geodan tijdens het overnameproces geadviseerd door partner Alexander Boissevain en adviseur Korijn Scheper.

Royal Duyvis Wiener

Royal Duyvis Wiener, een Zaanse producent van machines voor de wereldwijde cacaoverwerkende industrie en chocoladesector, had het de afgelopen jaren zwaar. Er ware grote verliezen, waardoor het eigen vermogen in 2018 €18 miljoen in de min stond. Sindsdien is echter hard en met succes gewerkt aan het herstel.

Royal Duyvis Wiener

Als kroon op dit harde werken heeft de machinemaker nu nieuwe afspraken gemaakt over herfinanciering met huisbankier ING. Daarnaast doet grootaandeelhouder Stichting Ir P. M. Duyvis een kapitaalinjectie. Tot slot zijn ook nog de twee directeuren ingestapt als investeerders. Via de management buy-in nemen CEO Theo Pouw en CFO Mark van den Burg een minderheidsbelang.

Pouw benadrukt tegenover het FD hoe spannend het de afgelopen jaren was bij Royal Duyvis Wiener. “We zijn langs de rand van de afgrond gekropen. We waren de afgelopen jaren in feite technisch failliet”, aldus de topman en kersverse aandeelhouder. “We zijn er trots op dat we in relatief korte tijd de verliezen hebben weggewerkt. En we zijn er ook trots op dat we dat hebben gedaan zonder gedwongen ontslagen en dat de werkgelegenheid in de Zaanstreek behouden blijft. Al onze vakmensen houden we binnenboord.”

Bij hun management buy-in werden Pouw en Van den Burg vanuit AenF Partners geadviseerd door Alexander Boissevain en adviseur Daniël van de Waal.