Boer & Croon draagt bij aan Covid-19 testen en onderzoek

15 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Door het hele land werkt de GGD samen met partners als het Rode Kruis aan Covid-19-testprocessen. Professionals van Boer & Croon zijn nauw betrokken bij de uitvoering. 

De GGD Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio (GHOR) is een afdeling van de GGD die de geneeskundige hulpverlening tijdens rampen en crises coördineert. Tijdens de coronacrisis is deze afdeling verantwoordelijk voor het uitvoeren van Covid-19-tests. Deze tests zijn enorm belangrijk voor ons land, want hoe eerder mensen die het coronavirus dragen kunnen worden opgespoord, des te beter zij behandeld kunnen worden en des te sneller de verspreiding van het virus kan worden tegengegaan.

Ondersteuning Boer & Croon

Om deze testprocessen van Covid-19 op te zetten moesten in heel Nederland in rap tempo testlocaties worden opgetuigd en allerlei processen worden bedacht en uitgevoerd. In de veiligheidsregio Haaglanden haalden de GHOR en een van hun zorgpartners, het Rode Kruis, vier professionals van Boer & Croon aan boord om hierbij te ondersteunen.

Gwen Haayen, Eugenie van der VenKevin van Hoof en Frank Kars hielpen GHOR en het Rode Kruis bij het opstellen van een implementatieplan en, zodra dit was opgesteld, ook met het daadwerkelijke projectmanagement. Onder meer dankzij deze ondersteuning werd GGD Haaglanden in korte tijd klaargestoomd om per 1 juni 2020 de grote stroom aan Covid-19-testen aan te kunnen. Ook zorgt de nieuwe werkwijze voor afstemming met verschillende zorgorganisaties zoals ziekenhuizen, ambulancediensten, huisartsen, instellingen en apothekers.

Boer & Croon draagt bij aan Covid-19 testen en onderzoek

Nationaal bron- en contactonderzoek

Ondertussen werkten de vier professionals ook aan een tweede coronagerelateerde opdracht. Het nationale bron- en contactonderzoek van de GGD heeft als doel om contacten te identificeren, hen te informeren dat zij een kans hebben ook besmet te zijn en ze te wijzen op de maatregelen die ze moeten nemen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Eind mei maakte Heleen van den Berg, verantwoordelijk voor nationale hulpverlening bij het Rode Kruis, bekend dat het Rode Kruis de GGD gaat ondersteunen bij de uitvoering van het bron- en contactonderzoek. “Zeker nu de maatregelen versoepelen, is het belangrijk om snel, binnen 24 uur, in beeld te krijgen met wie de patiënt in contact is geweest en waar de besmetting is opgelopen. Alleen zo kunnen we het virus blijven indammen.” 

“Het Rode Kruis heeft vele vrijwilligers die juist in deze coronatijd de hulpverlening kunnen ondersteunen. Dat is ook onze taak. Als noodhulporganisatie werken we aanvullend op de hulp van de overheid. Een belangrijke taak die we graag vervullen om het virus te helpen bestrijden”, laat Van den Berg weten.

Vanuit het Rode Kruis zullen 250 vrijwilligers worden opgeleid om tot eind 2020 ondersteuning te bieden aan dit onderzoek. Dit vraagstuk moest snel worden opgepakt, en het team van Boer & Croon werkte mee aan de bouw van het opleidingsprogramma en de uitvoering van het project. 

“De combinatie van urgentie van het vraagstuk en de bijkomende tijdsdruk maken deze opdracht tot een uitdaging voor het team. Juist in tijden van crisis zijn wij trots dat Boer & Croon een waardevolle bijdrage kan leveren aan organisaties die hard werken voor de veiligheid en gezondheid van onze samenleving”, aldus Jaap Heeringa, partner bij Boer & Croon.