Alex Mulder koopt cultureel instituut De Vrije Academie

23 april 2019 Consultancy.nl

Amerborgh, het investeringsvehikel van cultuurliefhebber en Unique-miljonair Alex Mulder, heeft De Vrije Academie overgenomen. Hiermee sluit het instituut dat volwassenenonderwijs verzorgt op het gebied van kunst & cultuur zich aan bij het moederbedrijf van andere culturele instellingen als Felix Meritis, Het Hem en Soldaat van Oranje-De Musical. AenF Partners en EY begeleidden de transactie.

Alex Mulder heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van Nederlands belangrijkste cultuurondernemers. Het fortuin dat hij vergaarde met uitzendbureau Unique – Quote schat zijn vermogen op €725 miljoen – investeert hij veelal in Amsterdamse culturele centra. Zo richtte hij De Nieuwe Liefde op, en nam hij het Compagnietheater, de Rode Hoed en Felix Meritis over toen zij in financiële problemen verkeerden. Ook is hij eigenaar van documentaireproducent Moondocs, evenementenproducent Lustr en Soldaat van Oranje-De Musical. Later dit jaar zal bovendien Het Hem de deuren openen, een nieuw cultureel centrum in de voormalige munitiefabriek op het Hembrugterrein in Zaandam, dat door Mulder wordt omschreven als “Tate Modern aan het Noordzeekanaal”.

Met De Vrije Academie voegt de 72-jarige Mulder wederom een culturele instelling toe aan zijn imperium. Het door medeoprichter Peter van Duinen geleide instituut verzorgt colleges op het gebied van kunst en cultuur voor jaarlijks ruim 40.000 cursisten, in meer dan 40 steden in Nederland. Ook publiceert het een gratis magazine gewijd aan onder andere kunstgeschiedenis, filosofie, muziek, fotografie en architectuur, dat met een bereik van meer dan 110.000 huishoudens Nederlands grootste kunst & cultuurtitel is.

“Wij zijn er trots op de Vrije Academie te kunnen verwelkomen bij de Amerborgh-familie”, stelt Stef Collignon, directeur Kunst, Cultuur & Media van Amerborgh. “Peter van Duinen en zijn team vormen al jaren succesvolle exponenten van cultureel ondernemerschap, met een groot hart voor de kunsten. Ik zie mooie kansen voor verdere groei van de activiteiten van de Vrije Academie en ruimte voor betekenisvolle synergie met onze andere culturele bedrijven, met name Amerpodia, de organisatie achter Felix Meritis, Rode Hoed, De Nieuwe Liefde en het Compagnietheater. Maar ook met onze andere culturele en media-initiatieven zal actief naar samenwerking worden gezocht. De expertise, kennis en ervaring van Peter van Duinen en de Vrije Academie zullen we daar graag bij inzetten.”

Alex Mulder koopt cultureel instituut De Vrije Academie

“Het was ooit mijn jongensdroom mijn liefde voor kunst met zo veel mogelijk mensen te delen. Daarom heb ik bijna 30 jaar geleden de Vrije Academie mede opgericht, en doen we al die tijd al met veel plezier wat we doen”, vertelt Van Duinen, die na de overname aanblijft als directeur. “Wij kijken er nu naar uit om onderdeel te gaan uitmaken van Amerborgh, mede vanwege haar streven naar hoge kwaliteit en het gedeelde belang in kunst & cultuur. We zien grote kansen voor een samenwerking die zowel landelijk als in Amsterdam hopelijk nog meer kunst- en cultuurliefhebbers gaat informeren en inspireren.”

Gedroomde partners

Tijdens het overnametraject werden de oprichters van De Vrije Academie – Van Duinen en Erlend Hofman Kolk – begeleid door Friso Kuipers van AenF Partners: “Met de verwerving van de Vrije Academie zet Amerborgh een gedeelde ambitie om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek verder kracht bij”, aldus het M&A-bureau. Kuipers ondersteunde de twee oprichters gedurende het gehele traject, van de selectie van potentiële kopers tot aan de levering van de aandelen bij de notaris begin april: “Het was een intensief traject met uiteindelijk de gedroomde en natuurlijke partner als resultaat”, aldus de directeur van AenF. 

Naast de Utrechtse overnamespecialist was ook EY betrokken bij de acquisitie. Teun Breen en Martin de Jong verzorgden transactieondersteuning namens het Big Four-kantoor, dat ook verantwoordelijk was voor belastingadvies. Juridisch advies bij de deal werd geleverd door Wintertaling (Marein Smits, Thom Scholvinck) en Clairfort (Krijn Keukens, Manon Dezentjé). 

Mecenas

Amerborgh heeft met de deal 95% van de aandelen van De Vrije Academie in handen gekregen. De beheermaatschappij richt zicht naast kunst & cultuur ook op investeringen en participaties in startende ondernemingen op het gebied van vermogensbeheer, cross-mediale uitgaven, hotels en vastgoedontwikkeling. De vele activiteiten op het gebied van kunst en cultuur zijn volgens Mulder niet bedoeld om hoge rendementen binnen te halen: “Het is zo'n achterlijk idee dat je uitsluitend ergens geld insteekt om daar meer voor terug te krijgen. Zo van: ik heb al een paar honderd miljoen en daar ga ik een miljard van maken. Wat is dat voor een rare wens?", liet hij eind vorig jaar optekenen in het AD.

“Toen ik in 1972 begon met Unique wilde ik een uitzendorganisatie die mensen centraal zet: wat wil jij met je werkzame leven? Dat was het idee, het ging mij niet om het geld. Al dat geld is mij overkomen”, voegde hij daaraan toe. “Unique groeide en groeide, is naar de beurs gegaan en verkocht. Toen wilde ik met Amerborgh een mooie collectie bedrijven opbouwen en weer ondernemen. Dus nee, dat geld hoeft niet altijd terug te komen. Zeker niet als het over cultuur gaat.”